Internationaal17 nov '22 11:25

'Koppige Zelenski overspeelt zijn hand'

Auteur: Mark van Harreveld

De Oekraïense president Zelenski overspeelt zijn hand door coûte que coûte te beweren dat de raket die in Polen insloeg niet Oekraïens is. Dat hoort Europa-correspondent Geert Jan Hahn van verschillende Oekraïense bronnen. Waar Polen, de NAVO, Rusland en de Verenigde Staten ervan overtuigd zijn dat de raket niet van Rusland afkomstig is, daar blijft Zelenski pal achter zijn inlichtingendiensten staan en zeggen dat de raket wél van Rusland is. Het leidt in de Oekraïense media tot verdeeldheid, ziet Hahn.

Zelenski blijft volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg volhouden om redenen van binnenlandse aard. Hij wil aantonen dat Oekraïne dit soort dingen niet doet, of misschien wil hij de NAVO wel onder druk zetten, zegt Hammelburg die Zelenski's koppigheid als onverstandig kwalificeert.
Zelenski blijft volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg volhouden om redenen van binnenlandse aard. Hij wil aantonen dat Oekraïne dit soort dingen niet doet, of misschien wil hij de NAVO wel onder druk zetten, zegt Hammelburg die Zelenski's koppigheid als onverstandig kwalificeert. (ANP / Bud Wichers)

Zelenski blijft volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg volhouden om redenen van binnenlandse aard. Hij wil aantonen dat Oekraïne dit soort dingen niet doet, of misschien wil hij de NAVO wel onder druk zetten, zegt Hammelburg die Zelenski's koppigheid als onverstandig kwalificeert.

Verdeeldheid

Volgens Hahn wordt er in de Oekraïense media op verschillende manieren naar Zelenski's opmerkingen gekeken. 'Terwijl het land de afgelopen maand als één man achter hem stond, is er nu iets van verdeeldheid.' En over het waarom van Zelenski's houding: 'Hij wil betrokken zijn bij het onderzoek, voelt zich buitengesloten'. Hahn sprak verschillende Oekraïners die denken dat Zelenski zijn hand overspeelt. 'Een defensiejournalist zegt dat Zelenski troefkaarten in zijn hand heeft en dat niet weet.'

Lees ook | 'Derde Wereldoorlog is voorlopig uitgesteld'

Drie troefkaarten

Volgens Hahn zijn dat er welgeteld drie: 'Zelfs als het een Oekraïense raket was, dan kun je altijd zeggen dat je het luchtruim hebt beschermd; van Oekraïne, maar ook van Polen en dus van de NAVO. We weten immers niet wat het doel van de Russische raket was. In de tweede plaats heb je oude Sovjet-raketten omdat je niks anders hebt, dat is een pleidooi voor nieuwe raketten. En ten slotte kan dit ervoor zorgen dat de NAVO een goede luchtafweer langs de Oekraïense grens plaatst.' En een goede luchtafweer zo zomaar eens ook een groot stuk van West-Oekraïne kunnen meepikken.

Lees ook | Westen wijst naar Oekraïne voor Poolse raketinslag, maar Zelenski ontkent stellig

Russen worden opgerold

Intussen wordt langzaam maar zeker het Russische spionnennetwerk in Europa opgerold. De Britse inlichtingendienst MI5 meldt dat dit jaar meer dan 400 Russische spionnen zijn uitgezet. Volgens Hammelburg en Hahn een flinke dreun voor het land dat altijd zwaar heeft geleund op sleepers en mensen ter plaatse. 'Dat is een behoorlijk groot netwerk, Europa is dat klaarblijkelijk systematisch aan het oprollen. Dat zet de Russen op achterstand, dat is een flinke dreun', zegt Hammelburg.

Volg de jongste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen