Internationaal15 nov '22 22:09

Poolse regering houdt spoedberaad; 2 doden bevestigd

Auteur: Mark van Harreveld

De Poolse regering is in spoedvergadering bijeen nadat bij een mogelijke raketaanval op het Poolse dorp Przewodow op 65 kilometer van de grens met Oekraïne twee doden zijn gevallen. Mogelijk gaat het om twee afgedwaalde raketten, buurland Oekraïne werd tegelijkertijd namelijk getroffen door een ware raketregen van naar schatting 100 Russische raketten. Het bombardement was zo hevig dat ook de stroomvoorziening in Moldavië werd onderbroken.

De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak arriveert op het hoofdkwartier van de Poolse Nationale Veiligheidsraad in Warschau. Premier Mateusz Morawiecki heeft een spoedvergadering gelast.
De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak arriveert op het hoofdkwartier van de Poolse Nationale Veiligheidsraad in Warschau. Premier Mateusz Morawiecki heeft een spoedvergadering gelast. (ANP / EPA / Radek Pietruszka)

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft met spoed de ministerraad voor nationale veiligheid en defensie van het land bijeengeroepen. Dat heeft de regeringswoordvoerder Piotr Müller gezegd. Het Russische ministerie van defensie ontkende in een verklaring dat zijn raketten Polen binnenkwamen en noemde berichten daarover een 'opzettelijke provocatie'.

Lees ook | 'Poetin gedraagt zich steeds meer als een soort Kim Jong-un'

Provocatie

'De verklaringen van de Poolse media en ambtenaren over de vermeende val van 'Russische' raketten in het gebied van Przewodów is een opzettelijke provocatie om de situatie te laten escaleren. Er zijn geen aanvallen op doelen nabij de Oekraïens-Poolse staatsgrens uitgevoerd door Russische raketten. De door de Poolse media gepubliceerde wrakstukken van de scène in het dorp Przewodów hebben niets te maken met Russische wapens.'

Lees ook | Russische raketten treffen Polen: zeker twee doden

Een opzettelijke aanval op een NAVO-lid kan mogelijk leiden tot het in werking stellen van Artikel 5 van het bondgenootschap, waarin staat dat een aanval op één lid van het militaire bondgenootschap wordt beschouwd als een aanval tegen allen. Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat het NAVO-verdrag in werking wordt gesteld door een toevallige aanval.

Kritiek

Oekraïne waarschuwde dat zijn energiesituatie 'kritiek' was als gevolg van de Russische aanvallen, die 15 energielocaties en woongebouwen troffen. Naar verluidt zaten de helft van Kiev, 80 procent van Lviv en vele andere regio's zonder stroom. Ook water, verwarming en internetverkeer werden verstoord - terwijl de luchtalarmsirenes niet meer konden werken door het verlies van elektriciteit - in de meest intense raketaanval sinds het begin van de Russische herfstbombardementen.

Aanval reactie op toespraak Zelenski

De aanvallen komen in het midden van de tweedaagse G20-top waar de internationale gemeenschap voornemens was een communiqué uit te brengen waarin de Russische aanval op Oekraïne zou worden veroordeeld. In de ontwerpverklaring stond dat 'de meeste leden de oorlog in Oekraïne krachtig hebben veroordeeld' en werd benadrukt dat 'de oorlog immens menselijk leed veroorzaakt en de bestaande zwakheden in de wereldeconomie verergert'.

Volgens Zelenski's stafchef Andriy Yermak zijn de raketaanvallen een directe reactie op de toespraak van zijn president. 'Denkt iemand serieus dat het Kremlin echt vrede wil? Het wil gehoorzaamheid. Maar uiteindelijk verliezen terroristen altijd', voegde hij eraan toe.

Volg de jongste ontwikkelingen in deze crisis in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen