Internationaal16 nov '22 21:15

Britten zetten zich schrap voor begrotingsplannen Sunak

Auteur: Jorn Lucas

Een kleine maand na zijn aantreden als premier van het Verenigd Koninkrijk, presenteert Rishi Sunak morgen de begrotingsplannen voor het land. Dat doet hij samen met zijn minister van Financiën Jeremy Hunt. 'Hier hangt vrij veel van af, niet alleen het vertrouwen van de Britten terugwinnen maar ook die van de financiële markten.'

Om het enorme begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk te verkleinen, is de verwachting dat Sunak 50 miljard pond, een kleine 60 miljard euro, wil gaan ophalen met bezuinigingen en belastingverhogingen. 'Dit wordt een enorme opgave en ze hebben beperkt de tijd', zegt Joost Dobber, correspondent in Londen.

Lees ook | Sunak gaat voor bezuinigen én hogere belastingen

Nieuwe verkiezingen

De verwachting is dat vooral de belastingen zullen worden verhoogd. Maar de huidige regering heeft nog slechts twee jaar voordat er nieuwe verkiezingen in het land zullen zijn. En de kans is groot dat de conservatieve Partij na 2024 niet meer aan de macht is, maar in plaats daarvan Labour.

'Dus de grote vraag is wanneer de bezuinigingen zullen plaatsvinden om die begroting in 2026 op orde te hebben. Dus Sunak zou er ook voor kunnen kiezen om de bezuinigingen uit te stellen omdat de economie er nu erg slecht bij staat. En dan zou Labour de maatregelen moeten gaan nemen', zegt Dobber.

Lees ook | 'Het rommelt al in de verte voor Rishi Sunak'

Een kleine maand na zijn aantreden als premier van het Verenigd Koninkrijk, presenteert Rishi Sunak morgen de begrotingsplannen voor het land. Dat doet hij samen met zijn minister van Financiën Jeremy Hunt.
Een kleine maand na zijn aantreden als premier van het Verenigd Koninkrijk, presenteert Rishi Sunak morgen de begrotingsplannen voor het land. Dat doet hij samen met zijn minister van Financiën Jeremy Hunt. (ANP / Eyevine)

Vertrouwen keldert

Het vertrouwen van het Londense bedrijfsleven in de Britse economie is gekelderd, zo werd eerder vandaag bekend. Ondernemers maken zich vooral zorgen maken over de inflatie. Driekwart van de bedrijfsleiders heeft minder vertrouwen in het komende jaar dan in de afgelopen twaalf maanden, vorig jaar zei 36 procent van de respondenten minder vertrouwen te hebben in de economie.

Uit de enquête bleek dat de helft van de bedrijven geen mensen kan vinden om openstaande vacatures in te vullen. De helft van de respondenten ondervindt problemen in de toeleveringsketen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen