Internationaal13 nov '22 10:25

Biden: langer gesproken met Xi Jinping dan met wie dan ook

Auteur: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens de top van de Association of South-East Asian Nations (ASEAN) in Phnom Penh meer tijd doorgebracht met de Chinese president Xi Jinping dan met welke andere wereldleider dan ook.

Joe Biden en Xi Jinping.
Joe Biden en Xi Jinping. (ANP / AFP)

Dat zei Biden, die tevens waarschuwde voor diplomatieke beperkingen. 'We moeten gewoon uitzoeken waar de rode lijn ligt en wat voor ieder van ons de belangrijkste zaken zijn voor de komende twee jaar.'

'Alomvattend strategisch partnerschap'

Op zaterdag kondigde Biden aan dat de VS en de ASEAN-lidstaten hun diplomatieke banden zullen aanhalen tot een 'alomvattend strategisch partnerschap'. De VS waakt voor teveel invloed van China in de regio. Vorig jaar haalde China zijn partnerschap met de ASEAN-landen al aan tot een soortgelijke status.

Biden zal naar verwachting zondag ook overleg hebben met de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. Zij spreken over veiligheidskwesties in de regio rond de Stille Oceaan. Ook de raket- en kernprogramma's van Noord-Korea staan op de agenda.

Lees ook | Biden: VS zullen de klimaatdoelen in 2030 halen

De ASEAN is een unie van tien Zuidoost-Aziatische landen die onder andere op economisch, politiek en veiligheidsgebied samenwerken. Het blok heeft naar schatting een totale bevolking van ongeveer 668 miljoen mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen