Internationaal17 nov '22 13:35

Gedwongen verkoop Nexperia: 'verbijsterend'

Auteur: Mark van Harreveld

Chipmaker Nexperia moet van de Britse regering 86 procent van de grootste microchipfabriek van het Verenigd Koninkrijk verkopen. De fabriek werd vorig jaar overgenomen, maar volgens de Britse regering is de aankoop een bedreiging voor de nationale veiligheid. Het technologiebedrijf heeft een Chinese eigenaar. 'Het is een onbegrijpelijke en verbijsterende uitspraak die we gaan aanvechten', zegt bestuurder Charles Smit van Nexperia.

Chipmaker Nexperia moet van de Britse regering 86 procent van de grootste microchipfabriek van het Verenigd Koninkrijk verkopen.
Chipmaker Nexperia moet van de Britse regering 86 procent van de grootste microchipfabriek van het Verenigd Koninkrijk verkopen. (ANP / Flip Franssen)

De fabriek in kwestie is de Newport Wafer Fab fabriek in Wales waar 500 mensen werken. Steen des aanstoots voor de Britse overheid is dat Nexperia onderdeel is van het Chinese Wingtech Technology, dat banden heeft met de Chinese Communistische Partij. De Britten willen voorkomen dat gevoelige informatie in Chinese handen komt. Smit noemt dat een politieke beslissing die niets te maken heeft met nationale veiligheid.

Lees ook | Amerika voert de druk op ASML op

Simpele chips

'We hebben de Britse overheid proberen te overtuigen van het feit dat we al honderd jaar een fabriek in Manchester hebben die geen problemen heeft. We maken simpele chips, we hebben geen connecties met de Chinese overheid. Het is wel een Chinese eigenaar, maar dat is een entrepreneur. We zijn onderdeel van een Nederlands ecosysteem, we leveren wereldwijd aan alle merken van smartphones en auto's. Dat hebben we duidelijk trachten te maken aan overheid.'

Lees ook | 'Nederland mag niet te afhankelijk worden van China'

Verbijsterend

Smit zegt voorstellen te hebben gedaan om die bezwaren weg te nemen, maar dat er geen enkele dialoog is geweest. 'Het is een onbegrijpelijke en verbijsterende uitspraak die we gaan aanvechten.' De bestuurder noemt twee redenen voor de sluiting: het mogelijk produceren van bepaalde semi-conductors en het fungeren van Nexperia als doorgeefluik naar de Chinese overheid. Beide argumenten verwerpt Smit krachtig.

Lees ook | Chipmachinemaker ASML blijft investeren in Taiwan

Zorgwekkend

'We hebben aangegeven dat als de productie van die semi-conductors wel een probleem is, dat we die daar dan niet zullen maken.' Volgens Smit diskwalificeert de beschuldiging als zou het bedrijf een doorgeefluik zijn voor de Chinese overheid zijn mensen. 'Wij zijn niet zo'n bedrijf. Bovendien weten we ook niet hoe we aan dat soort informatie zouden moeten komen. Dit is een politieke beslissing en geen beslissing over nationale veiligheid. Dat is het zorgwekkende van het verhaal, het lijkt wel alsof er iets aan de hand is met Nexperia.'

Lees ook | China bezit ruim 900 Nederlandse bedrijven: 'Grootste bedreiging economische veiligheid'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen