Internationaal13 nov '22 10:43

IMF waarschuwt voor rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China

Auteur: Remy Kock

IMF-baas Kristalina Georgieva heeft gewaarschuwd voor 'flinke risico's voor de globale economie' met het oog op de rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten. De tarieven op Chinese importgoederen, zoals ingesteld door voormalig president Donald Trump, zouden daarbij een zeer contraproductieve rol spelen. Dat schrijft Reuters.

Joe Biden en Kristalina Georgieva.
Joe Biden en Kristalina Georgieva. (ANP / Associated Press)

'We slaapwandelen richting een wereld die een stuk armer is en veel minder zelfverzekerd als gevolg van de rivaliteit', zei Georgieva gisteren in een interview met de Washington Post. 'Ik heb de 'eerste' Koude Oorlog meegemaakt aan de andere kant van het IJzeren Gordijn, en het was daar aardig 'koud'. En om een nieuwe generatie wéér in een Koude Oorlog te dompelen is ontzettend onverantwoordelijk.'

Tarieven 'oplossen'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nog niets gedaan aan het beleid rondom de importtarieven voor Chinese goederen, zoals dat is ingesteld door zijn voorganger Donald Trump. Dankzij dat beleid lopen Amerikaanse importeurs miljarden dollars mis. 'Ik denk dat het belangrijk is om maatregelen zorgvuldig te overwegen en goed te begrijpen welke reacties erop kunnen volgen', zo ging Georgieva verder met het oog op de Trump-tarieven. 'Het moment dat een geest namelijk uit de fles is, is het heel moeilijk om hem er weer in te krijgen.'

Lees ook | China ronselt Westerse gevechtspiloten voor informatie

In het presidentschap van Biden wordt al maanden geprobeerd om de belastingen over Chinese importgoederen te drukken, om zo de inflatie in de Verenigde Staten aan te pakken, maar door de recente militaire oefeningen van China rond Taiwan heeft de Amerikaanse regering aan het denken gezet om hun tariefdoelen te herzien. Mogelijk wordt er zelfs gekeken naar nieuwe belastende tarieven voor Beijing, zo stelde Reuters afgelopen augustus nog.

Pelosi

De Chinese oefeningen zijn flink geïntensiveerd nadat de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi Taiwan in augustus bezocht. Sindsdien vliegen er dagelijks Chinese straaljagers over en door de Straat van Taiwan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen