Internationaal20 nov '22 11:32

Premier Sunak zoekt naar manieren om handelsbarrières op te heffen

Auteur: Remy Kock

De Engelse premier Rishi Sunak overweegt stappen om een groot aantal handelsbarrières met de Europese Unie op te heffen. Tot de mogelijkheden behoort ook een soortgelijk model dat voor Zwitserland wordt gehanteerd, en dat tot grote onvrede zal leiden binnen de rechtse vleugel van de Conservatieve Partij. Dat schrijft Bloomberg.

Rishi Sunak.
Rishi Sunak. (ANP / AFP)

Zwitserland heeft toegang tot het Europese blok door middel van enkele bilaterale overeenkomsten, maar voor eenzelfde soort deal moet het Verenigd Koninkrijk een meer liberale houding innemen als het gaan om migranten uit de EU. Liberaler dan de hardcore Brexiteers waarschijnlijk bereid zijn om te accepteren.

Lees ook | Hunt wil 63 miljard euro vrijspelen

De Britse staatssecretaris van Gezondheid en Sociale Zorg, Steve Barclay, zei vanochtend tegen Sky News dat hij een dergelijke deal niet zou steunen. 'Het is ontzettend belangrijk dat we gebruik maken van de vele Brexit-vrijheden die we hebben', stelde hij. 'Ook moeten we de kansen die we krijgen benutten in sectoren waar grote groei lonkt, zoals groene industrieën en wetenschap.'

'Onacceptabel'

Volgens voormalig Brexit-onderhandelaar David Frost zou iedere aanpak van het Verenigd Koninkrijk die zou conformeren aan Europese regelgeving om zo handelsvoordelen te bewerkstelligen 'onacceptabel' zijn. Frost was ten tijde van premier Boris Johnson een fel tegenstander van een dergelijke aanpak toen het mandaat om te onderhandelen in 2020 werd opgetekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen