Internationaal13 nov '22 10:19

Iran waarschuwt voor 'langdurige schade' na uitspraken Scholz

Auteur: ANP

Teheran heeft zondag kritiek geuit op de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vanwege zijn uitspraken over het gewelddadige optreden tegen demonstranten in Iran. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat het saboteren van de historische relatie tussen Iran en Duitsland 'langdurige schade' kan veroorzaken. Het ministerie uitte ook kritiek op uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron over de protesten.

De Duitse bondskanselier Scholz.
De Duitse bondskanselier Scholz. (ANP / Associated Press)

'De opmerkingen van de Duitse bondskanselier waren provocerend, bemoeizuchtig en ondiplomatiek', aldus een woordvoerder van het ministerie. Berlijn zou zich verantwoordelijker en met meer respect moeten gedragen tegenover Iran. 'We raden de federale regering aan weer terughoudend te zijn om verdere onrust in de bilaterale betrekkingen te voorkomen.'

'Strengere sancties'

Scholz zei zaterdag dat de Europese Unie strengere sancties moet instellen tegen Iran. 'We willen de druk op de Revolutionaire Garde en de politieke leiding verhogen', zei hij in een video die op Twitter werd gezet.

Lees ook | Iran: 'Wij hebben een hypersonische raket'

Ook de ontmoeting van de Franse president Macron met vier vrouwelijke, Iraanse dissidenten vrijdag, viel verkeer in Iran. 'De steunbetuigingen van Macron aan de zogenaamde revolutie die door deze mensen wordt geleid waren betreurenswaardig en beschamend', zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'De bijeenkomst was een overduidelijke schending van de internationale verantwoordelijkheden van Frankrijk in de strijd tegen terrorisme en geweld.' Macron zei vrijdag na afloop van de bijeenkomst 'respect en bewondering' te hebben voor 'de revolutie die de vrouwen leiden.'

Mahsa Amini

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini gaan in heel Iran mensen de straat op om meer vrouwenrechten, vrijheid en mensenrechten te eisen. Amini stierf op 16 september nadat ze door de religieuze politie was opgepakt. Bij de confrontaties met de politie zijn volgens mensenrechtenorganisaties zeker driehonderd mensen omgekomen. Ook zouden duizenden mensen zijn opgepakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen