Internationaal19 nov '22 10:45

Chinese president en Amerikaanse vicepresident kort in gesprek

Auteur: ANP

De Chinese president Xi Jinping heeft in Bangkok een gesprek gehad met de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris op de tweede en laatste dag van de top van de APEC, van ruim twintig landen aan de Stille Oceaan.

Kamala Harris.
Kamala Harris. (ANP / Associated Press)

Afgelopen maandag sprak Xi met president Joe Biden op een topconferentie in Indonesië. Volgens waarnemers wijst dit op een toenadering tussen Beijing en Washington. Er zijn al geruime tijd spanningen tussen de twee over onder meer handelspraktijken, mensenrechten in China, de Amerikaanse invloed in Oost-Azië en de status van het eiland Taiwan.

'Constructief en strategisch'

Xi zei tegen Harris dat zijn ontmoeting met Biden 'constructief en strategisch was'. Hij zei te hopen dat 'mevrouw de vicepresident kan helpen' bij de inspanningen van beide partijen om 'meer begrip voor elkaar te krijgen en wederzijds onbegrip en misvattingen weg te nemen om zo er samen naar te streven dat de wederzijdse relaties weer gezond en stabiel worden'.

Lees ook | 'Uitgangspunten Xi en Biden waren uitstekend'

Biden is na de top op Bali teruggekeerd naar de VS en Harris vervangt hem nu in Bangkok. In Zuidoost-Azië zijn sinds 10 november drie grote internationale topconferenties geweest (ASEAN, G20 en APEC). Xi heeft daarbij gesprekken gevoerd met leiders van meer dan twintig landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen