Internationaal10 nov '22 07:10

Biden wil ongeacht einduitslag samenwerken met Republikeinen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft duidelijk gemaakt dat hij de komende twee jaar wil samenwerken met de Republikeinen in het Congres, wat de einduitslag van de tussentijdse verkiezingen ook wordt. Hij zal daartoe later deze maand, na de G20-top in Indonesië, leiders van beide partijen op het Witte Huis uitnodigen, zo beloofde hij in zijn toespraak over de verkiezingen.

‘Biden kwam met een heel positief verhaal. En hij heeft echt lang met de media gepraat om het goed over te brengen. Maar straks zal hij de Republikeinen meer dan ooit nodig hebben om dingen voor elkaar te krijgen. Daarom deed hij ook een handreiking. Hij zei met ze te willen samenwerken. Maar dan moeten de Republikeinen dat wel willen en daar zijn nog geen aanwijzingen voor', zegt correspondent Jan Postma.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft duidelijk gemaakt dat hij de komende twee jaar wil samenwerken met de Republikeinen in het Congres, wat de einduitslag van de tussentijdse verkiezingen ook wordt.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft duidelijk gemaakt dat hij de komende twee jaar wil samenwerken met de Republikeinen in het Congres, wat de einduitslag van de tussentijdse verkiezingen ook wordt. (ANP / Nathan Posner / Anadolu Agency)

Oekraïne

Volgens Postma heeft Biden Oekraïne ook nadrukkelijk genoemd. ‘De Republikeinse Kevin McCarthy, de man die waarschijnlijk de leiding in het Huis van Afgevaardigden gaat overnemen van Nancy Pelosi, heeft al laten doorschemeren dat hij de hulp wil stoppen of in ieder geval wil afbouwen. Biden wil daar natuurlijk mee doorgaan. Daarom gaat hij de Republikeinen ook uitnodigen om op het Witte Huis daarover te komen praten.’

Uitslagen

Op het moment dat Biden sprak vanuit het Witte Huis, wachtte men nog op de uitslagen van drie races om Senaatszetels en 44 races om zetels in het Huis van Afgevaardigden. De verwachting is dat de Republikeinen een meerderheid in het Huis zullen behalen. Wie de controle krijgt over de Senaat is moeilijker te voorspellen. Om ook in die kamer een meerderheid te krijgen dienen de Republikeinen twee van de drie nog onbesliste, nipte races te winnen.

'Goede dag'

Voor de midterms hadden de Democraten nog meerderheden in beide kamers. Biden sprak desalniettemin van een 'goede dag' voor de Democraten omdat de verwachte 'rode golf' was uitgebleven, en voor de democratie in het algemeen, omdat de verkiezingen zonder noemenswaardige incidenten waren verlopen. De vooraf gevreesde beschuldigen door Republikeinen over verkiezingsfraude waren minimaal en konden vrij eenvoudig worden weerlegd.

Lees ook | Midterms in Amerika: Republikeinse vloedgolf blijft uit

De president gaf aan dat hij van de Republikeinen verwacht dat ook zij bereid zijn om met hem samen te werken, want dat heeft 'het Amerikaanse volk volgens mij duidelijk gemaakt', zei hij. Maar Biden zei ook dat hij zijn veto zal uitspreken tegen eventuele Republikeinse pogingen om een nationaal verbod op abortus in de wet te verankeren of om de door zijn voorganger Donald Trump ingevoerde belastingverlagingen voor de hoogste inkomensgroepen permanent te maken.

Respect voor het lot

Een besluit over een nieuwe kandidatuur voor het presidentschap zei Biden pas in 2023 te willen nemen. Hij herhaalde dat hij van plan is zich opnieuw kandidaat te stellen, maar dat het een beslissing die hij samen met zijn familie neemt. Enigszins raadselachtig besloot hij met: 'Ik heb een groot respect voor het lot.'

Lees ook | 'Voor Biden valt het heel erg mee, voor Trump valt het heel erg tegen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen