Internationaal22 nov '22 05:35

Turkije: 184 Koerdische militanten gedood

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Door gericht posities van Koerdische milities in het noorden van Syrië en Irak aan te vallen heeft Turkije de afgelopen dagen 184 Koerdische militanten 'geneutraliseerd'. Dat zei de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar maandag. Volgens de minister zijn de aanvallen, die werden uitgevoerd via de lucht en via land, een 'offensief ter bestrijding van terrorisme'.

Familie rouwt om de slachtoffers van een Turkse luchtaanval in het Noord-Syrische al-Malikiyah
Familie rouwt om de slachtoffers van een Turkse luchtaanval in het Noord-Syrische al-Malikiyah (ANP / AFP / Ghilad Darwish)

Zondag startte Turkije operatie Klauw Zwaard die zich richt tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die Noord-Irak als uitvalsbasis heeft, en de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG. De Turkse regering beschuldigt Koerdische extremisten van de bomaanslag in Istanbul eerder deze maand die aan zes mensen het leven kostte en waarbij ruim tachtig gewonden vielen. De aangehouden hoofdverdachte, een vrouw uit Syrië, zou hebben bekend.

Volgens Akar zijn tijdens de eerste fase van de operatie 89 doelwitten verwoest, waaronder schuilplaatsen, bunkers en opslagplaatsen die in het bezit van militanten waren. Turkije had de operatie vorige week al aangekondigd.

Lees ook | Turkije bombardeert doelwitten in noordelijk Syrië na aanslag


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen