Internationaal15 nov '22 11:34

China en Australië halen banden aan

Auteur: Mark van Harreveld

Na jaren van een min of meer vijandige relatie proberen China en Australië in de wandelgangen van de G20 de banden aan te halen. De Chinese president Xi Jinping en de Australische regeringsleider Anthony Albanese spraken met elkaar. Het was de eerste keer dat de Xi en Albanese, die sinds mei premier is, elkaar ontmoetten.

Na jaren van een min of meer vijandige relatie proberen China en Australië in de wandelgangen van de G20 de banden aan te halen. De Chinese president Xi Jinping en de Australische regeringsleider Anthony Albanese spraken met elkaar, het was de eerste keer dat de Xi en Albanese, die sinds mei premier is, elkaar ontmoetten.
Na jaren van een min of meer vijandige relatie proberen China en Australië in de wandelgangen van de G20 de banden aan te halen. De Chinese president Xi Jinping en de Australische regeringsleider Anthony Albanese spraken met elkaar, het was de eerste keer dat de Xi en Albanese, die sinds mei premier is, elkaar ontmoetten. (ANP / EPA / Mick Tsikas)

Lees ook | Australië waarschuwt voor 'gevolgen' Chinese invloed Pacific

Tijdens het halfuur durende overleg riep de Chinese leider op tot het 'verbeteren en ontwikkelen' van de gespannen Sino-Australische betrekkingen. Albanese noemde het Balinese bilateraaltje 'een belangrijke stap in de richting van de stabilisatie van de relatie tussen Australië en China'. Hij benadrukte overigens wel dat er nog 'veel stappen' gezet moeten worden. Beide leiders spraken over onder meer handel, mensenrechten en consulaire zaken, meldt de Australische premier.

Lees ook | Australië beschuldigt China van spionage

Gespannen

De verhoudingen tussen beide landen kunnen gerust verzuurd genoemd worden. Zo werd China in 2017 woedend op Australië toen dat land wetgeving invoerde tegen Chinese invloeden en opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Beijing heeft de afgelopen jaren ook meerdere Australiërs opgepakt en Australië economische sancties opgelegd.

Wat ook niet bijdroeg aan soepele betrekkingen: Chinese spionageschepen die net buiten Australische wateren voeren, de (mislukte) Chinese pogingen om de eilandstaatjes van de Stille Zuidzee aan zich te binden via allerlei handels-, politie- en defensieverdragen en de oprichting van het AUKUS-veiligheidspact tussen de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk. China is de belangrijkste handelspartner van Australië.

Lees ook | China krijgt nul op rekest in Pacific


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen