Internationaal9 nov '22 14:25

Amerikaanse verkiezingsuitslag betekent 'slechte dag voor Poetin'

Auteur: BNR Webredactie

De magere winst van de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zal een hard gelag zijn voor de Russische president Vladimir Poetin. Dat denkt Mart de Kruif, luitenant-generaal buiten dienst van de Koninklijke Landmacht. 'Hij had gehoopt dat Trump veel kiezerswinst zou kunnen boeken, maar dat is niet gebeurd. De rode golf blijft uit, maar ook veel Republikeinen die Trump niet steunen, hebben zetels gewonnen.'

Voor Poetin komt dit hard aan, omdat het voor hem goed zou uitkomen als er binnen de Amerikaanse politiek minder steun zou komen voor wapenleveranties aan Oekraïne. 'Het is al met al een slechte dag voor Poetin. Je zag bij zowel de Republikeinen als de Democraten wel een stroom ontstaan dat die steun niet oneindig moet zijn. Maar de huidige resultaten wijzen de andere kant op en dat die steun wel aanhoudt.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de Amerikaanse verkiezingen

'Zwakste resultaat'

Op moment van schrijven koersen de Republikeinen wel af op winst in het Huis van Afgevaardigden. Ook is er consensus dat een 'rode golf', de kleur van de Republikeinen, is uitgebleven. De strijd om controle over de Senaat is nog niet beslist, zodat nog niet goed is te voorspellen wat de gevolgen van de stembusgang zijn voor de komende twee jaar.

De magere winst van de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zal een hard gelag zijn voor de Russische president Vladimir Poetin.
De magere winst van de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zal een hard gelag zijn voor de Russische president Vladimir Poetin. (ANP / EPA)

De Democraten van president Joe Biden hebben nu een meerderheid in beide huizen van het parlement. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden koersen de Republikeinen volgens The New York Times (NYT) af op 224 van de 435 zetels, 6 meer dan nodig voor een meerderheid. Dat is volgens de krant het zwakste resultaat bij tussentijdse verkiezingen van een partij die niet de president levert sinds 2002.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen