Internationaal18 nov '22 12:03

'Humanitaire situatie Oekraïne begint uitzichtloos te worden'

Auteur: Joëlle Baelde

De aanhoudende Russische aanvallen op de energievoorzieningen in Oekraïne zorgen voor steeds meer problemen in Oekraïense huishoudens. President Volodimir Zelenski zegt dat momenteel meer dan 10 miljoen mensen zonder elektriciteit zitten. Vooral de regio's rond Kiev, Odessa, Vinnitsja en Soemi zouden zijn getroffen. 'De humanitaire situatie begint uitzichtloos te worden', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

Ook gisteren werden weer energievoorzieningen in het hele land geraakt door Russische beschietingen. De raketaanvallen richten zich op de gasproductie en op de stroomvoorziening van Oekraïne. Volgens Zelenski doen de autoriteiten er alles aan om de elektriciteit zo snel mogelijk te herstellen.

De komende dagen kan het erg koud worden in Oekraïne. Gisteren viel zelfs de eerste sneeuw van het jaar. Kiev waarschuwt voor 'moeilijke' dagen. 'Ik maak me zorgen om de humanitaire situatie in Oekraïne', zegt Hahn. 'Het gaat niet de goede kant op, echt niet.'

Lees ook | 'Rusland zet Oekraïne bewust in de kou'

De aanhoudende Russische aanvallen op de energievoorzieningen in Oekraïne zorgen voor steeds meer problemen in Oekraïense huishoudens. President Volodimir Zelenski zegt dat momenteel meer dan 10 miljoen mensen zonder elektriciteit zitten.
De aanhoudende Russische aanvallen op de energievoorzieningen in Oekraïne zorgen voor steeds meer problemen in Oekraïense huishoudens. President Volodimir Zelenski zegt dat momenteel meer dan 10 miljoen mensen zonder elektriciteit zitten. (ANP / AFP / Bulent Kilic)

'Niet alleen zitten meer dan 10 miljoen Oekraïners zonder elektriciteit, de burgemeester van Ivano-Frankivsk, een stad met zo'n 220.000 inwoners, heeft gezegd dat alle mensen die in een appartement wonen weg moeten omdat verwarming en licht niet meer geregeld kunnen worden. Het gaat om alle mensen die niet op de begane grond wonen. Dat is nogal wat, op een plek met veel hoogbouw', zegt Hahn.

Podcast | 'Binnen een jaar wint Oekraïne de oorlog'

Volgens Hahn is dit een pittige voorbode. 'In steden als Bachmoet hebben ze helemaal geen gas, water en licht. Het is onmogelijk om dit deze winter nog te repareren. De mensen die daar zijn achterbleven, zijn dus aan de goden overgeleverd. Het begint zo langzamerhand uitzichtloos te worden. Ook omdat er druk komt op andere delen van het land waar mensen naartoe gaan. Ik maak me zorgen, of die gaten nog wel dicht te lopen zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen