Internationaal11 nov '22 05:57

Nog altijd wachten op uitslag Amerikaanse verkiezingen

Auteur: ANP

Twee dagen na de tussentijdse verkiezingen wacht men in het Capitool nog altijd op de verkiezingsuitslag. De stemmen worden nog altijd geteld en zowel de definitieve uitslag voor de Senaat als het Huis van Afgevaardigden laat op zich wachten. De verwachting is dat de Republikeinen een meerderheid in het Huis zullen behalen. Wie de controle krijgt over de Senaat is nog niet duidelijk.

De Senaatsverdeling hangt af van de staten Arizona, Nevada en Georgia. In de eerste twee staten worden nog stemmen geteld, in Georgia is een nieuwe ronde nodig omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft gehaald. Op dit moment hebben de Democraten 48 zetels en de Republikeinen 49 zetels.

Lees ook | Republikeinen winnen vrijwel zeker Huis; Senaat nog onbeslist

Twee dagen na de tussentijdse verkiezingen wacht men in het Capitool nog altijd op de verkiezingsuitslag. De stemmen worden nog altijd geteld en zowel de definitieve uitslag voor de Senaat als het Huis van Afgevaardigden laat op zich wachten.
Twee dagen na de tussentijdse verkiezingen wacht men in het Capitool nog altijd op de verkiezingsuitslag. De stemmen worden nog altijd geteld en zowel de definitieve uitslag voor de Senaat als het Huis van Afgevaardigden laat op zich wachten. (Unsplash)

Om controle over het 435-zetels tellende Huis van Afgevaardigden te krijgen, zijn 218 zetels nodig. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times kunnen de Republikeinen op dit moment rekenen op 211 zetels. De krant omschrijft de sfeer in Washington als 'Wat is er in vredesnaam aan de hand?'

Lees ook | Biden wil ongeacht einduitslag samenwerken met Republikeinen

Geen 'rode golf'

Voor de midterms hadden de Democraten nog de meerderheid in beide kamers. Voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen werd voorspeld dat de Republikeinse partij een grote overwinning zou boeken. Hoewel de Republikeinen een goede kans hebben om in ieder geval de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden terug te winnen, bleef de verwachte 'rode golf' echter uit.

Luister ook | Amerika Podcast - #153 Even geduld a.u.b.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen