Internationaal14 nov '22 13:45

Talibanleider eist strengere handhaving sharia

Auteur: Mark van Harreveld

Afghanistan's hoogste leider Haibatullah Akhundzada heeft de rechterlijke macht in zijn land opgedragen alle aspecten van de streng-islamitische shariawetgeving volledig toe te passen. Waaronder openbare executies, stenigingen, geselingen en amputatie van ledematen voor dieven. Dit zegt de woordvoerder van de Taliban, aldus de Britse krant The Guardian.

Bedelende vrouw met boerka op straat in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Afghanistan's hoogste leider Haibatullah Akhundzada heeft de rechterlijke macht in zijn land opgedragen alle aspecten van de streng-islamitische shariawetgeving volledig toe te passen. Waaronder openbare executies, stenigingen, geselingen en amputatie van ledematen voor dieven.
Bedelende vrouw met boerka op straat in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Afghanistan's hoogste leider Haibatullah Akhundzada heeft de rechterlijke macht in zijn land opgedragen alle aspecten van de streng-islamitische shariawetgeving volledig toe te passen. Waaronder openbare executies, stenigingen, geselingen en amputatie van ledematen voor dieven. (ANP / EPA)

Woordvoerder Zabihullah Mujahid tweette zondag dat het bevel kwam nadat Haibatullah Akhundzada een groep rechters had ontmoet. Akhundzada, die overigens niet meer in het openbaar gefilmd of gefotografeerd is sinds de machtsovername van de Taliban in augustus vorig jaar, regeert per decreet vanuit Kandahar. Die stad geldt als geboorteplaats en het spirituele hart van de Taliban-beweging.

Lees ook | Taliban doeken mensenrechtencommissie op: 'niet meer nodig'

De oekaze van de geheimzinnige Talibanleider staat in schril contrast met de beloftes die de Taliban direct nadat ze de macht hadden overgenomen deden. De machthebbers zouden Afghanistan aan een mildere versie van de sharia onderwerpen dan tijdens hun eerste regeerperiode, maar sinds ze aan de macht kwamen hebben ze geleidelijk de rechten en vrijheden ingeperkt.

Lees ook | Rusland werft door VS getrainde Afghaanse commando's voor strijd in Oekraïne

Vooral Afghaanse vrouwen zagen de afgelopen 15 maanden hun moeizaam verworven rechten verdampen. In toenemende mate worden vrouwen uit het openbare leven weggedrukt. De meeste vrouwelijke overheidsfunctionarissen raakten hun baan kwijt of krijgen een hongerloon om thuis te blijven, vrouwen mogen niet meer zonder mannelijk familielid reizen en buitenshuis moeten zij zich met een burqa of hijab bedekken. De afgelopen week hebben de Taliban vrouwen ook de toegang tot parken, kermissen, sportscholen en openbare zwembaden en badhuizen ontzegd.

Lees ook | Vrouwen mogen niet meer in parken en kermissen in Kabul


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen