Internationaal20 nov '22 10:34

Turkije bombardeert doelwitten in noordelijk Syrië na aanslag

Auteur: ANP

Turkije heeft in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) bombardementen uitgevoerd op gemeenschappen in de buurt van de Noord-Syrische stad Kobani, berichten de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en een ngo.

De Turkse minister van Defensie (uiterst midden) in een commandocentrum in Ankara.
De Turkse minister van Defensie (uiterst midden) in een commandocentrum in Ankara. (Anadolu Agency)

Turkije had op dinsdag aangekondigd dat het aanvallen zou uitvoeren tegen doelwitten gelinkt aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Volgens de Turkse regering zitten mogelijk de Turks-Koerdische extremisten van de PKK en de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG achter de recente aanslag in Istanbul waarbij zes doden en meer dan tachtig gewonden vielen.

Aleppo en Al-Hasakah

Volgens de door de VS gesteunde SDF zijn bij de bombardementen twee dichtbevolkte dorpen in het noorden van Syrië getroffen, met name in de provincies Aleppo en Al-Hasakah. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn daarbij ten minste zes Koerdische strijders van de SDF omgekomen, naast zes strijders uit het kamp van het regime in Syrië. Over de materiële schade is nog niets bekend.

Lees ook | Turkije: Aanslag werk van Noord-Syrische Koerden

Ankara heeft nog niet officieel bevestigd dat het achter de bombardementen zit, maar het Turkse ministerie van Defensie zei in een Twitter-bericht dat 'het uur van vergelding is aangebroken', boven een foto van een opstijgend gevechtsvliegtuig. Kort daarna publiceerde de account ook een korte video van een ogenschijnlijk bombardement. Turkse defensiebronnen zeggen aan persbureau Bloomberg dat ze voor de bombardementen het fiat van Moskou hebben, dat delen van het Syrische luchtruim controleert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen