Internationaal14 nov '22 14:24

Turkije: Aanslag werk van Noord-Syrische Koerden

Auteur: Mark van Harreveld

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu geeft Koerdische militanten in Noord-Syrië de schuld van de bomaanslag op een drukke winkelstraat in Istanbul waarbij zes mensen om het leven kwamen. Inmiddels zijn 46 verdachten aangehouden, de Koerdische Arbeiderspartij PKK ontkent elke betrokkenheid. Volgens de PKK heeft de beweging nooit burgers als doelwit.

Een still uit een video van de Turkse politie toont een van de 46 verdachten die wordt opgepakt. De Turkse regering verdenkt Turks-Koerdische extremisten van de PKK en de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG achter de aanslag van zondag te zitten
Een still uit een video van de Turkse politie toont een van de 46 verdachten die wordt opgepakt. De Turkse regering verdenkt Turks-Koerdische extremisten van de PKK en de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG achter de aanslag van zondag te zitten (ANP / EPA)

De Turkse regering verdenkt desalniettemin Turks-Koerdische extremisten van de PKK en de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, zei vanochtend dat 'onze inschatting is dat de opdracht voor de dodelijke terreuraanslag kwam uit Ayn al-Arab in Noord-Syrië, waar de PKK/YPG haar Syrische hoofdkwartier heeft'.

Lees ook | Turkije: PKK achter aanslag Istanbul

PKK of YPG of beide

Hoewel Koerdische militanten en aan Islamitische Staat (IS) gelieerde aanvallers in het verleden beschuldigd zijn van aanvallen op het centrum van Istanbul, is de aanval tot nu toe door geen enkele groep officieel opgeëist. Ankara, Washington en de EU bestempelen de Koerdische Arbeiderspartij PKK als een terroristische groepering en hoewel de YPG banden met de PKK heeft, maakt zij ook deel uit van de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten die IS-militanten in Noord-Syrië hebben bestreden.

Lees ook | Erdogan staat open voor gesprekken Zweedse toetreding NAVO

Anti-Amerikaanse stemming

De Turkse presidentiële communicatiechef, Fahrettin Altun, zinspeelde op mogelijke consequenties voor de Turks-Amerikaanse betrekkingen. Ankara is al langer ontstemd over de Amerikaanse steun aan Koerdische groepen in Noord-Syrië. 'De internationale gemeenschap moet opletten. Terreuraanslagen tegen onze burgers zijn de directe en indirecte gevolgen van de steun van sommige landen aan terreurgroepen. Zij moeten hun directe en indirecte steun onmiddellijk stopzetten als zij de vriendschap van Turkije willen', zei Altun. Soylu voegde eraan toe dat Turkije 'geen condoleances' van de VS met betrekking tot de aanslag zal aanvaarden.

Kort voor zijn vertrek naar de G20-top van dinsdag op Bali sprak Recep Tayyip Erdoğan van een 'verraderlijke aanval' en voegde eraan toe: 'De verantwoordelijken zullen worden gestraft'.

Lees ook | Oud-Syriëgezant: politiek naïef over Koerden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen