Internationaal16 nov '22 14:09

McCarthy Republikeins kandidaatvoorzitter Huis van Afgevaardigden

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

De Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben dinsdag Kevin McCarthy gekozen als hun fractievoorzitter in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Als de Republikeinen zoals verwacht de meerderheid in die kamer overnemen van de Democraten, dan volgt McCarthy de Democrate Nancy Pelosi op als voorzitter van het Huis.

De Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben dinsdag Kevin McCarthy gekozen als hun fractievoorzitter in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Als de Republikeinen zoals verwacht de meerderheid in die kamer overnemen van de Democraten, dan volgt McCarthy de Democrate Nancy Pelosi op als voorzitter van het Huis. / AFP)
De Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben dinsdag Kevin McCarthy gekozen als hun fractievoorzitter in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Als de Republikeinen zoals verwacht de meerderheid in die kamer overnemen van de Democraten, dan volgt McCarthy de Democrate Nancy Pelosi op als voorzitter van het Huis. / AFP) (AFP / Mandel Ngan)

Nog niet alle uitgebrachte stemmen van de midterms van vorige week dinsdag zijn geteld. De Republikeinen hebben volgens de laatste tellingen 217 zetels in het Huis, de Democraten 207. 218 zetels zijn benodigd voor een meerderheid.

Voorkeur boven ultra-conservatief

De 57-jarige McCarthy kreeg in een besloten stemming de voorkeur boven Andy Biggs, een lid van de Freedom Caucus, de ultraconservatieve factie van de Republikeinen. Om daadwerkelijk Huisvoorzitter te worden moet McCarthy nog gekozen te worden tijdens een plenaire zitting van het Huis van Afgevaardigden En deze vindt pasplaats als alle 435 nieuw verkozen leden bekend zijn. Zij brengen dan hun stem uit over de nieuwe voorzitter ('Speaker'). Het is na de president en de vicepresident de belangrijkste functie in de Amerikaanse politiek.

Lees ook | Democraten behouden controle Amerikaanse Senaat

Zuivering

Tijdens de besloten vergadering binnen de partij kreeg McCarthy ook een staande ovatie van zijn collega's. Volgens berichtgeving van CNN beloofde McCarthy dat hij de Democraten hun macht zou ontnemen en dat hij, als hij gekozen zou worden, de Democratische Ilhan Omar uit Minnesota uit de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis zou schoppen. En datzelfde geldt voor twee Democraten uit het House Intelligence Committee. Mccarthy benadrukte zijn rol in het terugbrengen van de Republikeinen aan de macht.

Luister ook | Midterm update: ook in de Senaat staat nog veel op het spel


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen