Internationaal19 nov '22 17:31

Liveblog | Kiev: eind dit jaar terug op Krim, oorlog in lente voorbij

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 269 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Een raketinslag heeft dit gebouw in Oekraïne verwoest.
Een raketinslag heeft dit gebouw in Oekraïne verwoest. (ANP / ZUMAPRESS.com)

Russische straaljagers provoceren NAVO-schepen

17:30 | Twee Russische straaljagers zijn met een gevaarlijke manoeuvre dicht in de buurt geweest van schepen van de NAVO in de Oostzee. Volgens het bondgenootschap vlogen de gevechtsvliegtuigen op een afstand van slechts 73 meter langs de eenheid. De piloten reageerden niet op verzoeken tot contact. De NAVO spreekt over een onveilige en onprofessionele actie.

Volgens de NAVO ging het om bommenwerpers van het type SU-24. De NAVO stuurde vliegtuigen die de Russen volgden tot ze uit het gebied waren. De NAVO noemt het 'een bijzonder riskante manoeuvre' omdat de Russen in een gebied vlogen dat als gevarenzone wordt beschouwd. Momenteel houdt de NAVO er luchtverdedigingsoefeningen. De Russische toestellen waren waarschijnlijk niet bewapend, aldus de NAVO.

Kiev: eind dit jaar terug op Krim, oorlog in lente voorbij

16:45 | De Oekraïense strijdkrachten zouden al eind dit jaar de dienst weer kunnen uitmaken op de door de Russen bezette Krim. Die verwachting sprak de onderminister van Defensie Volodimir Havrilov vandaag uit in een interview met Sky News. De oorlog met Rusland zal volgens hem dan in de lente voorbij zijn.

Havrilov benadrukte dat Oekraïne nooit zal stoppen met vechten totdat de overwinning binnen is. Hij houdt daarbij zelfs rekening met de mogelijkheid van een Russische kernaanval, maar acht de kans dat het Kremlin daartoe besluit klein. 'Zo'n stap zou een drama zijn. God weet welk scenario zoiets voor iedereen zou opleveren, maar het is geen dreiging die ons er van zal weerhouden door te gaan met onze strijd.'

De plaatsvervanger van defensieminister Oleksi Reznikov herhaalde nog eens dat Kiev pas vredesbesprekingen wil als 'Russische troepen de bereidheid hebben getoond elk stukje grondgebied van Oekraïne te verlaten'. Daarbij inbegrepen zijn het in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim en de oostelijke delen van het land, de Donbas, waar pro-Russische separatisten het de voorbije acht jaar voor het zeggen hadden.

'In de Oekraïense gemeenschap heerst een beslistheid dat we tot het uiterste zullen gaan. De mensen hebben met veel bloed en inspanningen betaald voor wat we tot dusver hebben bereikt. Iedereen weet dat elke vertraging of bevriezing van het conflict alleen een verlenging betekent van de oorlog tegen het bestaan van Oekraïne als natie', aldus Havrilov.

Nieuwe Britse premier brengt bezoek aan Oekraïne

14:55 | De nieuwe Britse premier Rishi Sunak is naar Oekraïne gereisd voor zijn eerste bezoek aan het land sinds zijn aantreden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski maakte het bezoek bekend op het sociale medium Telegram.

Sinds de eerste dagen van de oorlog zijn Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk de sterkste bondgenoten, aldus Zelenski. Bij het bericht plaatste hij een video van zijn ontmoeting met Sunak in de hoofdstad Kiev. De Britse regeringsleider beloofde dat Groot-Brittannië de Oekraïners zal blijven steunen in hun strijd tegen de Russen.

'Bedankt Rishi Sunak', schrijft Zelenski op Twitter. 'Met vrienden zoals jij aan onze zijde, hebben we vertrouwen in onze overwinning.'

Er rijdt weer een trein tussen Kiev en Cherson

14:30 | In de stad Cherson, in het zuiden van Oekraïne, is vandaag voor het eerst sinds de Russische invasie weer een trein uit Kiev aangekomen. Dat schrijft The New York Times. De trein is gisteren vertrokken uit de hoofdstad.

Russische buitenlandminister ongewenst in Polen, Moskou laaiend

13:34 | Moskou heeft fel uitgehaald naar Polen, dat weigert de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov toe te laten tot een belangrijke internationale bijeenkomst. De Russen spreken van een provocerend en ongekend besluit.

Warschau wil niet dat Lavrov begin december in het Poolse Lodz meedoet aan een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die geldt als de grootste veiligheidsorganisatie ter wereld. De Polen zijn op dit moment voorzitter van de OVSE. Zij wijzen erop dat de Europese Unie sancties heeft afgekondigd tegen Lavrov wegens de Russische invasie in het Poolse buurland Oekraïne.

Rusland vindt dat Warschau zichzelf op deze manier in diskrediet heeft gebracht, "maar het heeft ook onherstelbare schade toegebracht aan het gezag van de hele organisatie." Deze vernietigende besluiten van Polen duwen de OVSE naar de afgrond, aldus Moskou verder in een verklaring.

'Rusland wil Oekraïense luchtafweer uitputten'

13:04 | Volgens een Amerikaanse ondersecretaris van Defensie Colin Kahl is de toename van Russische raketaanvallen op Oekraïne bedoeld om de Oekraïense luchtafweersystemen uit te putten. Dat zei de Pentagon-medewerker vandaag tegen journalisten. 'Ze proberen de Oekraïners te overweldigen en uit te putten', stelde hij. 'We weten wat de Russen als een overwinning zullen zien, en we doen er alles aan zodat ze die doelen niet zullen behalen. Dat doen we door Oekraïners te geven wat ze nodig hebben om hun luchtafweer op peil te houden.

Oekraïne: zeker 437 kinderen gedood door Russische invasie

12:09 | Volgens Oekraïne zijn zeker 437 Oekraïense kinderen gedood als gevolg van de Russische invasie die eind februari begon. Ruim achthonderd kinderen raakten gewond.

De autoriteiten benadrukken dat het geen definitieve cijfers zijn. Nog steeds wordt informatie nagetrokken uit gebieden waar wordt gevochten, uit bevrijde gebieden en uit gebied dat nog steeds is bezet door Russische troepen. De oostelijke regio Donetsk is het zwaarst getroffen, met 423 gedode of gewonde kinderen.

De Verenigde Naties zeggen dat minstens 16.295 burgers zijn gedood sinds de Russische invasie, over enkele dagen negen maanden geleden.

'Vrede alleen mogelijk met oude grenzen'

11:53 | Vrede in Oekraïne kan alleen maar mogelijk zijn als de grenzen van het land - zoals die in 1991 zijn vastgesteld - in ere worden hersteld. Dat zei adviseur Andriy Yermak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski vandaag op Telegram. 'Daarvoor moeten we het Russische leger vernietigen.'

Minstens zes doden in Zuid-Oost Oekraïne

10:15 | Russische troepen hebben gisteren de focus van hun aanval op Oekraïne naar het zuid-oosten verplaatst, waarbij er drones, raketten, zware artillerie en gevechtsvliegtuigen zijn ingezet. Daarbij zijn er 12 slachtoffers gevallen, waarvan 6 fataal. Dat blijkt uit cijfers van het kantoor van de Oekraïense president. Volgens Associated Press zijn er in totaal tien dorpen en steden geraakt in de Zaporizja-regio, die nog altijd in Russische handen is.

Eergisteren bombardeerde Rusland ook al een woningcomplex in de stad Vilniansk, waarbij er tien mensen omkwamen. Daaronder drie kinderen.

'Situatie energievoorziening Kiev is kritiek'

10:11 | De Oekraïense hoofdstad Kiev verkeert in een kritieke situatie op het gebied van energievoorziening, met urenlange blackouts als resultaat van aanhoudende Russische aanvallen op de energie-infrastructuur. Dat zegt de Oekraïense regering op de Oekraïense staatstelevisie.

Zware artillerie en raketten hebben het elektriciteitsnetwerk voor meer dan 40 procent stilgelegd, terwijl een zware winter aanstaande is, zo meldt Associated Press. Met die reden komen de elektriciteitsnetten zwaarder onder druk te liggen volgens Ukrenergo-baas Volodimir Kudritski. 'De vijand wil onze energievoorzieningen uitschakelen om zo lange blackouts te bewerkstelligen, maar we gaan er alles aan doen om te zorgen dat dat niet gebeurt.'

Zelenski: geen sprake van korte wapenstilstand met Rusland

01:19 | Volodimir Zelenski verwerpt het idee van een 'korte wapenstilstand' met Rusland en zegt dat zoiets de zaken alleen maar erger zou maken. Dat zei de Oekraïense president tijdens een toespraak per videoverbinding voor het Halifax International Security Forum vrijdag.

'Rusland is nu uit op een korte wapenstilstand, een pauze om weer op krachten te komen. Men zou dit het einde van de oorlog kunnen noemen, maar zo'n uitstel zal de situatie alleen maar verergeren', zei de Oekraïense leider voor de veiligheidsconferentie die plaatsvindt in de Canadese stad Halifax. 'Een echte, langdurige en eerlijke vrede kan alleen het resultaat zijn van de volledige beëindiging van de Russische agressie', voegde Zelenski eraan toe.

Het Witte Huis zei eerder op de dag dat alleen Zelenski kan beslissen wanneer vredesbesprekingen met Rusland moeten worden geopend, daarbij ontkennend dat het Kiev onder druk zet om te onderhandelen over een einde aan de bijna negen maanden durende oorlog die van start ging na de invasie van Moskou in februari.

Generaal Mark Milley, de hoogste Amerikaanse militaire officier, heeft de afgelopen weken opgeworpen dat Kiev zou kunnen profiteren van overwinningen op het slagveld om vredesbesprekingen met Moskou aan te knopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen