Internationaal21 nov '22 15:52Aangepast op 21 nov '22 19:20

Beijing en Guangzhou voeren coronabeperkingen in

Auteur: Mark van Harreveld

In twee van China's grootste steden gelden beperkingen nu het aantal coronabesmettingen toeneemt. Beijing waarschuwt zijn inwoners contacten te beperken. Veel winkelcentra, scholen en kleuterscholen zijn gesloten, de meeste restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden aanbieden. Wie Beijing in wil moet drie dagen binnenblijven en zich laten testen.

Beijing meldde ruim zeshonderd nieuwe besmettingen. In Guangzhou, al weken de zwaarst getroffen stad van het land, kwamen er zo'n 9000 coronagevallen bij. Landelijk werden zo'n 27.000 nieuwe gevallen geteld.
Beijing meldde ruim zeshonderd nieuwe besmettingen. In Guangzhou, al weken de zwaarst getroffen stad van het land, kwamen er zo'n 9000 coronagevallen bij. Landelijk werden zo'n 27.000 nieuwe gevallen geteld. (ANP / AFP / Noel Celis)

Ook in de de Zuid-Chinese metropool Guangzhou geldt een gedeeltelijke lockdown. Guangzhou doet het grootste stadsdeel Baiyun op slot. De 3,7 miljoen inwoners mogen pas naar buiten met een negatieve coronatest, het openbaar vervoer is stilgelegd. De maatregelen duren in eerste instantie tot en met vrijdag.

Omikron spot met zero-Covidbeleid

China-kenner John-Boy Vossen voorziet een periode waarin het vieren van de teugels en nieuwe beperkingen elkaar zullen aflossen. Volgens Vossen legt het omikron-virus de vinger op China's pijnlijke plek: het failliet van het zero-Covidbeleid en de onmacht van de Chinese communistische partij om een eind te maken aan de pandemie.

Sinds het begin van de pandemie zijn twee zaken geconvergeerd: controel over het virus en het succes van de partij. 'Tot omikron lukte dat, maar omikorn is zo besmettelijk dat het zero-Covidbeleid het niet aankon. Er kwamen meer besmettingen, de kritiek op het beleid nam toe en Xi besloot om het beleid iets aan te passen.' Maar nu er weer doden zijn gevallen, is de partij geschrokken en worden de teugels weer aangehaald; 'Ze zijn bang dat het Chinese zorgsysteem het niet aankan.'

Lees ook | Chinese markten blijven volatiel door Covid Zero-beleid

27.000 besmettingen

Beijing meldde ruim zeshonderd nieuwe besmettingen. In Guangzhou, al weken de zwaarst getroffen stad van het land, kwamen er zo'n 9000 coronagevallen bij. Landelijk werden zo'n 27.000 nieuwe gevallen geteld. Dit weekend meldden de autoriteiten drie mensen die zijn gestorven aan het virus, het zouden de eerste Chinese coronadoden zijn sinds mei.

China past een strikt zero-Covidbeleid toe, compleet met met lockdowns, massale tests, strenge controles, bron- en contactonderzoek en gedwongen quarantaine. Desalniettemin nam het aantal besmettingen de laatste tijd fors toe doordat nieuwe omikronvarianten zich gemakkelijker verspreiden.

Lees ook | Chinese miljardairs willen weg; Chinese economie in het geding


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen