Internationaal15 nov '22 13:12

VN: Rusland en Oekraïne martelden krijgsgevangenen

Auteur: Mark van Harreveld

Het VN-mensenrechtenbureau (OHCHR) heeft dinsdag gezegd dat zowel Rusland als Oekraïne krijgsgevangenen heeft gemarteld tijdens het bijna negen maanden durende conflict. Volgens de VN gaat het dan om gebruik van elektrische schokken, gedwongen naaktheid, aanvallen met honden, elektrische schokken met tasers en militaire telefoons en seksueel geweld.

Een gevangenenruil in de Donetsk. Het VN-mensenrechtenbureau (OHCHR) heeft dinsdag gezegd dat zowel Rusland als Oekraïne krijgsgevangenen heeft gemarteld tijdens het bijna negen maanden durende conflict. Volgens de VN gaat het dan om gebruik van elektrische schokken, gedwongen naaktheid, aanvallen met honden, elektrische schokken met tasers en militaire telefoons en seksueel geweld.
Een gevangenenruil in de Donetsk. Het VN-mensenrechtenbureau (OHCHR) heeft dinsdag gezegd dat zowel Rusland als Oekraïne krijgsgevangenen heeft gemarteld tijdens het bijna negen maanden durende conflict. Volgens de VN gaat het dan om gebruik van elektrische schokken, gedwongen naaktheid, aanvallen met honden, elektrische schokken met tasers en militaire telefoons en seksueel geweld. (ANP / EPA / yevgen Honcharenko)

Volgens Reuters baseerde het controleteam van de VN in Oekraïne zijn bevindingen op interviews met meer dan 100 krijgsgevangenen aan beide zijden van het conflict. De interviews met Oekraïense krijgsgevangenen werden afgenomen na hun vrijlating; Rusland verleende immers geen toegang tot de detentieplaatsen.

Rusland ontkent marteling of andere vormen van mishandeling van krijgsgevangenen. Kiev zegt alle informatie over de behandeling van krijgsgevangenen te controleren, schendingen te onderzoeken en passende juridische maatregelen te nemen.

Cijfers burgerdoden

De OHCHR heeft in een maandag bijgewerkt bulletin ook bijgewerkte cijfers over het aantal burgerslachtoffers in de oorlog bekendgemaakt. Daarin wordt het aantal burgerslachtoffers geraamd op 6.557 doden en 10.074 gewonden. Het bulletin voegt daaraan toe:

'De meeste geregistreerde burgerslachtoffers werden veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens met een groot effect, waaronder beschietingen door zware artillerie, meervoudig gelanceerde raketsystemen, raketten en luchtaanvallen. OHCHR denkt dat de werkelijke cijfers aanzienlijk hoger liggen, omdat de ontvangst van informatie uit sommige plaatsen waar hevige vijandelijkheden hebben plaatsgevonden, vertraging heeft opgelopen en veel meldingen nog moeten worden bevestigd.'

Intimidatie en vernedering

OHCHR-baas Matilda Bogner zei tijdens een persbriefing in Genève dat de 'overgrote meerderheid' van de geïnterviewde Oekraïense gevangenen die door Russische troepen worden vastgehouden, melding maakt van marteling en mishandeling. Ze gaf voorbeelden van aanvallen met honden, elektrische schokken met tasers en militaire telefoons en seksueel geweld.

Volgens haar was de behandeling bedoeld om hen te intimideren en te vernederen. Een man in een strafkolonie bij Olenivka vertelde het team dat leden van aan Rusland gelieerde gewapende groepen 'draden aan mijn genitaliën en neus bevestigden en mij schokken gaven. Ze hadden gewoon plezier en waren niet geïnteresseerd in mijn antwoorden op hun vragen'.

Lees ook | HRW: Russen martelden inwoners van Izjoem

Aan Oekraïense zijde meldde Bogner 'geloofwaardige beschuldigingen' van standrechtelijke executies van Russische gevangenen naast andere mishandelingen. Andere Russische gevangenen meldden slechte en vernederende vervoersomstandigheden en dat ze naakt en met de handen op de rug gebonden in vrachtwagens of busjes werden gepropt. Het VN-team zei ook gevallen te hebben gedocumenteerd van zogenaamde 'welkome afranselingen' in een strafkolonie.

Volg de jongste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen