Internationaal16 nov '22 11:43

Britse premier: Poetin verwoest wereldeconomie

Auteur: Mark van Harreveld

Op een persconferentie tijdens de afsluiting van de G20 heeft de Britse premier Rishi Sunak fel uitgehaald naar Poetin. Volgens Sunak blijft Poetins wrede en nietsontziende oorlog de wereldeconomie verwoesten. Sunak benadrukte dat de oorlog iedereen in de wereld heeft getroffen door de economische gevolgen ervan.

Op een persconferentie tijdens de afsluiting van de G20 heeft de Britse premier Rishi Sunak fel uitgehaald naar Poetin.
Op een persconferentie tijdens de afsluiting van de G20 heeft de Britse premier Rishi Sunak fel uitgehaald naar Poetin. (ANP / Alamy Limited)

'We moeten er allemaal duidelijk over zijn dat dit alles niet gebeurd zou zijn wanneer Rusland Oekraïne niet was binnengevallen. Dit is de wrede en onverbiddelijke realiteit van Poetins oorlog. Zolang dit doorgaat, vormt het een bedreiging voor onze veiligheid en die van onze bondgenoten. En zolang hij voortduurt, zal hij de wereldeconomie blijven verwoesten.'

Eerder spraken Sunak en zijn ambtsgenoot Justin Trudeau met de Oekraïense president Zelenski. Na afloop verklaarden beiden dat wat de uitkomst van dat onderzoek (naar de explosie in Polen, red.) ook is, Poetins invasie van Oekraïne de oorzaak van het 'voortdurende geweld' is.

Lees ook | Vijf vragen en antwoorden over de raketinslagen in Polen: 'Rusland zal voorzichtiger zijn'

Op de man

Sunak was vernietigend in zijn kritiek op de Russische president: 'Terwijl andere wereldleiders samenwerkten om de grootste uitdagingen voor onze mensen aan te pakken, lanceerde Poetin willekeurige aanvallen op burgers in Oekraïne'. De premier bood Polen zijn 'onverdeelde steun' aan. 'De aanhoudende dreiging voor onze veiligheid en wereldwijde economische verstikking is het gevolg van de acties van de enige man die niet op deze top aanwezig wil zijn, Vladimir Poetin. Er is niemand in de wereld die de impact van Poetins oorlog niet heeft gevoeld.'

Volg de jongste ontwikkelingen in de Oekraïense crisis hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen