Internationaal10 nov '22 10:55

Republikeinen winnen vrijwel zeker Huis; Senaat nog onbeslist

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl het vrijwel zeker is dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden in handen krijgen, zijn de tussentijdse verkiezingen nog altijd niet helemaal beslist. Belangrijk is vooral wie de Senaat in handen gaat krijgen. Bij nog twee staten moet er een definitieve uitslag komen, terwijl in Georgia een nieuwe verkiezing wordt gehouden in december.

In Nevada en Arizona laten de uitslagen nog op zich wachten. In de staat Arizona had de Democratische senator Mark Kelly woensdagavond laat (lokale tijd) een voorsprong van ongeveer 95.000 stemmen op zijn Republikeinse tegenstander Blake Masters, met nog zo'n 600.000 ongetelde stemmen. In Nevada gaat de Republikein Adam Laxalt nipt op kop. In die staat moesten woensdagavond nog zo'n 160.000 stemmen geteld worden.

Terwijl het vrijwel zeker is dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden in handen krijgen, zijn de tussentijdse verkiezingen nog altijd niet helemaal beslist. Belangrijk is vooral wie de Senaat in handen gaat krijgen.
Terwijl het vrijwel zeker is dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden in handen krijgen, zijn de tussentijdse verkiezingen nog altijd niet helemaal beslist. Belangrijk is vooral wie de Senaat in handen gaat krijgen. (ANP / EPA)

In de Senaat zijn er voor de Republikeinen nog twee zetels nodig om een meerderheid te behalen, en zo de Democraten en president Joe Biden vleugellam te kunnen maken. De Democraten hebben echter aan één zetel genoeg. In het Huis is het echter vrijwel zeker dat er een meerderheid voor de Republikeinen zal komen. De Democraten hebben op dit moment een voorsprong bij 24 van de 35 onbesliste races om zetels voor het Huis van Afgevaardigden. Om de controle over het Huis over te nemen, hoeven Republikeinen echter nog maar 9 zetels te behalen. De Democraten hebben er nog 27 nodig.

Luister hier naar de extra Amerika Podcast over de midterms

Definitieve uitslag kan nog enkele dagen duren

Het kan nog enkele dagen duren tot echt alle stemmen worden geteld. Veel briefstemmen moeten nog binnenkomen en ook worden geteld, waar dus de tijd voor wordt genomen.

Lees ook | 'Biden is niet vleugellam, voldoende steun voor Oekraïne-beleid'

Voor de midterms hadden de Democraten nog de meerderheid in beide kamers. Voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen werd voorspeld dat de Republikeinse partij een grote overwinning zou boeken. Hoewel de Republikeinen een goede kans hebben om in ieder geval de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden terug te winnen, bleef de verwachte 'rode golf' echter uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen