Internationaal20 nov '22 10:18Aangepast op 20 nov '22 17:46

Liveblog | Rusland gaat zelf Iraanse drones bouwen

Auteur: BNR Webredactie

Het is al 270 dagen oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over het conflict aldaar en alle gevolgen van dien in dit liveblog.

Een krater in Oekraïne.
Een krater in Oekraïne. (ANP / Associated Press)

Zaporizja weer onder vuur

12:00 | Volgens Rusland heeft Oekraïne de Zaporizja-kerncentrale beschoten. Daarbij is geen reactorkern geraakt en is er ook geen sprake van een radiatielek. Dat schrijft het Russische staatsmedium TASS, dat een specialist van het Russische nucleaire bedrijf Rosenergoatom citeert.

Er zouden vijftien projectielen zijn geland op de kerncentrale, in de buurt van een opslag met droog nucleair afval en een gebouw dat verse nucleaire brandstof opslaat.

Oekraïense energievoorziening is onder controle

11:30 | De productie van Oekraïense elektriciteitscentrales zijn gewaarborgd, ondanks Russische aanvallen op de energie-infrastructuur. Volgens het Oekraïense ministerie van Energie is er dan ook geen reden tot paniek. De autoriteiten in Kiev zeiden dat een dag nadat de overheid stelde dat de helft van de Oekraïense energie-infrastructuur was lamgelegd, wat een 'totale shutdown' tot gevolg zou kunnen hebben.

Rusland gaat zelf Iraanse drones maken

05:00 | Rusland zou in eigen land Iraanse aanvalsdrones gaan produceren voor de oorlog in Oekraïne, zeggen bronnen uit de inlichtingenwereld aan de Washington Post. Moskou zou daarbij expertise en onderdelen krijgen van Teheran.

Beide landen zouden tijdens een ontmoeting in Iran begin november tot een akkoord zijn gekomen. De productie van de onbemande vliegtuigen zou binnen enkele maanden op gang moeten komen, zeggen bronnen met kennis van zaken tegen de Washington Post.

Rusland zet nu al Iraanse drones in voor aanvallen op doelen in Oekraïne, met name op de (energie)infrastructuur. De eerste drone van het Iraanse type Shahed boven Oekraïne werd op in september neergeschoten. Sindsdien heeft Moskou het gebruik van de Iraanse aanvalsdrone opgeschroefd en daarmee successen geboekt nadat de Russische strijdkrachten zich hebben teruggetrokken uit een aantal strategische steden.

De Iraanse vliegtuigjes kunnen honderden kilometers ver vliegen om zich dan met een explosieve lading op een doelwit neer te storten. Door de kamikazedrones zelf te produceren kan Rusland snel een voorraad aanleggen van deze relatief betaalbare en uiterst effectieve wapens, schrijft de Washington Post.

In oktober heeft de Europese Unie een Iraanse dronefabrikant en drie generaals uit dat land sancties opgelegd omdat ze het Russische leger van gevechtsdrones voorzien.

Kiev ziet Russische troepenversterking in Loehansk

19 november - 20:30 | De Russische invasietroepen zijn volgens informatie van de Oekraïense generale staf bezig zich te versterken in de regio Loehansk. De autoriteiten in Kiev onthulden dat de vijand een deel van de burgerbevolking in het gebied heeft gedwongen te vertrekken om de vele nieuwe soldaten te kunnen huisvesten. De oorspronkelijke bewoners zijn elders ondergebracht.

De strijd in de Oost-Oekraïense provincie Loehansk, die grenst aan Rusland, gaat op verschillende fronten in alle hevigheid door. Daarbij worden onder meer tanks, raketartillerie, mortieren en granaatwerpers ingezet. Ook verder naar het westen wordt hard gevochten. Kiev claimde zaterdag alleen al in de omgeving van Michailivka, ten noorden van Zaporizja, zo'n zestig Russische militairen te hebben gedood of verwond.

Naar de onlangs heroverde stad Cherson in het zuiden rijden voor het eerst in ruim acht maanden weer treinen. De spoorverbinding met Kiev is hersteld. Volgens de Oekraïense media hadden zaterdag tweehonderd passagiers een kaartje gekocht voor een rit in een speciale, door kunstenaars beschilderde "trein naar de overwinning". Bij aankomst op het station van Cherson werden ze door honderden mensen met vlaggen uitbundig verwelkomd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen