Internationaal17 nov '22 18:01

'Rusland zet Oekraïne bewust in de kou'

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Rusland heeft vandaag weer raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïne. Daarbij zijn, volgens Oekraïne, onder meer gasinstallaties geraakt. Tegelijkertijd treed de winter in in het land, het is koud en het sneeuwt op sommige plekken. Een duidelijke strategie, zegt Peter Wijninga, Defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

'Met het massaal aanvallen van nutsbedrijven en infrastructuur probeert Rusland de bevolking te verzwakken. Door ze letterlijk in de kou te zetten, probeert Rusland de wil om zicht te verzetten tegen de bezetting te breken.'

Humanitaire zorgen

De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over de humanitaire situatie de komende winter in Oekraïne. Door de toegenomen Russische raketaanvallen op vitale infrastructuur komen steeds meer inwoners en bedrijven zonder elektriciteit en verwarming te zitten. Eurocommissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) roept de EU-landen op zich nog meer in te zetten om te helpen het land 'winterklaar' te maken en onder meer generatoren naar Oekraïne te sturen.

Lees ook | 'Derde Wereldoorlog is voorlopig uitgesteld'

Tekst gaat verder onder de tweet

Hulpgoederen

De commissie stuurt zelf nog deze maand 1800 ton aan hulpgoederen naar Oekraïne. Er is grote behoefte aan allerlei zaken, van medische apparatuur tot voedsel, en van prefab winterbestendige accommodatie voor ontheemden tot schoolbussen. De commissie en de EU-lidstaten hebben sinds de Russische invasie eind februari al meer dan 1,5 miljard euro aan humanitaire steun uitgegeven.

Maar sinds het Russische leger zich steeds meer richt op de energie-infrastructuur van Oekraïne, zijn de humanitaire prioriteiten verschoven, zegt Lenarčič. Er zijn inmiddels al 500 generatoren naar het land verstuurd om bij stroomuitval in te zetten maar dat is lang niet genoeg. De aankomende winter, die er lang en doorgaans heel streng is met temperaturen die ver onder nul kunnen dalen, zullen volgens de commissie ruim 17 miljoen mensen hulp nodig hebben. Van hen zijn meer dan 7 miljoen ontheemden: mensen die door de oorlog hun huis zijn kwijtgeraakt of zijn verdreven en in andere streken van hun land een veilig onderkomen zoeken.

Incident in Polen

De massale aanvallen op nutsvoorzieningen, kunnen mogelijk weer leiden tot incidenten als eerder deze week in Polen, denkt Wijninga. 'Veel van dit soort installaties staan bij de grens. Wat dat betreft was de raketinslag in Polen een accident waiting to happen.'

Lees ook | 'Koppige Zelenski overspeelt zijn hand'

Vanuit verschillende Oekraïnse bronnen overspeelt Zelenski zijn hand, door te zeggen dat de raket níet uit Oekraïne komt. Hij wil graag dat er door Oekraïners zelf ook onderzoek wordt gedaan naar het incident. 'Hij blijft dit volhouden totdat uit onderzoek inderdaad blijkt dat het gaat om een Oekraïense raket, daarom stuurt aan hij op eigen onderzoek.'

Rusland heeft vandaag weer raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïne. Daarbij zijn, volgens Oekraïne, onder meer gasinstallaties geraakt. Tegelijkertijd treed de winter in in het land, het is koud en het sneeuwt op sommige plekken. Een duidelijke strategie, zegt Peter Wijninga, Defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Rusland heeft vandaag weer raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïne. Daarbij zijn, volgens Oekraïne, onder meer gasinstallaties geraakt. Tegelijkertijd treed de winter in in het land, het is koud en het sneeuwt op sommige plekken. Een duidelijke strategie, zegt Peter Wijninga, Defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen