Internationaal13 nov '22 15:29Aangepast op 13 nov '22 20:35

Democraten behouden controle Amerikaanse Senaat

Auteur: ANP

De Democratische senator Catherine Cortez Masto verslaat haar Republikeinse tegenstander Adam Laxalt in de Senaatsverkiezing van de Amerikaanse staat Nevada, voorspellen Amerikaanse media. De Democraten behouden daarmee de controle in de Senaat.

Catherine Cortez Masto (links)
Catherine Cortez Masto (links) (ANP / Associated Press)

Met de nipte herverkiezing van de 58-jarige Cortez Masto, na de herverkiezing van de Democratische senator Mark Kelly in Arizona vrijdag, hebben de Democraten nu 50 Senaatszetels in handen. Dat is voor de partij genoeg om nog tot 2024 controle te behouden over de Senaat, omdat vicepresident Kamala Harris bij een gelijke stemming de doorslag mag geven.

Amerika Podcast | Amerika telt de stemmen: Pennsylvania kleurt blauw

Officieel is het resultaat in Nevada nog niet bekrachtigd. In de voorlopige resultaten heeft Cortez Masto 48,8 procent van de stemmen achter zich, tegenover 48,1 procent voor Laxalt.

Nieuwe opdoffer

Cortez Masto, oud-procureur-generaal van Nevada, bekritiseerde haar rivaal Laxalt vanwege zijn conservatieve houding jegens abortusrechten en zijn ontkenning van de nederlaag van Donald Trump bij de presidentsverkiezing van 2020. Voor de oud-president is het verlies van Laxalt een nieuwe opdoffer nadat eerder andere kandidaten die zijn steun genoten door de kiezer naar huis werden gestuurd.

Lees ook | Republikeinse winst, Trumpkandidaten stellen teleur

Voor president Joe Biden betekent het behoud van de Senaat dan weer een opsteker. 'Het resultaat weerspiegelt de kwaliteit van de kandidaten', zei hij tegen de pers in Cambodja, waar hij aanwezig is voor een top van de ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen. De overwinning in de Senaat bezorgt de mandataris een sterkere positie voor een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, voegde de Democraat eraan toe.

Tweede ronde Georgia

Als de Democraten op 6 december ook nog in Georgia winnen, waar een tweede ronde wordt gehouden omdat de resultaten te dicht bij elkaar lagen, kan de partij haar meerderheid uitbreiden naar 51 zetels. De nieuwe senatoren worden op 3 januari ingezworen.

Lees ook | 'Klein vlaggetje kan uit bij Republikeinen'

Wie de controle over het 435-zetels tellende Huis van Afgevaardigden krijgt is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat de Republikeinen daar de meerderheid zullen behalen. Voor een meerderheid zijn 218 zetels nodig. Volgens CNN kunnen de Republikeinen op dit moment rekenen op 211 zetels, de Democraten staan in de tussenstand op 204.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen