Internationaal21 nov '22 18:40Aangepast op 30 nov '22 12:15

Frans-Duits geruzie: 'Scholz is een saaie boekhouder, Macron een wervelwind'

Auteur: Mark van Harreveld

In Parijs proberen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en haar Franse collega Catherine Colonna de weg te effenen voor een gesprek tussen bondskanselier Scholz en president Macron. Dat is hoognodig want de relatie is verslechterd en dat is slecht nieuws voor Europa.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (l) en haar Franse collega Colonna (r). 'De Frans-Duitse motor moet gerepareerd worden', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Scholz en Macron kwamen er zelf niet uit, dit is als het ware een stap op weg naar de belangrijkste sessie. Baerbock heeft de taak om dat in te luiden.'
Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (l) en haar Franse collega Colonna (r). 'De Frans-Duitse motor moet gerepareerd worden', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Scholz en Macron kwamen er zelf niet uit, dit is als het ware een stap op weg naar de belangrijkste sessie. Baerbock heeft de taak om dat in te luiden.' (ANP / AFP)

Zand in de motor

'De Frans-Duitse motor moet gerepareerd worden', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Scholz en Macron kwamen er zelf niet uit, dit is als het ware een stap op weg naar de belangrijkste sessie. Baerbock heeft de taak om dat in te luiden.'

Ook Europa-verslaggever Stefan de Vries benadrukt hoe belangrijk het is dat beide staatshoofden eruit komen. 'Frankrijk stoort zich aan de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas en de Duitse export naar China.' Maar er speelt meer: Duitsland heeft betere staatsfinanciën, een betere exportpositie, minder werkloosheid; er zijn veel terreinen waar Frankrijk Duitsland zich voor zich moet dulden.

Zonder Frankrijk en Duitsland geen Europa

Zowel De Vries als Marseille benadrukt hoezeer een Duits-Franse ruzie een negatieve impact heeft op het functioneren van de Europese Unie. 'Als beide landen het eens zijn, is dat voldoende om Europees beleid te maken', zegt De Vries. Het zijn namelijk de twee grootste landen van de EU die samen goed zijn voor een derde van de Europese bevolking en twee vijfde van het Europese inkomen. Ergo, zonder Duitsland en Frankrijk geen Europa, en geen EU.

Lees ook | Het botert nog steeds niet tussen Scholz en Macron

Persoonlijk

Niet alleen spelen er geopolitieke zaken en afgunst, Scholz en Macron kunnen het ook persoonlijk vlak niet goed met elkaar vinden - incompatibilité des humeurs. Volgens De Vries zijn het volledig verschillende persoonlijkheden. 'Scholz is een beetje een saaie boekhouder, de twintig jaar jongere Macron is een wervelwind.'

Lees ook | Macron: handelsoorlog VS voorkomen

Teleurstelling

Marseille denkt dat Macron ook teleurgesteld is in Scholz die in zijn vele speeches de mond vol had van Europese integratie, gemeenschappelijkheid en strategische autonomie, maar die in verschillende kwesties een paar lelijke steken heeft laten vallen. Marseille noemt het leveren van wapens aan Oekraïne en de Scholz' Alleingang in zijn missie naar China die eerder een handelsmissie was, dan een diplomatiek-politieke. 'Als puntje bij paaltje komt heeft hij laten zien eerder voor Duitse belangen te kiezen dan Macron dacht en verwachtte.'

Brexit

Hebben de verhoudingen zich verscherpt sinds de Britten de Unie achter zich lieten? Daarover verschillen De Vries en Marseille van mening. Feit is dat er een nieuw machtsevenwicht gezocht moet worden. Volgens Marseille fungeerden de Britten als gezaghebbende stem in conflictsituaties en mist Duitsland dat anker. De Vries is echter van mening dat Duitsland en Frankrijk ook pre-Brexit tot elkaar veroordeeld waren en dat eerder de rol van Nederland door Brexit veranderd is.

De Vries ziet het Europese zwaartepunt oostwaarts verschuiven. Inherent daaraan is dat de positie van Frankrijk meer perifeer wordt terwijl Duitsland centraal blijft liggen. Een Duitsland dat bovendien betere relaties met de Oost-Europese landen heeft dan Frankrijk.

Lees ook | Scholz zoekt steun bij Von der Leyen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen