Internationaal16 nov '22 20:16Aangepast op 17 nov '22 06:56

Liveblog | Zelenski: raket in Polen was niet Oekraïens

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 266 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van donderdag 17 november

Krakers mogen in pand van Russische miljardair blijven

20:15 | De groep activisten die sinds ruim twee weken een pand van een Russische miljardair in de Vossiusstraat in Amsterdam kraken, hoeft niet weg. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat het bedrijf van Arkady Volozh had aangespannen.

De Rus, oprichter van de Russische zoekmachine Yandex, staat op een sanctielijst van de EU. Daardoor zijn al zijn tegoeden en bezittingen in de EU bevroren. De krakers denken dat hij het pand aan de Vossiusstraat wil verhuren om er zo winst mee te maken. Zo geeft hij het huis een opknapbeurt en zijn er extra adressen aan het huis toegevoegd.

De rechter ziet geen aanleiding om het pand te laten ontruimen, omdat er geen legitieme reden is voor de leegstand van het pand. Een verbouwing is zo'n legitieme reden, maar die is vanwege de EU-sancties niet toegestaan. Zo zou de verbouwing leiden tot 'een aanzienlijke waardevermeerdering en dientengevolge tot vermogensgroei'.

Uitspraak in zaak MH17

19:45 | Een kleine drie jaar na de start van het proces, doet de rechtbank donderdag uitspraak in de zaak tegen vier verdachten van het neerhalen van de MH17. Deze vlucht van Malaysia Airlines, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, werd 17 juli 2014 boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie bijna 200 Nederlanders.

Volgens het OM is de MH17 beschoten met een uit Rusland afkomstige raket, geregeld door de vier verdachten die in dit proces terecht stonden. Tegen hen is levenslang geëist. De kans is klein dat de verdachten daadwerkelijk achter tralies zullen komen. 'Van belang is vooral dat er antwoord komt op een reeks belangrijke vragen', zegt Arlette Schijns, één van de acht advocaten die de nabestaanden bijstaat.

'Duidelijk moet worden of de BUK-raket waarmee de vlucht is beschoten, afkomstig is uit Rusland. Als dat wordt vastgesteld, dan heeft dat gevolgen voor de procedures die tegen Rusland lopen bij het Europees Hof voor de Rechten van de mens. Daarnaast is een belangrijke vraag of de verdachten verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun rol bij het neerschieten van vlucht MH17.'

Lees ook | Nabestaanden MH17 willen vooral antwoord op vragen

Zelenski: raket in Polen was niet Oekraïens

18:55 | De raket die dinsdag in Polen neerkwam en daarbij twee mensen doodde, was volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski niet uit zijn land afkomstig. 'Ik twijfel er niet aan dat die raket niet van ons was', zei hij tegen Oekraïense media. Zelenski wijst Rusland aan als schuldige, op basis van zijn militaire inlichtingen.

Aanvankelijk gingen de Poolse autoriteiten er ook vanuit dat de raket uit Rusland kwam, maar dat werd later bijgesteld. Polen noemt het, net als de VS en de NAVO, 'waarschijnlijk' dat het incident veroorzaakt werd door de Oekraïense luchtverdediging. Wel ligt de verantwoordelijkheid bij Rusland, omdat het de oorlog is begonnen en dinsdag vele raketaanvallen uitvoerde, ook dicht bij de grens.

Zelenski wil dat Oekraïne ook toegang krijgt tot de plek van het ongeluk om te onderzoeken wat er gebeurd is. Hij wil weten op basis waarvan zijn westerse partners de conclusie trekken dat de raket uit zijn land komt. Oekraïne zou bereid zijn volledig mee te werken aan een onderzoek.

'Russische economie in een recessie'

18:45 | De Russische economie is in een recessie beland. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat kromp de economie van het land in het derde kwartaal met 4 procent. Daarmee presteerde de Russische economie wel iets beters dan kenners in doorsnee hadden verwacht. Zij gingen gemiddeld uit van een krimp met 4,7 procent.

De economische neergang volgt op een vergelijkbare krimp van 4 procent in het tweede kwartaal. De Russische economie gaat gebukt onder de westerse sancties die zijn opgelegd na de inval van Rusland in Oekraïne. Die inval was eind februari. In het eerste kwartaal liet de Russische economie nog een groei van 3,5 procent zien.

Volgens een onderzoek van persbureau Bloomberg zou de economie in de eerste drie maanden van komend jaar het dieptepunt bereiken, met een daling van de economische activiteit met meer dan 8 procent. Verwacht wordt dat de Russische economie pas in het derde kwartaal van 2023 weer zal groeien.

'Russische martelkamer ontdekt in Kherson'

18:00 | Volgens Oekraïense onderzoekers is een jeugdgevangenis in Kherson gebruikt als 'martelkamer' door de Russische troepen. In de gevangenis zouden tientallen mannen zijn vastgehouden, geëlektrocuteerd en geslagen. Velen van hen zijn gedood, schrijft The Guardian.

Volgens de politie zouden Russische soldaten de jeugdgevangenis in maart hebben overgenomen, en vooral hebben gebruikt voor mannen die weigerden met hen samen te werken of die werden beschuldigd van partijdige activiteiten.

'Raketinslag mogelijk Russische provocatie'

17:30 | Warschau sluit niet uit dat de raketinslag in het Poolse grensgebied met Oekraïne kwam door een Russische provocatie. Dat zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki in het parlement.

Hij wees erop dat de Russen Oekraïense infrastructuur bewust nabij de grens beschoten. Dat was mogelijk 'een opzettelijke provocatie in de hoop dat een dergelijke situatie zou kunnen ontstaan', aldus de premier. Hij doelde daarbij op de Oekraïense raketafweer en dat de ingeslagen raket dus was ingezet door het Oekraïense leger om een Russische raket neer te halen.

Eerder had de Poolse president Andrzej Duda al gezegd dat de raket die dinsdag neerkwam in een Pools dorp waarschijnlijk onderdeel was van de Oekraïense luchtverdediging. Niets zou wijzen op een aanval op Polen. Duda zei ook dat er geen bewijs is dat de raket gelanceerd is door Rusland.

Rusland op zijn beurt had omgekeerd de meldingen over een Russische raketinslag een doelbewuste provocatie genoemd om de spanningen verder op te voeren.

Poolse ambassadeur op Russisch matje

17:00 | De Poolse ambassadeur in Moskou moet zich melden bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland wil uitleg over de beschuldigingen die Polen uitte na het raketincident van dinsdag. De Poolse autoriteiten meldden aanvankelijk dat het om Russische raketten zou gaan, maar inmiddels heeft president Andrzej Duda gezegd dat het waarschijnlijk om een ongeluk ging met Oekraïense luchtverdediging.

De Russische ambassadeur in Polen moest zich eerder al melden in Warschau voor uitleg. Het Kremlin was daar niet blij mee en zei eerder al dat Polen 'compleet hysterisch' reageert op het incident. Bij het incident in de buurt van de Oekraïense grens kwamen twee mensen om.

Hoewel de raket waarschijnlijk Oekraïens was, vindt Polen nog steeds dat de verantwoordelijkheid bij Rusland ligt. Het Russische leger is de oorlog namelijk negen maanden geleden begonnen en voerde dinsdag grootschalige raketaanvallen uit op Oekraïne, waardoor Kiev de luchtafweer moest inschakelen.

'Iedereen eens dat het gaat om een Oekraïense raket van Russische makelij'

14:30 | De inslag in Polen is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een 'ongelukkig ongeval' met een Oekraïense luchtafweerraket, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Zijn uitspraken volgen op eerdere verklaringen van zowel de Verenigde Staten en Rusland en ook Polen zelf. 'Er is geen boze opzet van de Russen, maar de inslag is wel een gevolg van het grootste bombardement van de Russen dus Poetin is niet geheel vrij te pleiten', benadrukt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Lees ook | 'Derde Wereldoorlog is voorlopig uitgesteld'

Raketinslag Polen 'minder brisant en ingewikkeld'

12:55 | De raketinslag in Polen is 'minder brisant en ingewikkeld' dan het lijkt. Volgens hoogleraar Geschiedenis en Politiek van Rusland Hans van Koningsbrugge van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn incidenten als deze onvermijdelijk. 'Raketten en granaten houden zich niet altijd aan grenzen.'

NAVO-chef: eerste onderzoek duidt erop dat Oekraïense luchtafweerraket Polen trof

12:52 | Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg wijst het eerste onderzoek erop dat een Oekraïense luchtafweerraket Polen trof. De secretaris-generaal zei tegen journalisten in Brussel dat dit 'niet de schuld is van Oekraïne'. 'Rusland draagt de volledige verantwoordelijkheid omdat het doorgaat met zijn illegale oorlog tegen Oekraine.'

Stoltenberg bood de nabestaanden van de twee overledenen van de raketinslag zijn diepste condoleances aan. Hij zie dat de bondgenoten solidair zijn met Polen en maakte duidelijk dat het Westen doorgaat Oekraïne te steunen zodat het zich kan verdedigen.

De NAVO-chef riep Rusland opnieuw op te stoppen met 'deze zinloze oorlog' en verklaarde dat het bondgenootschap eendrachtig was en 'altijd alles zal doen om haar bondgenoten te beschermen en te verdedigen'.

Ook zei Stoltenberg dat de NAVO zijn aanwezigheid in het oosten 'significant' heeft opgeschroefd met meer troepen en 'significant substantiële' vuurkracht in de lucht en ter zee.

Polen: raket was waarschijnlijk Oekraïens, niets wijst op aanval

12:40 | De raket die dinsdag neerkwam in een Poolse plaats bij de grens met Oekraïne, was waarschijnlijk onderdeel van de Oekraïense luchtverdediging en dus ingezet door het Oekraïense leger. De Poolse president Andrzej Duda heeft dat een dag later gezegd. Het gaat volgens hem vermoedelijk om een 'ongelukkig voorval', niets zou wijzen op een bewuste aanval op Polen.

Duda heeft tijdens een persconferentie ook gezegd dat er geen bewijs is dat de raket is gelanceerd door Rusland. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder dat de raket van Russische makelij was, maar die bewering werd later door de president afgezwakt. Duda sprak eerder ook al van een incident.

Polen en de NAVO, waar het land lid van is, doen onderzoek naar de raketaanslag die twee mensen het leven heeft gekost. Premier Mateusz Morawiecki heeft op dezelfde persconferentie bekendgemaakt dat het mogelijk niet nodig is om artikel 4 van het NAVO-verdrag te activeren. Met dat artikel kan een NAVO-land dat zich bedreigd voelt zijn 29 bondgenoten bijeenroepen om het gevaar en de mogelijke reactie te bespreken.

Duitsland biedt aan Pools luchtruim te helpen verdedigen

12:20 | Duitsland biedt aan Eurofighter-gevechtsvliegtuigen te sturen om luchtpatrouilles boven Polen te ondersteunen, nadat in een Pools dorp bij de grens met Oekraïne een raket was neergekomen. 'Dit kan vanaf morgen gebeuren, als Polen dat wenst', zei de woordvoerder van het Duits ministerie van Defensie in Berlijn. Een door Oekraïne voorgestelde no-flyzone houdt Berlijn af, want dan zou de NAVO bij het conflict betrokken kunnen raken.

De Eurofighters hoeven niet naar Polen te worden verplaatst. Ze kunnen vanuit Duitsland opstijgen en daar na elke missie terugkeren. Duitsland had tot juli al geholpen het Poolse luchtruim te beschermen. Over de raket is nog niet zeker wie die heeft afgevuurd, maar het lijkt te gaan om een Oekraïense luchtverdedigingsraket. Polen en de NAVO hebben een onderzoek ingesteld.

Duitsland: geen sprake van Artikel 4

12:00 | Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover Reuters verklaard dat de NAVO-vergadering van vandaag in Brussel niet is gehouden op grond van artikel 4 van de NAVO, het formele mechanisme voor overleg op grond waarvan een land een vergadering kan bijeenroepen wanneer het van mening is dat zijn grondgebied wordt geschonden of bedreigd.

Rusland in principe akkoord met verlenging graandeal

11:40 | Rusland heeft zich op de G20-top uitgesproken voor een verlenging van de graandeal met Oekraïne, op de voorwaarde dat er leveringen naar armere landen gaan en daar controle op is. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siluanov gezegd, bericht het Russische staatspersbureau TASS.

Van een officiële verlenging is nog geen sprake. De deal loopt eind deze week af. Rusland en Oekraïne kwamen afgelopen juli tot een een akkoord over de Oekraïense graanexport, met hulp van Turkije en de Verenigde Naties. De deal zorgde ervoor dat de transporten via de Zwarte Zee weer op gang kwamen, nadat die door de Russische invasie in Oekraïne tot stilstand waren gekomen.

Moskou klaagt al maanden dat internationale sancties tegen Rusland de uitvoering van de deal onmogelijk maken. Russische schepen die graan en kunstmest vervoeren vallen niet onder de sancties, maar zouden toch worden getroffen. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei dinsdag op de G20-top garanties te hebben gekregen dat obstakels voor de Russische graanexport worden weggenomen.

Orbán: Hongarije staat achter Polen

11:20 | Hongarije staat pal achter Polen, dat heeft premier Viktor Orbán op Twitter gezegd: 'We hebben een kalm en grondig onderzoek nodig met betrekking tot de explosies in Przewodów. Eén ding is zeker: Hongarije staat pal achter Polen.'

Ollongren: kijken wat Nederland extra kan doen voor Oekraïne

11:00 | Defensieminister Kajsa Ollongren verwacht dat de Oekraïense regering woensdag om extra luchtverdediging zal vragen naar aanleiding van de inslag van een of meer raketten op Pools grondgebied. 'Alle landen doen wat zij het beste kunnen en we zullen kijken wat Nederland het beste kan doen.'

In Polen kwamen twee mensen om het leven bij een explosie. De minister benadrukt dat de toedracht nog onduidelijk is. 'Die moeten we wel kennen.' Aanvankelijk werd gezegd dat het ging om een Russische raket, maar het is ook nog niet uitgesloten dat het ging om een Oekraïense luchtafweerraket. 'Dat zou kunnen, dat is een van de scenario's die moeten worden onderzocht.'

'Wat mij betreft laat het in ieder geval zien dat de oorlog en zeker de grootschalige Russische luchtaanvallen op Oekraïne moeten stoppen. Daar heeft dit vanzelfsprekend mee te maken', aldus Ollongren.

De minister zegt dat het nu belangrijk is om 'niet in paniek' te raken en 'niet bezorgd' te zijn dat de NAVO bij de oorlog betrokken zal raken nu een van de bondgenoten is getroffen. 'De oorlog is echt in Oekraïne.' Volgens haar was van tevoren te verwachten dat een incident in het grensgebied Polen per ongeluk 'zou kunnen gebeuren'. 'Er gaat iets fout, iemand maakt een verkeerde inschatting, en dat kan grote gevolgen hebben.'

Woensdagmiddag overlegt een groep landen in de zogenoemde Ukraine Defense Contact Group. Volgens Ollongren is versterking van de verdediging van het Oekraïense luchtruim een thema waar ze het 'zeker over hebben'.

VS en Rusland: raket die Polen trof was van Oekraïense luchtverdediging

10:55 | De VS en Rusland lijken het er onafhankelijk van elkaar over eens te zijn dat de raket die dinsdag een Pools dorp trof en twee mensen doodde, deel uitmaakte van de Oekraïense luchtverdediging die had geprobeerd een Russische raketaanval op Oekraïne af te weren.

Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat het dinsdag nergens binnen 35 km van de Oekraïens-Poolse grens heeft gevuurd. In een door Tass gerapporteerde verklaring zei het ministerie: 'Verklaringen van verschillende Oekraïense bronnen en buitenlandse ambtenaren over vermeende 'Russische raketten' die in het dorp Przewodów zouden zijn gevallen, zijn een opzettelijke provocatie met als doel de situatie te laten escaleren'.

Het Russische ministerie beweerde het wrak aan de hand van foto's te hebben geïdentificeerd als een Oekraïense S-300.

De Amerikaanse president Joe Biden, die al eerder suggereerde dat het onwaarschijnlijk was dat de raket uit Rusland kwam, heeft de NAVO-bondgenoten verteld dat de raket van de Oekraïense luchtverdediging afkomstig was. Dit volgens een NAVO-bron die met Reuters heeft gesproken.

Oekraïne: Rusland verantwoordelijk voor incidenten met raketten

10:30 | Rusland is vanwege de invasie in Oekraïne verantwoordelijk voor 'eventuele incidenten met raketten', stelt een adviseur van de Oekraïense president. De reactie komt een dag na een raketinslag op Pools grondgebied, niet ver van de grens met Oekraïne.

Topadviseur Andrej Podoljak zegt dat het voor de hand ligt om 'één logica' aan te houden. 'De oorlog is begonnen en wordt gevoerd door Rusland. Rusland valt Oekraïne massaal aan met kruisraketten. Rusland heeft het oostelijke deel van het Europese continent veranderd in een onvoorspelbaar slagveld.' Volgens Podoljak is 'alleen Rusland verantwoordelijk voor de snel groeiende risico's voor buurlanden'.

Wie verantwoordelijk is voor het raketincident in Polen, is vooralsnog niet duidelijk. Aanvankelijk meldde Polen dat de raket van Russische makelij was, maar die bewering werd later door president Andrzej Duda afgezwakt. De Verenigde Staten zeiden daarna dat de raket waarschijnlijk niet uit Rusland kwam en het mogelijk om een Oekraïense luchtafweerraket ging.

Veel onduidelijk

09:42 | Er is nog veel onduidelijkheid over de raketinslagen die in het Poolse dorp Przewodow, nabij de grens met Oekraïne, twee doden hebben veroorzaakt. In eerste instantie berichtten media dinsdagavond dat het Russische raketten waren, maar steeds meer verschillende scenario's doen de ronde. In dit artikel kom je meer te weten over wat we nu weten over de inslagen.

Zweden levert nieuwe wapens aan Oekraïne

09:15 | Zweden gaat nieuwe militaire hulp ter waarde van 3 miljard kronen (omgerekend iets meer dan 92 miljoen euro) leveren aan Oekraïne. Het is grootste Zweedse pakket defensiemateriaal tot nu toe, waaronder een luchtverdedigingssysteem, aldus premier Ulf Kristersson.

Reuters meldt dat Zweden, dat samen met buurland Finland een aanvraag heeft ingediend om lid te worden van de NAVO, eerder wapens heeft geleverd, variërend van eenvoudige uitrusting zoals helmen en kogelvrije vesten tot raketgestuurde granaten en raketten.

'Het is een groter militair steunpakket dan alle acht voorgaande pakketten samen', zei Kristersson op een persconferentie. 'Het is het grootste dat we hebben gedaan, en we volgen precies de Oekraïense prioriteitenlijst van wat zij zelf denken nodig te hebben op dit moment.'

Medvedev: 'Westen beweegt naar wereldoorlog'

08:50 | Volgens de Russische oud-president en huidig vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitri Medvedev beweegt het Westen zich in de richting van een wereldoorlog. Dat zegt Ruslandcorrespondent Joost Bosman. 'Volgens Medvedev bewijst de raket op Polen één ding: het Westen voert een hybride oorlog tegen Rusland. Het Westen beweegt zich steeds dichter naar een wereldoorlog toe'.

China roept op tot kalmte na raketincident Polen

08:50 | China roept op tot kalmte na het incident met een raket in Polen waardoor twee mensen omkwamen. Wie de raket heeft afgevuurd is nog niet vastgesteld, maar volgens de Amerikaanse president Joe Biden was dat waarschijnlijk niet het Russische leger. Oekraïense troepen hebben het projectiel mogelijk op een inkomende Russische raket afgeschoten.

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bejing hoopt dat iedereen het hoofd koel houdt. 'In de huidige situatie moeten alle relevante partijen kalm blijven en terughoudendheid betrachten om escalatie van de situatie te voorkomen.'

Rusland zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de ontploffing nabij de grens met Oekraïne. De Poolse regering heeft nog niet artikel 4 van het NAVO-verdrag geactiveerd, dat voorziet in overleg als een land zich bedreigd voelt. Wel komt de alliantie woensdag bijeen in Brussel. Ondertussen wordt onderzocht wat er precies is gebeurd.

Erdogan gelooft dat Rusland niet achter raketinslag in Polen zit

08:30 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan 'respecteert' de verklaring van Rusland waarin wordt ontkend dat het land raketten heeft afgevuurd op Polen. Hij gelooft dat Rusland 'niks te maken heeft' met de dodelijke raketinslag in het NAVO-land.

'Rusland zegt dat dit niets met hen te maken heeft en de Amerikaanse president Joe Biden die zegt dat deze raketten niet van Russische makelij zijn, laat zien dat dit niets met Rusland te maken heeft', zei Erdogan tijdens de G20-top in Indonesië. Biden verklaarde dat het 'onwaarschijnlijk' is dat de raket uit Rusland kwam.

De Turkse president zegt dat de situatie moet worden onderzocht. Erdogan laat weten na terugkeer in Turkije contact te zullen opnemen met de Russische president Vladimir Poetin.

Turkije speelt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een bemiddelende rol. Ankara droeg bij aan de totstandkoming van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland, net als de Verenigde Naties. Er wordt onderhandeld over een verlenging van het akkoord dat nu nog tot 19 november loopt. Erdogan denkt dat de strijdende partijen akkoord zullen gaan met een verlenging.

Meeste leden G20 veroordelen oorlog

07:55 | Na lang vergaderen en onderhandelen is er dan eindelijk een concept slotverklaring van de G20. In die verklaring betreuren de meeste leden de oorlog in Oekraïne 'ten zeerste'. De leden benadrukken dat de oorlog enorm menselijk lijden tot gevolg heeft en dat de toch al fragiele mondiale economie schaadt. De oorlog beperkt de economische groei, vergroot de inflatie, verstoort leveringsketens, vergroot voedsel- en energie-onzekerheid en financiële risico’s.

In Oekraïne overheerst vooral woede

07:20 | In Oekraïne overheerst de woede over de nieuwe Russische rakettenbarrage. Dat zegt Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. Het gaat om honderd raketten: zeventig kruisraketten vanuit de Kaspische Zee, twintig vanuit de zwarte Zee en tien Iraanse kamikazedrones. Een deel is onschadelijk gemaakt door de Oekraïense luchtafweer.'

Volgens Hanh gaat het in de Oekraïense media vooral over de-escalatie. Tegelijkertijd zeggen de Oekraïners ook: 'Weten jullie wel wat de Russen de afgelopen negen maanden hebben gedaan? Misschien zijn ze de NAVO wel aan het testen. Er is al maandenlang chantage met graan, kerncentrales, nucleaire wapens en vluchtelingen.'

Aziatische beurzen lager door zorgen over raketinslag in Polen

07:15 | De belangrijkste aandelenbeurzen in Azië gingen woensdag overwegend omlaag. Beleggers bleven voorzichtig na de ontploffing van een raket van naar verluidt Russische makelij in Polen. De geopolitieke zorgen overschaduwden het optimisme over de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. De producentenprijzen in de grootste economie ter wereld stegen vorige maand namelijk minder sterk dan gedacht. Eerder lieten de consumentenprijzen in oktober al een verdere afkoeling zien. De afnemende inflatie voedt de hoop dat de Amerikaanse centrale bank de rente minder agressief hoeft te verhogen om de inflatie te bestrijden.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,9 procent in de min, na de sterke opmars een dag eerder. Tencent daalde 1 procent voorafgaand aan de kwartaalcijfers van het Chinese internet- en gamebedrijf, waarin de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus een groot belang heeft. Volgens persbureau Reuters zal Tencent ook een nieuwe ontslagronde aankondigen.

De hoofdindex in Shanghai verloor 0,4 procent en de Kospi in Seoul daalde 0,3 procent. De Australische All Ordinaries in Sydney leverde ook 0,3 procent in. De Nikkei in Tokio hield het hoofd boven water en eindigde 0,1 procent in de plus. Daiichi Sankyo steeg 3 procent. De Japanse farmaceut liet weten dat zijn coronavaccin ook als boosterprik succesvol is gebleken.

Biden: raket die Pools dorp trof, kwam mogelijk uit Oekraïne

06:30 | Er zijn aanwijzingen dat de raket die een dorp in Oost-Polen trof uit Oekraïne kwam. Dat zou de Amerikaanse president Joe Biden woensdag hebben gezegd tegen wereldleiders tijdens een ontmoeting met andere staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO- en G7-landen op Bali, meldt het Duitse persbureau DPA op basis van bronnen. Hij zou hebben gesproken over een luchtafweerraket van het type S-300.

Biden liet eerder woensdag al weten dat de raket die dinsdag twee dodelijke slachtoffers maakte waarschijnlijk niet vanuit Rusland is afgevuurd. Biden zei dat na afloop van een spoedoverleg dat hij tijdens de G20-top op het Indonesische eiland Bali had belegd.

Op een vraag van verslaggevers of de raket, die hoogstwaarschijnlijk van Russische makelij is, vanuit Rusland is afgevuurd, antwoordde Biden: 'Er is voorlopige informatie die dat betwist. Ik wil dat niet zeggen totdat we het volledig hebben onderzocht, maar het is onwaarschijnlijk dat die vanuit Rusland is afgevuurd, maar we zullen zien.'

De Amerikaanse president zegt dat de Verenigde Staten en de NAVO-landen het incident onderzoeken alvorens over te gaan tot actie. 'We zijn overeengekomen om Polens onderzoek naar de explosie op het platteland van Polen, vlakbij de Oekraïense grens, te steunen, en ze zullen ervoor zorgen dat we erachter komen wat er precies is gebeurd', aldus Biden. Pas daarna wordt er collectief besloten hoe verder te gaan, benadrukt hij.

Oekraïne roept op tot no-fly zone nadat raket Polen treft

04:30 | Oekraïne roept de internationale gemeenschap op een no-fly zone in te stellen nu een waarschijnlijk Russische raket Pools grondgebied heeft getroffen met twee dodelijke slachtoffers. 'We vragen om de lucht te sluiten omdat de lucht geen grenzen kent', schrijft minister van Defensie Oleksii Reznikov woensdag op Twitter. Dat is volgens hem nodig om ongecontroleerde raketten neer te halen en ook om de EU- en NAVO-landen te beschermen. 'Dit is de realiteit waarvoor we hebben gewaarschuwd.'

Oekraïne heeft sinds de Russische invasie in februari herhaaldelijk om het instellen van een no-flyzone verzocht, omdat het daardoor onmogelijk zou worden voor Rusland om nog langer Oekraïense doelen vanuit de lucht aan te vallen. NAVO-landen wijzen er echter op dat een no-fly zone, die met staaljagers moet worden afgedwongen, makkelijk tot een direct conflict tussen de NAVO en Rusland kan leiden.

Biden: onwaarschijnlijk dat raket vanuit Rusland is afgeschoten

04:10 | De raket die dinsdag twee dodelijke slachtoffers maakte op Pools grondgebied, is waarschijnlijk niet vanuit Rusland afgevuurd. Dat zegt de Amerikaanse president Joe Biden woensdag na afloop van een spoedoverleg dat hij tijdens de G20-top op het Indonesische eiland Bali had belegd.

Op een vraag van verslaggevers of de raket, die hoogstwaarschijnlijk van Russische makelij is, vanuit Rusland is afgevuurd, antwoordde Biden: 'Er is voorlopige informatie die dat betwist. Ik wil dat niet zeggen totdat we het volledig hebben onderzocht, maar het is onwaarschijnlijk dat die vanuit Rusland is afgevuurd, maar we zullen zien.'

De Amerikaanse president zegt dat de Verenigde Staten en de NAVO-landen het incident onderzoeken alvorens over te gaan tot actie. 'We zijn overeengekomen om Polens onderzoek naar de explosie op het platteland van Polen, vlakbij de Oekraïense grens, te steunen, en ze zullen ervoor zorgen dat we erachter komen wat er precies is gebeurd', aldus Biden. Pas daarna wordt er collectief besloten hoe verder te gaan, benadrukt hij.

Leiders uit de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Nederland, Japan, Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk namen deel aan de bijeenkomst.

NAVO bijeen na mogelijke Russische raketinslag in Polen

03:30 | De ambassadeurs van de NAVO-lidstaten komen woensdag bijeen tijdens een spoedzitting om de veiligheid van NAVO-lid Polen te bespreken. Op Pools grondgebied was dinsdag een ontploffing die volgens het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken veroorzaakt werd door een raket van Russische makelij. Wie de raket heeft afgevuurd, konden de Polen niet vaststellen.

De Poolse regering in Warschau heeft de NAVO ingeschakeld op basis van artikel 4 van het NAVO-verdrag. Het gaat dan om onderling overleg als een land zich bedreigd voelt. In het volgende artikel 5 is vastgelegd dat een aanval op een NAVO-land wordt beschouwd als een aanval op alle NAVO-bondgenoten. Polen heeft verder besloten tot verhoogde paraatheid van bepaalde eenheden van zijn strijdkrachten.

Rusland ontkent raketten te hebben afgevuurd nabij de Pools-Oekraïense grens en spreekt van een opzettelijke provocatie. De door Poolse media verspreide beelden van mogelijke brokstukken van raketten zouden geen Russische wapensystemen zijn. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat hij geen informatie had over de explosie waarbij twee doden vielen.

NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft dinsdagavond laten weten dat het bondgenootschap de situatie op de voet volgt en de bondgenoten in nauw overleg zijn. Volgens de secretaris-generaal is het belangrijk dat alle feiten worden vastgesteld. Premier Mark Rutte noemde de berichten over de raketinslag 'ernstig'.

Biden belegt spoedberaad tijdens G20 na raketontploffing in Polen

03:00 | De wereldleiders die op het Indonesische eiland Bali bijeenzijn voor een top van de G20 hebben op initiatief van de Amerikaanse president Joe Biden woensdag een spoedvergadering belegd na de ontploffing van een raket van hoogstwaarschijnlijk Russische makelij in Polen. Leiders van de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Canada, Japan, Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bespreken de ontstane situatie.

Het gaat om een bijeenkomst van de G7, de grote industrielanden van de wereld, waarbij ook lidstaten van de NAVO zijn aangeschoven. Een ontmoeting tussen Japan en het Verenigd Koninkrijk voor die dag is uitgesteld, meldt het Japanse persbureau Kyodo. Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de EU vormen samen de G7. Japan is geen lid van de NAVO.

Biden liet aan het begin van de bijeenkomst aan verslaggevers weten geen nieuwe informatie te hebben over de explosie. Hij wilde niet reageren op welke mogelijke betrokkenheid Rusland heeft bij het incident op Pools grondgebied.

Poolse president: geen bewijs over wie de raket heeft afgevuurd

02:00 | Polen heeft geen sluitend bewijs waaruit blijkt wie de raket heeft afgevuurd die dinsdag een dodelijke explosie veroorzaakte in een dorp nabij de Oekraïense grens, zei president Andrzej Duda woensdag. Zelfs over de makelij van de raket houdt hij een slag om de arm.

'We hebben op dit moment geen sluitend bewijs over wie deze raket heeft gelanceerd', zei Duda 'Het was hoogstwaarschijnlijk een raket van Russische makelij, maar dit wordt allemaal nog onderzocht.' Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder gezegd dat een raket van Russische makelij op het dorp was gevallen.

Duda benadrukte dat de regering in Warschau kalm blijft onder wat hij beschreef als een 'eenmalig voorval'.

Polen: raket die explosie veroorzaakte van Russische makelij

01:30 | De explosie op een landbouwbedrijf in het Poolse dorp Przewodow nabij de grens met Oekraïne is veroorzaakt door een in Rusland gefabriceerde raket, meldt het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de explosie vielen twee doden. Polen heeft de Russische ambassadeur in het land gesommeerd om het incident te bespreken.

Daarmee is het Poolse onderzoek naar de vermeende raketinslag nog niet afgerond. Zo maakte de Poolse president Andrzej Duda woensdag bekend dat zijn mensen nog niet hebben kunnen vaststellen wie de raket heeft afgevuurd. Oekraïne maakt ook gebruik van Russisch wapentuig. De Amerikaanse president Joe Biden zegt zijn Poolse tegenhanger 'volledige Amerikaanse steun' toe bij het onderzoek.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki roept de bevolking op rustig te blijven. 'Ik roep alle Polen op kalm te blijven in het licht van deze tragedie. We moeten terughoudendheid en voorzichtigheid betrachten', zei Morawiecki na noodvergaderingen van de regering in Warschau.

Ook NAVO-bondgenoten van Polen onderzoeken de beschuldigingen dat de explosie werd veroorzaakt door verdwaalde Russische raketten, of brokstukken daarvan. Woensdagochtend komt de NAVO bijeen voor een crisisberaad naar aanleiding van de explosie.

Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de raketinslag en spreekt van een opzettelijke provocatie. De door Poolse media verspreide beelden van mogelijke brokstukken van raketten zouden geen Russische wapensystemen zijn, aldus Moskou.

Biden biedt Polen volledige steun VS bij onderzoek naar explosie

00:25 | President Joe Biden heeft zijn Poolse tegenhanger Andrzej Duda 'volledige Amerikaanse steun' aangeboden bij het onderzoek naar een ontploffing waarbij twee mensen om het leven kwamen nabij de grens met Oekraïne, aldus het Witte Huis.

NAVO-bondgenoten onderzoeken de nog onbevestigde beschuldigingen dat de explosie werd veroorzaakt door verdwaalde Russische raketten, of brokstukken daarvan.

Zelenski: stroom hersteld voor 8 miljoen Oekraïners

00:05 | De elektriciteitsvoorziening is hersteld voor acht miljoen Oekraïense consumenten na black-outs in het hele land door Russische raketaanvallen, meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Zo'n twee miljoen andere mensen zitten nog zonder stroom.

'Ongeveer tien miljoen Oekraïners waren afgesloten na de terroristische aanslag', schrijft Zelenski op Twitter. 'De bevoorrading van acht miljoen consumenten is al hersteld. Energietechnici en reparateurs zullen de hele nacht doorwerken.'

Rusland heeft dinsdag het energienetwerk in Oekraïne op grote schaal gebombardeerd, met stroomuitval in veel regio's tot gevolg. Er zijn raketaanvallen gemeld van Lviv in het westen tot Charkov in het oosten. Ook de hoofdstad Kiev werd door raketinslagen getroffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen