Internationaal21 nov '22 19:50Aangepast op 22 nov '22 07:12

Liveblog | Kremlin: geen plannen tweede ronde mobilisatie

Auteur: BNR Webredactie

Het is al 271 dagen oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over het conflict aldaar en alle gevolgen van dien in dit liveblog.

Een Oekraïense militair in een verlaten gebouw in Donetsk.
Een Oekraïense militair in een verlaten gebouw in Donetsk. (Anadolu Agency)

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van dinsdag 22 november.

19:15 | De Franse president Emmanuel Macron heeft na een telefoongesprek met president Volodymyr Zelenski de beschieting van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja veroordeeld. In een verklaring na het telefoongesprek zei Macron dat ook andere kerncentrales in Rovno en Khmelnitski en de Nova Kakhovka-dam het doelwit waren geweest.

Hij voegde eraan toe dat president Zelenski Frankrijk had bedankt voor zijn voortdurende steun aan het Oekraïense leger. De Oekraïense leider zei dat hij 'de noodzaak van demilitarisering' van de installatie in Zaporizja had benadrukt, en zei dat de twee 'samenwerking hadden besproken om de energiestabiliteit van Oekraïne te waarborgen, in het bijzonder de bescherming van het systeem tegen luchtaanvallen'.

Luxemburg stuurt extra pantservoertuigen naar Oekraïne

18:45 | Luxemburg zal opnieuw pantservoertuigen naar Oekraïne sturen Dit heeft de Luxemburgse minister van Defensie, François Bausch, gezegd.

Oekraïne begint met evacuaties in de regio's Kherson en Mykolaiv

17:50 | Oekraïne gaat burgers evacueren uit onlangs bevrijde gebieden in de regio's Cherson en Mikolajev, uit vrees dat de door de oorlog veroorzaakte schade aan de infrastructuur te groot is om de winter te kunnen doorstaan. Inwoners van de twee zuidelijke regio's, die de afgelopen maanden regelmatig door Russische troepen werden beschoten, is geadviseerd te verhuizen naar veiliger gebieden in het midden en westen van het land. Dat zei de vice-premier van Oekraïne, Iryna Vereshchuk.

De regering zal zorgen voor vervoer, huisvesting en medische verzorging, voegde zij eraan toe. De evacuaties komen iets meer dan een week nadat Oekraïne de stad Cherson en gebieden daaromheen heeft heroverd.

Donortop voor Moldavië levert 100 miljoen op

17:15 | Een internationale conferentie in Parijs over hulp aan Moldavië heeft ruim 100 miljoen euro opgeleverd voor het armlastige buurland van Oekraïne. Het is de derde editie van het initiatief van Duitsland, Frankrijk en Roemenië, maar deze top is extra belangrijk omdat de winter voor de deur staat en Moskou de gastoevoer naar het land van 2,6 miljoen inwoners heeft afgeknepen.

Import van stroom uit Oekraïne is niet langer mogelijk vanwege de Russische bombardementen op de energie-infrastructuur. De Moldavische regering heeft Roemenië gevraagd goedkoop gas te leveren, maar het land blijft uiterst kwetsbaar.

Volgens de Moldavische president Maia Sandu wordt haar land bedreigd met een acute energiecrisis. Haar Franse ambtgenoot Emmanuel Macron zei dat een groot deel van het ingezamelde bedrag moeten worden ingezet om Moldavië te helpen die crisis te bezweren.

Duitsland draagt 32,3 miljoen euro bij, maakte minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock bekend. 'We zullen Moldavië niet in de kou laten staan.' Volgens haar Franse collega Catherine Colonna "moeten we de bevolking helpen stand te houden".

De voormalige Sovjetrepubliek is sinds eind juni kandidaat-lid om toe te treden tot de Europese Unie. De conferentie is ook bedoeld Moldavische bestuurders te helpen op het lange pad naar lidmaatschap.

Ondertussen wordt het land militair bedreigd door de aanwezigheid van Russische soldaten in de pro-Russische separatistische regio Transnistrië. Daarnaast heeft Moldavië veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Er zijn er nog altijd 80.000. Eerder deze maand zegde de EU 250 miljoen euro toe voor onder meer gasleveringen, bovenop de honderden miljoenen die de afgelopen maanden al zijn overgemaakt naar Chisinau voor hulp aan vluchtelingen,

Oekraïense regering stelt bevolking gerust over stroomuitval

15:40 | Een topman van de Oekraïense regering heeft in de media beklemtoond dat de Oekraïners het land niet hoeven te ontvluchten uit vrees voor stroomuitval. Plaatsvervangend hoofd van het kantoor van de president, Kirilo Timosjenko, zei dat 'we al veel verschillende scenario's hebben doorgenomen en ik wil iedereen meteen geruststellen: het is absoluut niet nodig om het land te verlaten'.

Timosjenko weerspreekt daarmee een recente uitspraak van de baas van het grootste particuliere energiebedrijf van het land, Maksim Timtsjenko van de onderneming DTEK. Hij zei in een vraaggesprek met de BBC dat Oekraïners moeten overwegen de winter in het buitenland door te brengen.

Grofweg is de winter in Oekraïne van 18 november tot 12 maart. Gemiddeld zijn de maximale temperaturen overdag dan nog geen 4 graden. Januari is het koudst wanneer het over het algemeen niet warmer wordt dan -1 graad. Afgelopen weekeinde werden er protesten in Odessa gemeld tegen de stroomuitval.

Kiev: Vier 'martellocaties' geïdentificeerd in Cherson

13:50 | Het Oekraïense openbaar ministerie heeft gezegd dat zijn ambtenaren vier locaties hebben geïdentificeerd waar Russische troepen gevangenen in de stad Cherson hebben gemarteld voordat ze zich eerder deze maand terugtrokken.

VS: Oekraïne beter op winter voorbereid dan Rusland

13:25 | Tijdens een persconferentie in Indonesië heeft de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin gezegd dat Oekraïne in een 'veel betere conditie' verkeert dan Rusland om de winter door te komen.

'We hebben veel gedaan om de Oekraïners voor te bereiden op een gevecht in de winter, en hen in staat te stellen onze tegenstanders gedurende de wintermaanden onder druk te blijven zetten.'

Hij voegde eraan toe dat het 'moeilijk te voorspellen is hoe de zaken zich zullen ontwikkelen en op welke termijn, maar wij steunen Oekraïne zolang het nodig is'.

Kremlin: geen plannen tweede ronde mobilisatie

13:05 | Het Kremlin heeft gezegd dat er geen plannen zijn om via een tweede mobilisatieronde meer Russische soldaten op te roepen om in Oekraïne te vechten. Gevraagd naar de mogelijkheid van een nieuwe mobilisatieronde, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov niet te kunnen spreken voor het ministerie van Defensie, en dat er 'geen discussies in het Kremlin hierover' zijn.

President Vladimir Poetin kondigde in september plannen aan om 300.000 man op te roepen voor de strijd in Oekraïne. Dit is de eerste mobilisatie van Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog, na een reeks militaire nederlagen.

Oekraïne: beschieting kerncentrale bedoeld om Oekraïners dood te vriezen

12:50 | Een Oekraïense functionaris heeft gezegd dat de beschieting van de kerncentrale van Zaporizja een Russische tactiek is die tot doel heeft de stroomvoorziening te verstoren en 'de Oekraïners dood te vriezen'. De aanvallen op de centrale op zaterdag en zondag zijn een 'genocidale campagne om Oekraïners dood te vriezen, om Oekraïners van elektriciteit te beroven', aldus Yuriy Sak, een adviseur van de Oekraïense minister van Defensie.

Rusland probeert 'het front te bevriezen' omdat het 'niets bereikt op het slagveld en wanhopig op zoek is naar een manier om wat zij noemen een operationele pauze aan het front te bereiken', zei hij vanmorgen tegen het BBC Radio 4 programma Today.

Volgens Sak komt er 'geen pauze (...) van onze kant' en zal Oekraïne zijn recente tegenoffensief voortzetten. Moskou en Kiev geven elkaar de schuld van de aanvallen op de Zaporizja-faciliteit in het zuidoosten van Oekraïne, die Europa's grootste kerncentrale is en sinds maart onder Russische controle staat.

Rusland bezorgd over beschieting kerncentrale, Kiev ontkent beschietingen

11:00 | Het Kremlin zegt bezorgd te zijn over de naar zijn zeggen herhaalde Oekraïense beschietingen van de kerncentrale van Zaporizja. Het riep de wereldmachten op ervoor te zorgen dat Kiev de aanvallen op Europa's grootste kerncentrale zou staken.

De Oekraïense kerncentrale van Zaporizja, die onder Russische controle staat, werd zondag opgeschrikt door beschietingen. Dit leidde tot een veroordeling van de nucleaire waakhond van de VN, die zei dat dergelijke aanvallen een grote ramp kunnen veroorzaken.

'Dit kan niet anders dan onze bezorgdheid wekken', zei Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov tegen verslaggevers. 'We roepen alle landen van de wereld op om hun invloed aan te wenden zodat de Oekraïense strijdkrachten hiermee ophouden.'

Oekraïne zegt dat het Rusland was dat de centrale beschoot. Reuters kon niet onafhankelijk verifiëren welke partij verantwoordelijk was.

Oekraïense graanexport met meer dan 30 procent gedaald

10:20 | Oekraïne heeft tot dusver in het seizoen 2022-23 bijna 16,2 miljoen ton graan uitgevoerd, een daling van 31,7 procent ten opzichte van de 23,8 miljoen ton die in dezelfde fase van het vorige seizoen werd uitgevoerd, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Landbouw.

Het volume omvatte bijna 6,3 miljoen ton tarwe, 8,6 miljoen ton maïs en 1,3 miljoen ton gerst, meldde Reuters.

Na een blokkade van bijna zes maanden als gevolg van de Russische invasie werden eind juli drie Oekraïense havens aan de Zwarte Zee gedeblokkeerd in het kader van een overeenkomst tussen Moskou en Kiev die door bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije tot stand was gekomen.

Uit gegevens van het ministerie bleek dat in de eerste 20 dagen van november 3 miljoen ton verschillende granen werd uitgevoerd, 29,7 procent minder dan in dezelfde periode van november 2021.

De regering heeft gezegd dat Oekraïne dit jaar tussen 50 en 52 miljoen ton graan zou kunnen oogsten, tegenover een recordhoeveelheid van 86 miljoen ton in 2021, als gevolg van het verlies van land aan Russische troepen en lagere opbrengsten.

Spanje opent trainingscentrum Oekraïense militairen

10:00 | Een nieuw trainingscentrum voor Oekraïense troepen in de Midden-Spaanse stad Toledo zal eind november in gebruik worden genomen, vertelde de Spaanse premier Pedro Sánchez aan de parlementaire vergadering van de NAVO.

De Spaanse politie zal de komende weken ook in Oekraïne worden ingezet om vermeende Russische oorlogsmisdaden te helpen onderzoeken, aldus Sanchez.

Italië wil Oekraïne ook 2023 voorzien van wapens

09:00 | De Italiaanse overheid heeft een wetsvoorstel ingediend in het kader van militaire en civiele steun voor Oekraïne. Dat schrijft Reuters. In het wetsvoorstel wordt vastgelegd dat Italië ook in 2023 militaire en civiele goederen naar Oekraïne zal sturen, zo stelde minister van Defensie Guido Crosetto in een interview vanochtend.

Met het wetsvoorstel wordt de huidige overeenkomst weer met een jaar verlengd. De Italiaanse regering is in staat om hulp naar Oekraïne te sturen zonder daar het parlement voor te raadplegen in verband met een eerder ingesteld decreet, maar dat verloopt aan het einde van 2022.

'De nieuwe generaal moet de Donbas consolideren'

08:00 | Gevechten rond de kerncentrale van Zaporizja zwellen weer aan. Gisteren werd er een artilleriebombardement rond die centrale uitgevoerd, en de Russische strijdkrachten lijken zich over het algemeen weer te versterken.

Britse ministerie van Defensie: Rusland vormt defensieve posities rond Svatove in Loehansk

07:00 | Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn Russische troepen bezig met de opbouw van defensieve posities rond de Svatove-sector in de regio Loehansk in het noordoosten van Oekraïne.

Nu de zuidwestelijke frontlijn van Rusland langs de oostoever van de rivier de Dnipro beter verdedigbaar is, is de sector Svatove waarschijnlijk een kwetsbaardere operationele flank van de Russische troepenmacht geworden, aldus het laatste Britse inlichtingenrapport.

'Zowel de Russische defensieve als offensieve capaciteit wordt nog steeds gehinderd door ernstige tekorten aan munitie en bekwaam personeel', aldus het rapport.

Rusland blijft frontlinie bombarderen

01:06 | Russische troepen blijven de Oekraïense stellingen met artillerie bestoken. Gisteren alleen al zijn er ruim 400 beschietingen met artillerie geweest aan de frontlinie in het oosten van het land, zo stelde de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Rusland trok eerder nog troepen terug uit de zuidelijk gelegen stad Cherson, en verplaatste sommige van die troepen naar Donetsk en Loehansk in het oosten.

'De meest felle gevechten vinden plaats in de regio rondom Donetsk. Hoewel er minder bombardementen waren door slechter weer, is het aantal nog altijd ontzettend hoog', zei Zelenski.

Oekraïne ontkent Russische krijgsgevangenen te hebben gedood

20 november - 22:07 | Oekraïne ontkent een groep Russische krijgsgevangenen te hebben gedood. Oekraïense soldaten zouden zich uitsluitend hebben verdedigd tegen Russen die veinsden dat ze zich overgaven. De Oekraïense commissaris voor mensenrechten van het parlement zegt dat de Russische aantijgingen, die zijn gebaseerd op videobeelden, niet kloppen.

Op Russische sociale media circuleren opnames van lichamen van Russische militairen die zouden zijn gedood nadat ze zich hadden overgegeven aan Oekraïense troepen. Maar volgens de commissaris deden de Russen alsof ze zich zouden overgeven, en pleegden ze een oorlogsmisdaad door het vuur te openen op de Oekraïense strijdkrachten.

Op een video is te zien hoe soldaten zich schijnbaar overgeven aan militairen in camouflage. De troepen gaan op de grond liggen in de met puin gevulde achtertuin van een huis. De video wordt abrupt afgebroken als er schoten zijn te horen. Op andere beelden is een tiental lichamen te zien.

Het Russische ministerie van Defensie beweert dat de video's de opzettelijke moord op meer dan tien in bedwang gehouden Russische soldaten tonen. Moskou spreekt over "oorlogsmisdaden", veroordeelt "het genadeloos neerschieten" van ongewapende Russische gevangenen en eist dat internationale organisaties "deze schokkende misdaad" veroordelen en grondig onderzoeken.

De Verenigde Naties zijn op de hoogte van de videobeelden en bekijken ze.

Russische bezetters stelen fietsen van Oekraïners

20 november - 20:18 | Na hun terugtrekking op de oostelijke oever van de rivier Dnjepr bij Cherson in het zuiden van Oekraïne, leggen de Russen daar nieuwe verdedigingslinies aan. Tegelijk stelen ze steeds meer vervoermiddelen van burgers in het bezette gebied, meldt het Oekraïense leger. Ze nemen auto's, motoren en zelfs fietsen van de bevolking mee.

Volgens Oekraïne zijn dergelijke rooftochten in bezet gebied vaak een voorbode van verdere terugtrekkingen. Tijdens de terugtocht van Russische eenheden in de regio Charkov in het oosten van het land werden fietsen van de bevolking afgepakt omdat er geen brandstof meer was voor de voertuigen van de Russen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen