Internationaal14 nov '22 15:27Aangepast op 14 nov '22 16:39

NAVO-baas Stoltenberg: Tanden op elkaar en Oekraïne blijven helpen

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Rusland probeert de winter voor de Oekraïense bevolking zo zwaar mogelijk te maken door vitale infrastructuur te bombarderen. Daarvoor waarschuwt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO tijdens een bezoek aan Nederland. 'Poetins doel is om Oekraïne donker en koud achter te laten deze winter.'

Stoltenberg sprak met ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) over onder meer de situatie in Oekraïne. Samen met de twee bewindslieden benadrukte hij na afloop van die ontmoeting hoe belangrijk het is om Oekraïne te blijven steunen, zowel militair als humanitair.

Tekst gaat verder onder de tweet

NAVO-baas Stoltenberg zei dat het Westen 'de tanden op elkaar moeten zetten'. Dat is een letterlijk te nemen boodschap, zegt verslaggever Martijn de Rijk die aanwezig was bij de persconferentie. 'Het gaat koud worden in Oekraïne. Niet alleen omdat de winter komt maar ook omdat de Russische president aanvallen uitvoert op infrastructuur en daarmee de verwarming uitzet in Oekraïne. Daarmee komt een vluchtelingenstroom op gang en zet hij het Westen onder druk.' Wat dat betreft rest het Westen niets anders dan hulp blijven bieden, zei Stoltenberg in Den Haag.

Het kabinet maakte vorige week 110 miljoen euro extra vrij om Oekraïne de winter door te helpen. Dat geld is onder meer bedoeld om kapotgeschoten infrastructuur en huizen te repareren. Nederland heeft tot dusver in totaal 1,5 miljard euro uitgetrokken om Oekraïne te helpen de Russische invasie het hoofd te bieden. 'In de lucht beschermen Nederlandse straaljagers de oostflank van de NAVO. Op het land dienen Nederlandse troepen in NAVO-gevechtsgroepen in Litouwen en in Roemenië. En op zee leidt Nederland een van de maritieme groepen van de NAVO', aldus Stoltenberg.

In militair opzicht staat Oekraïne er beter voor dan toen de oorlog begon. De herovering van de stad Cherson op de Russen is volgens Ollongren niet alleen een 'morele boost', maar ook van belang voor hoe de oorlog afloopt. 'Een sterke positie op het slagveld betekent een sterke positie aan de onderhandelingstafel.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'Als Oekraïne stopt met vechten, is er morgen geen Oekraïne meer'.

En de onderhandelingstafel is toch de plek waar de meeste oorlogen worden beëindigd, aldus Stoltenberg. Wat daar voor Oekraïne een aanvaardbare uitkomst is, 'is aan Oekraïne zelf om te bepalen', benadrukt hij. Het enige dat de NAVO kan doen is 'koers houden' door alle benodigde hulp te blijven bieden.

Lees ook | 'Oekraïners zijn klaar om door te pakken'

De NAVO-chef wijst er ook op dat Rusland ondanks de recente militaire nederlagen nog steeds grote delen van Oekraïne onder controle heeft. Het land beschikt ook nog altijd over een grote krijgsmacht, die bovendien 'bereidheid heeft getoond om zware verliezen te incasseren'. Stoltenberg hamert er nog maar eens op dat alleen Rusland de oorlog kan stoppen door te stoppen met vechten.

Volgens Stoltenberg is niks doen geen optie. 'Het is in ons eigen belang om ervoor te zorgen dat Poetin deze oorlog niet wint. Dat zou enerzijds een catastrofe zijn voor Oekraïne, maar ook een klap voor de rest van de wereld. We zullen kwetsbaarder worden. Want dan is de les die uit de oorlog in Oekraïne kan worden geleerd door president Poetin en voor andere autoritaire leiders, dat wanneer ze het internationaal recht schenden, een ander land binnenvallen en brutaal geweld gebruiken, ze krijgen wat zij willen. En dat maakt ons allemaal kwetsbaarder.' Om daar aan toe te voegen: 'als Oekraïne stopt met vechten, is er morgen geen Oekraïne meer'.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en minister Kajsa Ollongren (Defensie) (vlnr) staan de pers te woord na afloop van een ontmoeting op het Johan de Witthuis. Het drietal sprak onder meer over de oorlog in Oekraine en de steun die Nederland levert.
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en minister Kajsa Ollongren (Defensie) (vlnr) staan de pers te woord na afloop van een ontmoeting op het Johan de Witthuis. Het drietal sprak onder meer over de oorlog in Oekraine en de steun die Nederland levert. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen