Internationaal9 nov '22 13:09Aangepast op 9 nov '22 13:32

'Voor Biden valt het heel erg mee, voor Trump valt het heel erg tegen'

Auteur: Jorn Lucas

Geheel tegen de verwachting in lijkt de Republikeinse overwinning tijdens de tussentijdse verkiezingen een stuk minder groot. Het is bijna duidelijk dat de zeggenschap in het Huis van Afgevaardigden naar de Republikeinen gaat, maar voor de Senaat is de verdeling nog verre van duidelijk. 'Wat er ook de komende uren gaat gebeuren, de uitslag is een ontzettend slecht resultaat voor de Republikeinen', zegt Amerikadeskundige Raymond Mens.

Het meest negatieve scenario is dat de Democraten iets verliezen waardoor de meerderheid van de Republikeinen heel krap is, zegt Mens. 'Joe Biden kan de champagne ontkurken en Donald Trump is de verliezer van de avond', zegt Mens, tevens auteur van het boek 'Nieuws als wapen'.

Liveblog | Tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Volg dit liveblog voor het laatste nieuws.

'Fox keert Trump langzaam de rug toe'

Zelfs bij Fox News, doorgaans aan de hand van Trump, wordt openlijk getwijfeld of de Republikeinen wel moeten doorgaan met Trump. 'Het lijkt er op dat Fox News nu voorzichtig aan afscheid neemt van Trump', zegt Mens. 'Het is nog even wachten op wat de echt grote sprekers van Fox News zoals Tucker Carlson gaan zeggen, maar de eerste commentatoren trekken Trump wel in twijfel.'

Geheel tegen de verwachting in, lijkt de Republikeinse overwinning tijdens de tussentijdse verkiezingen een stuk minder groot. 'Maar wat er ook de komende uren gaat gebeuren, de uitslag is een ontzettend slecht resultaat voor de Republikeinen', zegt Amerikadeskundige Raymond Mens.
Geheel tegen de verwachting in, lijkt de Republikeinse overwinning tijdens de tussentijdse verkiezingen een stuk minder groot. 'Maar wat er ook de komende uren gaat gebeuren, de uitslag is een ontzettend slecht resultaat voor de Republikeinen', zegt Amerikadeskundige Raymond Mens. (ANP / AFP)

Dat Trump in de problemen zou zitten betekent echter niet dat het Trumpisme ook in de problemen zit, benadrukt Mens. 'Het lot van Trump is niet één op één verbonden met de Make America Great-beweging. Met hem kan het afgelopen zijn, maar er staan veel politici klaar om hem op te volgen. Gouverneur Ron DeSantis is het schoolvoorbeeld van het Trumpisme.'

DeSantis heeft fors gewonnen in de staat Florida en daar zal Trump niet blij mee zijn, hoewel de oud-president wel zijn stem aan DeSantis heeft gegeven. DeSantis is de voornaamste concurrent van Trump in de strijd om het Witte Huis, als de ex-president inderdaad opnieuw gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2024.

Lees ook | DeSantis: Florida wordt Woke's Waterloo

Trump laat er in elke geval geen gras over groeien en adviseert DeSantis zich niet verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen. 'Ik kan jou dingen over hem vertellen die niet heel mooi zijn - ik ken hem beter dan iedereen behalve, misschien, zijn vrouw', zo zei hij op op Fox News. Eerder verzon Trump al op karakteristieke wijze een bijnaam voor DeSantis, 'Ron DeSanctimonious' (Ron de Verhevene').

Geen weg terug voor Trump

Ondanks deze teleurstellende resultaten zal Trump zich sowieso wel kandidaat stellen voor de race om het Witte Huis. 'Hij heeft al gezegd dat hij met een belangrijke aankondiging komt, maar hij kan nu geen Republikeinse winst meer claimen. Dat maakt het er voor hem niet makkelijker op, maar er is geen weg meer terug.'

Volg de jongste ontwikkelingen rond de midterms hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen