Internationaal14 nov '22 07:32Aangepast op 14 nov '22 09:02

Midterms blijven spannend, uitslag Georgia belangrijk

Auteur: Mark van Harreveld

Hoewel de Democraten hun meerderheid in de Senaat behouden, blijven de de verkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia belangrijk voor hun slagkracht. Want met een ruimere meerderheid in de Senaat zijn de Democraten minder kwetsbaar dan voorheen voor dwarsliggende senatoren uit eigen gelederen. Wanneer de Democraten een meerderheid hebben in de uiteenlopende Senaatscommissies, dan is het eenvoudiger om snel wetgeving door te voeren.

Inwoners van Georgia brengen hun stem uit. Hoewel de Democraten hun meerderheid in de Senaat behouden, blijven de de verkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia belangrijk voor hun slagkracht. Want met een ruimere meerderheid in de Senaat zijn de Democraten minder kwetsbaar dan voorheen voor dwarsliggende senatoren uit eigen gelederen.
Inwoners van Georgia brengen hun stem uit. Hoewel de Democraten hun meerderheid in de Senaat behouden, blijven de de verkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia belangrijk voor hun slagkracht. Want met een ruimere meerderheid in de Senaat zijn de Democraten minder kwetsbaar dan voorheen voor dwarsliggende senatoren uit eigen gelederen. (ANP / Anadolu Agency)

Bijna een week na de midterms zijn nog altijd niet alle uitslagen bekend. Weliswaar houden de Democraten in de Senaat stand en lijkt het Huis van Afgevaardigden de Republikeinen ten deel te vallen, voor beide partijen blijft de uitslag van de staat Georgia spannend. Dat zeggen Amerika-correspondent Jan Postma en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Lees ook | Democraten behouden controle Amerikaanse Senaat

Belang van 1 zetel

Volgens Postma zijn er twee redenen waarom die ene zetel in de Senaat het verschil maakt. 'Met een minimale meerderheid van senatoren is er geen enkele ruimte meer voor dwarsliggers. De afgelopen jaren zagen we dat er dissidente senatoren waren, die krijgen nu minder invloed. In de Senaatscommissies hebben de Democraten dan ook een meerderheid: dan kun je makkelijker en sneller beslissingen nemen. Bijvoorbeeld bij de aanstelling van rechters. Dan maakt een meerderheid van een zetel echt verschil.'

Hammelburg voegt daaraan toe dat bij een Democratische meerderheid de Democraten ook de voorzitters van die commissies leveren. In een fifty-fifty-scenario worden die posten uitonderhandeld, met winst in Georgia zou dat helemaal niet meer hoeven.

Luister ook | Wat wordt het grote nieuws van Trump?

En Trump?

Oud-president Donald Trump lijkt de grote verliezer van de midterms, bijna geen van de kandidaten die hij naar voren schoof heeft gewonnen en links en rechts beginnen Republikeinen hem af te vallen. De Republikeinen lijken Trump-moe te zijn. Wat onverlet laat dat Trump met veel bombarie heeft aangekondigd op 15 november een belangrijke mededeling te doen. 'De discussie over de opvolging van Trum is losgebarsten', zegt Hammelburg die erop wijst dat niet alleen prominente Republikeinen hem openlijk afvallen, maar dat op ook zijn geliefde nieuwszender Fox News de discussie is losgebarsten.

Luister ook | Wie gelooft er nog in Donald Trump?

'Ik denk dat het tijdperk-Trump voorbij is. En dat is goed nieuws voor de Republikeinse partij, die kan zich nu zuiveren van die nare episode.' Volgens Postma zijn veel Republikeinen echter voorzichtig om nu al kleur te bekennen en is het wachten op wat Trump de 15e gaat verkondigen.

Concurrentie DeSantis

En hoeveel concurrentie gaat Trump ondervinden van de mateloos populaire gouverneur Ron DeSantis uit Florida? Postma noemt DeSantis 'een kloon van Trump', maar wel met een paar belangrijke verschillen. Zo drukt hij zich fatsoenlijker uit en scheldt hij niet voortdurend. 'Bij het innemen van radicale standpunten is hij nét iets voorzichtiger.' En daarmee spreekt hij een breed publiek aan onder de Republikeinen. 'Bij een brede groep Republikeinen valt hij goed. Al een jaar lang is dit de naam die je het meest hoort.'

Lees ook | Biden wil ongeacht einduitslag samenwerken met Republikeinen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen