Internationaal19 nov '22 11:30Aangepast op 12 dec '22 09:31

Thailand en Saoedi-Arabië slaan handen ineen voor energie en toerisme

Auteur: Remy Kock

Thailand en Saoedi-Arabië hebben enkele bilaterale overeenkomsten getekend voor meer samenwerking in sectoren als energie en toerisme, nu de diplomatieke banden langzaamaan lijken te herstellen. Dat schrijft Bloomberg.

Mohammad bin Salman en de Thaise premier Prayuth Chan-o-Cha
Mohammad bin Salman en de Thaise premier Prayuth Chan-o-Cha (ANP / Associated Press)

De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman, die door Thailand is uitgenodigd als speciale gast op de APEC-conferentie, trof de Thaise premier Prayuth Chan-o-Cha gisteravond. Volgens een woordvoerder werd daar de voortgang van het herstel van bilaterale relaties besproken.

Lees ook | 'China en de VS spelen op scherp'

Bin Salman, die recentelijk werd benoemd tot premier van Saoedi-Arabië, is het hoogstgeplaatste lid van de Saoedische koninklijke familie dat Thailand bezoekt sinds de landen hun ruzie van meer dan dertig jaar hebben bijgelegd. De landen waren namelijk gebrouilleerd in verband met de diefstal van juwelen in 1989 en de daaropvolgende moord op drie Saoedische diplomaten.

Energiecoöperatie

De twee landen hebben onder andere een overeenkomst getekend die meer coöperatie op het gebied van energie moet bewerkstelligen. Daarnaast wordt er een orgaan opgericht dat de samenwerking tussen de twee landen moet verbeteren én een ander orgaan om toerisme te promoten. 'Ook gaan de twee landen kijken naar manieren om directe investeringen te promoten', stelde een Thaise woordvoerder. Het energiepact omvat onder meer petroleum, waterstof, koolstofwinning en -opslag en hernieuwbare energie.

Lees ook| Xi's bezoek aan Saoedi-Arabië onderstreept failliet Biden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen