
Volgens de nieuwe normen, die de naam Euro 7 krijgen, mogen benzineauto's net zoals bij de huidige regels 60 milligram stikstofoxiden uitstoten. De uitstoot van nieuwe dieselauto's moet ook omlaag tot dat niveau, terwijl ze nu nog 80 milligram per kilometer mogen uitstoten. Daarnaast komt er een grens aan de hoeveelheid kleine deeltjes die vrijkomen bij het remmen. Deze nieuwe Europese vervuilingsnormen voor nieuwe auto's en vrachtwagens gaan dus ook elektrische voertuigen raken.
Kritiek
Critici stellen dat de autolobby juist veel gedaan heeft gekregen bij het van tafel krijgen van de strengste uitstootnormen, waarbij ze verwijzen naar de normen voor benzineauto's die hetzelfde zijn gebleven. Maar volgens de ACEA focussen de nieuwe regels vooral op extreem rijgedrag dat normaal gesproken amper voorkomt.
Lees ook | Renault ziet hogere winst door afsplitsing elektrische tak
Daarnaast zouden de nieuwe regels vooral lastig zijn voor fabrikanten van vrachtwagens. 'Dit raakt onze overstap naar auto's met nul uitstoot. Het is niet goed voor het klimaat, niet goed voor de gezondheid en niet goed voor de industrie', zegt topman Martin Lundt van truckfabrikant Volvo en voorzitter van de afdeling voor bedrijfswagens van de ACEA.
Luchtvervuiling
De EU-regels waren oorspronkelijk bedoeld om luchtvervuiling tegen te gaan. Vooral de stikstofoxiden uit de uitlaat van benzine- en dieselvoertuigen verpestte de lucht in met name de steden. Nu vanaf 2035 geen nieuwe auto met verbrandingsmotor meer mag worden verkocht, verschuift de aandacht naar het fijnstof en de kleine plastic deeltjes die loskomen bij het remmen of van de banden. Elektrische auto's hebben met hun zware accu's in dat probleem vaak een groter aandeel dan voertuigen op fossiele brandstof.
Lees ook | Nederlander reist steeds duurzamer
De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog met de nieuwe normen instemmen. De regels voor auto's en busjes zouden medio 2025 moeten ingaan en die voor vrachtauto's en bussen twee jaar later.