Internationaal14 nov '22 05:27Aangepast op 14 nov '22 07:30

Turkije: PKK achter aanslag Istanbul

Auteur: ANP

De aanslag die in de Turkse stad Istanbul zondag zes doden eiste is uitgevoerd door de Turks-Koerdische organisatie PKK, zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken. Bij de explosie in het centrum van Istanbul zondagmiddag vielen ook 81 gewonden. De vermoedelijke dader van de aanslag is inmiddels ingerekend, in totaal zijn 22 verdachten aangehouden, meldt binnenlandminister Suleyman Soylu. 'Volgens onze bevindingen is de PKK-terreurorganisatie verantwoordelijk', zei hij.

De aanslag die in de Turkse stad Istanbul zondag zes doden eiste is uitgevoerd door de Turks-Koerdische organisatie PKK, zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken. Bij de explosie in het centrum van Istanbul zondagmiddag vielen ook 81 gewonden. De vermoedelijke dader van de aanslag is inmiddels ingerekend, meldt binnenlandminister Suleyman Soylu.
De aanslag die in de Turkse stad Istanbul zondag zes doden eiste is uitgevoerd door de Turks-Koerdische organisatie PKK, zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken. Bij de explosie in het centrum van Istanbul zondagmiddag vielen ook 81 gewonden. De vermoedelijke dader van de aanslag is inmiddels ingerekend, meldt binnenlandminister Suleyman Soylu. (ANP / AFP / Yasin Akgul)

Een explosie in het centrum van de Turkse stad Istanbul zondagmiddag was een aanslag, dat heeft president Recep Tayyip Erdogan bekendgemaakt. Volgens Erdogan zijn zes mensen omgekomen en vielen er 58 gewonden. Vice-president Fuat Oktay stelde dat aantal later bij tot 81 gewonden. Ook zei hij dat het gaat om een zelfmoordaanslag gepleegd door een vrouw.

De explosie gebeurde rond 16.20 uur (lokale tijd) in de Istiklal-straat, een populaire winkelstraat vlakbij het Taksim-plein. Wie er achter zit, is niet bekend. Erdogan beloofde echter dat de daders zullen worden achterhaald en gestraft.

Direct na de explosie gingen er geruchten dat het om een zelfmoordaanslag ging. Ook doken er video's op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat. Erdogan bevestigde dat een vrouw bij de aanslag betrokken was.

Het Taksim-plein en de Istiklal-straat liggen in het Europese deel van Istanbul en trekken veel toeristen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat er geen signalen zijn dat Nederlanders getroffen zijn door de aanslag. Het ministerie houdt contact hierover met de Turkse autoriteiten.

Lees ook | Zweden komt Turkije tegemoet voor goedkeuring NAVO-lidmaatschap

In het verleden is het gebied rond Taksim vaker het doelwit geweest van dodelijke terreuraanslagen. In 2016 kwamen vier mensen om toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de Istiklal-straat. Veel winkeliers in de wijk Beyoglu, waarin de straat ligt, sloten na de aanslag hun winkels. Voetbalclub Galatasaray heeft zijn wedstrijd van zondagavond afgelast. Ook andere grote voetbalclubs uit Istanbul spelen niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen