Volgens Dobber heeft driekwart van de Britse bedrijven last van personeelstekorten. 'De werkloosheid is met 3,6 procent hardnekkig hoog, het aantal vacatures is met 1,2 miljoen hoger dan een jaar geleden en er zijn veel mensen door ziekte langdurig uit de running. Sinds de Brexit hebben bedrijven geen toegang tot Europese werknemers.'
En daar zit meteen pijn: het is een keuze tussen economie of arbeidsmigratie. En dat laatste was één van de Britse argumenten om uit de Europese Unie te stappen. 'Voor Sunak is het vrijwel onmogelijk om dit voorstel door zijn eigen partij geaccepteerd te krijgen, maar als je kijkt waar de Britse economie zich bevindt. Een 'gratis' oplossing is van buiten personeel vinden.
Lees ook | Waarom deze zakenbank Londen de rug toekeert
'We hebben een immigratiesysteem dat veel te nerveus is over het inbrengen van de vaardigheden die we nodig hebben', zegt CBI-directeur-generaal Tony Danker in een interview met Bloomberg. Volgens hem leidt het tekort aan arbeidskrachten tot meer stagflatie. Dat is een situatie waarin hoge inflatie de economische groei vertraagt, en de werkloosheid hoog blijft.
Tekst gaat verder onder de tweet
Hoewel hij voor de Brexit stemde, wil premier Sunak juist veel handelsbelemmeringen met de Europese Unie opheffen. Een van de opties voor het Verenigd Koninkrijk is een Brits-Europese relatie zoals Zwitserland die heeft. Dat schreef The Times afgelopen weekend. Zwitserland heeft in een bepaalde vorm toegang tot de Europese interne markt, maar moet in ruil daarvoor voorwaarden accepteren, waaronder de toelating van werknemers uit EU-landen. Ook gaan er betalingen van Zwitserland naar Brussel.

'Onder mijn leiding zal het Verenigd Koninkrijk geen enkele relatie met Europa nastreven die berust op aanpassing aan de EU-wetgeving', zei Sunak op de jaarlijkse conferentie van de CBI in Birmingham. Dat het Verenigd Koninkrijk zijn eigen regelgevingsvrijheid heeft, is 'een belangrijke kans van Brexit', zei hij.
Gevoelige koers
Volgens de Britse krant gaat het om een koers die gevoelig ligt ter rechterzijde van de Conservatieve Partij. Elke benadering die het Verenigd Koninkrijk zou verplichten om zich aan te passen aan de EU-regels om handelsvoordelen te krijgen, wordt door de felste Brexiteers binnen de partij volstrekt onaanvaardbaar geacht.
Het voorstel van Danker kon dan ook meteen op kritiek rekenen uit die hoek. Voormalig minister Simon Clarke zei op Twitter dat hij hoopte dat dit niet in overweging werd genomen, en voormalig leider van de Britse Onafhankelijkheidspartij, Nigel Farage, zei dat 'dit niveau van verraad nooit zal worden vergeven'.