Internationaal17 nov '22 20:40

Liveblog | 'Binnen een jaar is Poetin weg'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 267 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski
De Oekraïense president Volodimir Zelenski (ANP / Zuma Press)

Oekraïense waarnemers in Polen

20:00 | Oekraïense waarnemers zijn aangekomen in Polen voor onderzoek naar de raketinslag van dinsdag. Oekraïne blijft erbij dat dit een Russische raket was. Veel bondgenoten van Oekraïne, waaronder de NAVO, vermoeden dat het om Oekraïens luchtafweergeschut ging.

Onder meer de Amerikaanse president Joe Biden zei dat het waarschijnlijk een Oekraïense raket was die per ongeluk was ingeslagen in het buurland Polen. Oekraïne wil de raketresten en de plaats van inslag zelf onderzoeken.

'Wij denken dat Rusland volledig verantwoordelijk is voor de raketterreur en de gevolgen voor het territorium van Oekraïne, Polen en Moldavië', aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba.

'Voor 800 miljoen militaire steun aan Oekraïne'

19:45 | Nederland leverde tot dusver voor 800 miljoen euro aan militaire steun aan Oekraïne, zei minister Kajsa Ollongren van Defensie donderdagavond in de Tweede Kamer. Daar wordt haar 'historische' begroting voor volgend jaar behandeld. Defensie krijgt er miljarden structureel bij.

Volgens Ollongren zal het kabinet doorgaan met het geven van hulp aan Oekraïne. De steun werkt ook want de strijdkrachten van Oekraïne winnen land terug op de Russen, zei de minister. Nederland leverde onder meer luchtafweerraketten, pantserhouwitsers, munitie en radarapparatuur aan Kiev.

In het genoemde bedrag zit ook de 100 miljoen euro voor een nieuw internationaal fonds waaruit militaire aankopen voor Oekraïne zullen worden gefinancierd. Bij het geleverde materieel gaat het om de vervangingswaarde. Omdat het leveren uit eigen voorraden op z'n einde loopt, koopt Defensie steeds meer rechtstreeks bij de industrie.

'Rusland zet Oekraïne bewust in de kou'

18:00 | Rusland heeft vandaag weer raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïne. Daarbij zijn, volgens Oekraïne, onder meer gasinstallaties geraakt. Tegelijkertijd treed de winter in in het land, het is koud en het sneeuwt op sommige plekken. Een duidelijke strategie, zegt Peter Wijninga, Defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Met het massaal aanvallen van nutsbedrijven en infrastructuur probeert Rusland de bevolking te verzwakken. Door ze letterlijk in de kou te zetten, probeert Rusland de wil om zicht te verzetten tegen de bezetting te breken.'

Lees ook | 'Rusland zet Oekraïne bewust in de kou'

'Binnen een jaar is Poetin weg'

16:00 | Oekraïne gaat de oorlog winnen, en naar alle waarschijnlijkheid binnen jaar. Dat zegt militair historicus Christ Klep in BNR De Wereld. Poetin zal dan ook verdwenen zijn, denkt Klep. 'Ik denk dat Poetin niet zozeer gaat vallen, maar dat hij opeens verdwijnt of naar een boerderijtje gaat in het meest gunstige geval. Of hij wordt simpelweg afgezet, het zou me allemaal niets meer verbazen.'

Lees ook | 'Binnen een jaar zijn we van deze oorlog af'

Oekraïne: bevestiging Russische raket MH17 belangrijk signaal

15:40 | Oekraïne vindt het een belangrijk signaal dat een Nederlandse rechtbank oordeelt dat een raket van Russische makelij vlucht MH17 neerhaalde. Het is een teken aan de wereld, inclusief Rusland, dat elke oorlogsmisdaad van de Russen wordt vastgelegd, onderzocht en beoordeeld, concluderen de Oekraïners.

Oekraïne werd acht jaar geleden binnengevallen door de Russen, die de Krim innamen en begin dit jaar een nieuw offensief begonnen. De Russen helpen de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne, waar in juli 2014 de raket werd afgeschoten op het toestel met daarin bijna tweehonderd Nederlanders.

Lees ook | Drie MH17-verdachten veroordeeld tot levenslang, Poelatov vrijgesproken

'Koppige Zelenski overspeelt zijn hand'

11:25 | De Oekraïense president Zelenski overspeelt zijn hand door coûte que coûte te beweren dat de raket die in Polen insloeg niet Oekraïens is. Dat hoort Europa-correspondent Geert Jan Hahn van verschillende Oekraïense bronnen. Waar Polen, de NAVO, Rusland en de Verenigde Staten ervan overtuigd zijn dat de raket niet van Rusland afkomstig is, daar blijft Zelenski pal achter zijn inlichtingendiensten staan en zeggen dat de raket wél van Rusland is. Het leidt in de Oekraïense media tot verdeeldheid, ziet Hahn.

Oekraïense waarnemers gaan plaats van raketinslag Polen bekijken

11:10 | Oekraïense waarnemers gaan binnenkort naar de plaats waar een raket is ingeslagen in Polen. Oekraïne blijft erbij dat dit een Russische raket was. Veel bondgenoten van Oekraïne, waaronder de NAVO, zeggen dat het waarschijnlijk Oekraïens luchtafweergeschut was.

Onder meer de Amerikaanse president Joe Biden zei dat het waarschijnlijk een Oekraïense raket was die per ongeluk was ingeslagen in het buurland Polen. Oekraïne wil de raketresten en de plaats van inslag zelf onderzoeken.

"Wij denken dat Rusland volledig verantwoordelijk is voor de raketterreur en de gevolgen voor het territorium van Oekraïne, Polen en Moldavië", aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba.

'Graandeal' voor veilige scheepvaart Zwarte Zee verlengd

09:05 | De Oekraïens-Russische overeenkomst uit juli waarmee de verscheping van landbouwproducten over de Zwarte Zee wordt gegarandeerd, wordt met 120 dagen verlengd, melden de VN. VN-chef António Guterres juicht in een verklaring het voortzetten van de overeenkomst toe. De betrokken partijen zijn Oekraïne Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. De vier hebben in Istanbul over de verlenging van de deal gesproken. De oorspronkelijke overeenkomst zou zaterdag aflopen. Rusland heeft eerder al laten weten bereid te zijn de graandeal te verlengen.

Op initiatief van Turkije werd afgesproken dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de export van bijvoorbeeld tarwe en kunstmest via de Zwarte Zee niet mocht verlammen. De oorlogvoerende landen zijn grote exporteurs van graan en kunstmest. Het wegvallen van hun aanbod zou tot ernstige voedseltekorten leiden, vooral in arme landen die afhankelijk zijn van de import van voedselproducten. De scheepvaart is dankzij de overeenkomst gevrijwaard van de oorlogshandelingen. Meer dan 11 miljoen ton Oekraïense landbouwproducten zijn tot dusver vanuit Oekraïense havens verscheept naar afzetmarkten via de Zwarte Zee en de Bosporus.

Opnieuw massale Russische aanval op Oekraïne

09:00 | The Guardian's Oekraïne-correspondent Isobel Koshiw is in Kobleve en doet verslag van de massale aanval van vanmorgen: 'Rusland lijkt vanmorgen weer een massale aanval op Oekraïne uit te voeren. De aanvallen op kritieke infrastructuur in Odesa en Dnipro zijn bevestigd door de presidentiële administratie en de respectieve regionale hoofden'.

'In Kiev en Dnipro werken luchtverdedigingssystemen om inkomende raketten neer te schieten, zeggen functionarissen. Onofficiële kanalen melden het gebruik van luchtverdedigingssystemen in verschillende andere steden in Oekraïne. Het lijkt de zoveelste aanval te zijn op de energie-infrastructuur van Oekraïne.'

Politie Oekraïne vindt martelkamers in Cherson na vertrek Russen

08:50 | De Oekraïense politie heeft in de stad Cherson martelkamers en graven gevonden na het vertrek van de Russische soldaten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski zijn er elf locaties gevonden waar Russen mensen gevangen hielden, in vier daarvan zouden mensen zijn gefolterd.

De politie doet nu onderzoek naar de locaties. Zo worden getuigen ondervraagd en lijken onderzocht. De minister zegt dat er 63 lijken in de regio Cherson zijn gevonden na het Russische vertrek. 'We weten dat de zoektocht pas net is begonnen en er mogelijk nog meer martelkamers en graven worden gevonden.'

Ook in andere gebieden waar de Russische militairen werden verjaagd, zoals Charkov, zijn dergelijke martelkamers gevonden. De martelkamers kunnen niet worden bevestigd door een onafhankelijke bron. Het Oekraïense leger heeft Cherson begin november weer overgenomen van de Russen. In grote delen van de stad zijn mijnen achtergelaten door het Russische leger.

Oekraïne: graandeal verlengd

08:20 | De Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov heeft gezegd dat het initiatief voor graan uit de Zwarte Zee met 120 dagen wordt verlengd. In een tweet zei hij dat de overeenkomst is gesloten tussen de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, en de president van Oekraïne, Volodimir Zelenski.

Zijn opmerkingen konden niet onmiddellijk onafhankelijk worden bevestigd.

Russische mediawaakhond blokkeert nieuwssite Novaya Gazeta

08:10 | De Russische mediawaakhond heeft donderdag de toegang tot de website van de onafhankelijke nieuwssite Novaya Gazeta geblokkeerd, meldt Reuters. Novaya Gazeta schortte in maart de publicatie op zijn website, sociale media en in gedrukte vorm op in reactie op strenge nieuwe censuurwetten die Rusland heeft ingevoerd.

In juli blokkeerde de mediatoezichthouder Roskomnadzor ook de website van een nieuwe website van Novaya Gazeta die in Europa werd gelanceerd door personeel dat aan de krant verbonden is, en in september trok een rechtbank de medialicentie van Novaya Gazeta in.

Bevrijd Cherson: vreugde, angst en tekorten

08:00 | Vreugde, angst en tekorten. Oost-Europa-correspondent en podcastmaker Floris Akkermans bezocht de net bevrijde Oekraïense stad Cherson en sprak met bewoners. De verhalen zijn eensluidend: 'De mensen zijn nog steeds blij. Ze hebben acht maanden in angst geleefd voor de Russen: angst om op straat opgepakt te worden, familieleden en vrienden die verdwenen zijn, iedereen die je spreekt heeft het over de Russische terreur. En er is een tekort aan alles: aan water, stroom en internetverbinding.' Tekort aan alles. Vreugde, angst en tekorten.

Oekraine: Odesa getroffen door Russische raket

08:00 | De zuidelijke havenstad Odesa in Oekraïne is donderdagochtend getroffen door een Russische raket, aldus het Oekraïense militaire 'zuid'-commando. Ukrinform meldde ook dat er explosies zijn gehoord in Dnipro, een stad aan de rivier de Dnjepr in centraal Oekraïne. In de hele stad zijn stroomstoringen gemeld.

Pentagon: geen grote kans op snelle overwinning Oekraïne

07:50 | De hoogste Amerikaanse generaal, voorzitter Mark Milley van de gezamenlijke chefs van staven heeft gezegd dat de kansen van Oekraïne op een snelle, rechtstreekse militaire overwinning niet groot zijn. Milley waarschuwde dat Rusland nog steeds over aanzienlijke gevechtskracht beschikt in Oekraïne, ondanks de tegenslagen op het slagveld.

'De kans op een Oekraïense militaire overwinning - gedefinieerd als het uit Oekraïne schoppen van de Russen, inclusief de Krim - is militair gezien niet groot. (...) Politiek gezien kan er een politieke oplossing zijn waarbij de Russen zich terugtrekken. Dat is mogelijk', voegde hij daaraan toe. Volgens Milley ligt Rusland 'op zijn rug'.

'De Oekraïners hebben succes na succes geboekt. En de Russen hebben elke keer gefaald. Ze hebben strategisch verloren, ze hebben operationeel verloren, en ik herhaal, ze hebben tactisch verloren. De strategische herformulering van hun doelstellingen, van de illegale invasie, zijn allemaal mislukt - stuk voor stuk.'

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat Oekraïne weet dat het een vergissing zou zijn om Rusland toe te staan zijn troepen bij te scholen en te herbewapenen. 'Ze moeten de druk op de Russen blijven opvoeren en ik denk dat (een) wintergevecht in het voordeel van de Oekraïners is', zei Austin.

Explosies gemeld op de Krim

07:00 | Er worden explosies gemeld in de bezette stad Dzhankoi op de Krim. Volgens Oekraïense media is een Russisch vliegveld getroffen. Ukrinform zei dat de explosies woensdagavond laat te horen waren, en citeerde lokale Telegram-kanalen.

Zelenski ontkent verantwoordelijkheid Poolse raketinslag

06:54 | Ondanks dat de NAVO, Polen en de Verenigde Staten stellen dat de raket die in Polen twee doden heeft veroorzaakt uit Oekraïne komt, ontkent dat land dat het er verantwoordelijk voor is. De Oekraïense president Zelenski blijft erbij dat de raket niet uit Oekraïne kwam. Desondanks is het Westen er wel over eens dat de Oekraïense luchtafweerraket nooit in Polen zou zijn geland, als Rusland geen grootscheepse aanval uitvoerde op Oekraïne dinsdag. Die dag voerde Rusland de meest uitgebreide luchtaanval uit op Oekraïne sinds het begin van de oorlog.

Miljardair doet schenking in wederopbouwfonds

05:55 | De Australische miljardair Andre Forrest heeft Oekraïne een half miljard dollar toegezegd voor een plan Oekraïne weer op te bouwen na de oorlog. Zijn schenking is onderdeel van een fonds waar in totaal 25 miljard dollar in komt te zitten, zo is het plan, volgens Bloomberg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen