Internationaal18 nov '22 07:08Aangepast op 18 nov '22 08:03

'Hakeem Jeffries mogelijk opvolger Nancy Pelosi'

Auteur: BNR Webredactie

Nu Nancy Pelosi heeft besloten zich niet meer beschikbaar te stellen als fractievoorzitter van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is de zoektocht naar een opvolger begonnen. 'Er zijn een paar kandidaten, maar de 52-jarige Hakeem Jeffries is op dit moment favoriet', zegt correspondent Jan Postma.

'Ze was en is enorm populair bij de Democraten en ze heeft echt haar stempel gedrukt de afgelopen twintig jaar', zegt Postma. 'Pelosi was de eerste vrouwelijke leider in het Congres en heeft eigenhandig Obamacare door het Huis geloodst. Ze hadden het ook Pelosicare kunnen noemen. Daarnaast was Pelosi de belangrijkste stem namens de Democraten tegen Trump en ze heeft Bidens miljardenplannen door het Huis geloodst. Biden wilde heel graag dat ze bleef. Ze zorgde echt voor stabiliteit.'

Lees ook | Nancy Pelosi trekt zich terug als fractievoorzitter

Nancy Pelosi stelt zich niet meer beschikbaar als fractievoorzitter van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Nancy Pelosi stelt zich niet meer beschikbaar als fractievoorzitter van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. (ANP / AFP / Damir Sencar )

Logisch moment

Volgens Postma komt het vertrek van Pelosi op een ‘logisch moment’. ‘De Democraten zijn hun meerderheid in het Huis kwijt, maar er waren ook persoonlijke omstandigheden.' Haar man, Paul Pelosi, werd vlak voor de tussentijdse verkiezingen thuis aangevallen.

Lees ook | Motief voor aanval op Pelosi nog onbekend

Jeffries

Volgens Postma is de 52-jarige Hakeem Jeffries de voornaamste kandidaat om Pelosi op te volgen. ‘Er zijn een paar kandidaten, maar Jeffries is op dit moment favoriet. Het is alleen nog even de vraag of die linkervleugel, die progressieve vleugel, ook achter hem gaat staan. Over twee weken weten we dat.’

Nancy Pelosi

De 82-jarige Pelosi zit sinds 1987 in het Huis van Afgevaardigden. Ze klom op binnen de partij en werd de eerste vrouwelijke fractieleider in het Amerikaanse Congres (parlement). Ze nam de voorzittershamer van het Huis in 2007 voor het eerst in handen, toen de Democraten de meerderheid behaalden. Na 2011 raakte haar partij de controle kwijt, maar sinds 2019 geeft Pelosi weer leiding aan de Kamer.

Woensdag werd duidelijk dat de Republikeinen definitief de meerderheid in het Huis hebben veroverd bij de tussentijdse verkiezingen. Die nederlaag van de Democraten was verwacht, maar pakte uiteindelijk minder dramatisch uit dan ze vooraf vreesden. Pelosi zei eerder al blij te zijn dat de Democratische kandidaten in het hele land 'de verwachtingen zwaar overtreffen'. Met nog zes zetels te verdelen hebben de Republikeinen er 218 in handen, de Democraten 211. De Republikein Kevin McCarthy wordt naar verwachting nu de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Lees ook | Republikeinen winnen het Huis van Afgevaardigden nipt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen