Internationaal11 nov '22 12:30

Italiaanse premier Meloni zet Europees migratiedebat op scherp

Auteur: Myrthe Koopman

De Italiaanse premier Giorgia Meloni zet de verhoudingen met Frankrijk op scherp in een reactie op de ruzie over de opvang van een migrantenboot. 'Ik ben getroffen door de agressieve reactie van de Franse regering, die in mijn ogen onbegrijpelijk en onrechtvaardig is', laat Meloni weten tijdens een persconferentie. De Italiaanse premier voegt daaraan toe dat 'Italië niet de enige bestemming voor migranten uit Afrika kan zijn.'

De Italiaanse premier Giorgia Meloni stelt dat ze is getroffen door de 'agressieve reactie van de Franse regering' in de discussie over de migrantenboot.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni stelt dat ze is getroffen door de 'agressieve reactie van de Franse regering' in de discussie over de migrantenboot. (ZUMAPRESS.com)

De discussie tussen de twee landen ontstond nadat het Noorse schip met ruim tweehonderd migranten aan boord van SOS Méditerranée met aan boord ruim tweehonderd migranten werd geweigerd door Italië. Door de weigering heeft het schip ongeveer twee weken op zee gedwaald. Het reddingsschip meerde uiteindelijk aan in de militaire haven van de Franse stad Toulon. De situatie resulteert in verwijten over en weer tussen Rome en Parijs.

'Onbegrijpelijk en egoïstisch'

De Franse minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken noemt de houding van Rome ten opzichte van de migrantenboot 'onbegrijpelijk en egoïstisch'. Italië gaat niet mee in deze kritiek. De Italiaanse regering stelt dat de woede van Frankrijk 'misplaatst en onbegrijpelijk' is aangezien zij dit jaar al '90.000 migranten hebben opgenomen', aldus de Italiaanse minister Matteo Piantedosi van binnenlandse zaken.

Lees ook | 'Meloni weet heel goed dat Italië Europa nodig heeft'

De Italiaanse premier Meloni noemt het al dan niet opnemen van de migrantenboot nu een 'misverstand'. Volgens Meloni laat de 'migratieruzie' zien dat de huidige situatie onhoudbaar is. Ook heeft de Italiaanse premier laten weten geen heftige acties vanuit Europa jegens Italië te verwachten. Meloni geeft aan 'open te staan voor een gesprek' en samen op zoek te willen gaan naar 'Europese oplossingen voor het migratieprobleem.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen