Internationaal13 nov '22 10:10Aangepast op 14 nov '22 05:52

Liveblog | Zelenski: 'Infrastructuur Cherson volledig verwoest'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 263 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Cherson is bevrijd, feest alom.
Cherson is bevrijd, feest alom. (ANP / Associated Press)

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van maandag 14 november.

Poetin praat met Iraanse president over meer samenwerking

12 november - 21:48 | De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch gesproken met zijn Iraanse collega Ebrahim Raisi. Volgens het Kremlin hebben beide leiders de nadruk gelegd op versterking van de politieke en economische samenwerking. Moskou zei niet wanneer dit overleg heeft plaatsgehad en ook niet of Iraanse wapenleveranties aan Rusland ter sprake zijn gekomen.

Sinds de invasie in Oekraïne op 24 februari proberen de Russen nauwere banden aan te knopen met Iran en andere niet-westerse landen. Het jongste overleg met Raisi was daar weer een voorbeeld van. 'Een aantal actuele onderwerpen op de bilaterale agenda is aan de orde gekomen, op het gebied van politiek, handel en economie, waaronder de transport- en logistieke sector', aldus de toelichting van het Kremlin.

Een ervaren Russische veiligheidsfunctionaris was woensdag al op bezoek bij de leiders in Teheran, waar afgesproken werd de onderlinge betrekkingen te verbeteren. Die ontmoeting had plaats na beschuldigingen over het gebruik van Iraanse drones door de Russen om onder meer de Oekraïense energievoorziening uit te schakelen.

Teheran beweerde slechts een beperkt aantal onbemande toestellen te hebben geleverd voordat de oorlog uitbrak. De werkelijkheid lijkt anders. Onlangs onthulden hoge Iraanse overheidsmedewerkers en diplomaten dat Teheran het Russische ministerie van Defensie zelfs beloofd heeft grond-grondraketten te sturen.

Zelenski: Russen hebben infrastructuur Cherson geheel verwoest

12 november - 20:31 | Russische legertroepen hebben de belangrijkste publieke voorzieningen in Cherson vernield voordat ze vertrokken. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag gezegd. Hij voegde er meteen aan toe dat de lokale autoriteiten al bezig zijn de situatie in de heroverde stad te stabiliseren.

In een videoboodschap liet Zelenski weten dat Oekraïense eenheden nu in meer dan zestig leefgemeenschappen in de zuidelijke regio Cherson de controle terug hebben. De soldaten werden in het centrum van de regionale hoofdstad door de nog achtergebleven bevolking uitbundig verwelkomd.

'Voordat ze op de vlucht sloegen hebben de bezetters de hele cruciale infrastructuur verwoest: communicatie, water, verwarming, elektriciteit', aldus de president. 'Overal hebben ze hetzelfde doel: burgers zoveel mogelijk vernederen. Maar geloof me, we gaan alles herstellen.' Volgens Zelenski hebben specialisten tot dusver al bijna 2000 mijnen, boobytraps en niet ontplofte projectielen opgeruimd.

In de provincie Donetsk wordt tegelijkertijd nog hevig gevochten. De strijd tegen de pro-Russische troepen is 'hels', zei Zelenski, 'elke dag weer'. Hij prees de Oekraïense militairen die ondanks de aanhoudend zware beschietingen de druk weerstaan en hun verdedigingslinies weten te handhaven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen