Internationaal21 nov '22 14:20

Verkiezingen Kazachstan geen opsteker Poetin

Auteur: Mark van Harreveld

Met 81,3 procent van stemmen heeft president Kassym-Jomart Tokajev de presidentsverkiezingen van het Centraal-Aziatische Kazachstan gewonnen. Daarmee verzekert Tokajev zich van een tweede ambtstermijn. De verkiezing ligt in de lijn der verwachtingen, Tokajev gaf eerder aan opnieuw een termijn van 7 jaar te ambiëren, de overige kandidaten waren vrijwel onbekend.

Een Kazachstaanse brengt haar stem uit in hoofdstad Astana.
Een Kazachstaanse brengt haar stem uit in hoofdstad Astana. (ANP / Anadolu Agency / Meiramgul Kussainova)

Lees ook | Politie doodt demonstranten in Kazachstan

'We kunnen zeggen dat het volk overtuigend zijn vertrouwen heeft uitgesproken in mij als president en in u allen', zei de 69-jarige Tokajev eerder tegen zijn medewerkers, verwijzend naar de exit polls die hem gunstig gezind waren. Volgens nieuwszender Al Jazeera bedroeg de opkomst 69,4 procent en scoorden vijf andere, vrijwel onbekende, kandidaten zeer slecht. Tokajev werd alvast door verschillende Centraal-Aziatische ambtsgenoten gefeliciteerd met zijn overwinning.

Lees ook | Almaty: 'Iets uit een Apocalypse-film'

Zuivering

Tokajev won in 2019 ook al de verkiezingen van het olierijke Kazachstan, met steun van zijn voorganger, president Nursultan Nazarbayev. Het verstandshuwelijk tussen beiden hield echter niet lang stand, al spoedig viel de invloedrijke Nazarbayev in ongenade bij zijn opvolger en werden Nazarbayev-getrouwen uit de staat gezuiverd. Aangenomen wordt dat met de stemming van zondag Tokajev zijn macht als onafhankelijk leider verder consolideert.

Lees ook | 'Soft power Rusland in Centraal Azië onder druk'

Onafhankelijk

De ontwikkelingen in Kazachstan tonen aan hoezeer het machtsevenwicht in de Centraal-Aziatische regio gekanteld is ten koste van Rusland en in het voordeel van China. Gold de voormalige Sovjetrepubliek altijd als een trouwe bondgenoot van Rusland, in toenemende mate snijdt het land de banden met het Kremlin door.

In het conflict met Oekraïne stelde Tokajev zich bijvoorbeeld opvallend onafhankelijk van Rusland op. Niet alleen erkende Tokajev de Russische schijnreferenda in Oost-Oekraïne niet, tot grote woede van Poetin veroordeelde Kazachstan de Russische inval van Oekraïne die daarop volgde en nam het zo'n 100.000 Russen op die op de vlucht sloegen voor Poetins dienstplicht.

Luister ook | #112: 'Kazachen merken niets van de rijkdom in hun land'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen