
Zo krijgen Amerikanen onder de Inflation Reduction Act vanaf 1 januari 2023 een subsidie tot 7500 dollar wanneer ze een elektrische auto kopen die in de VS gemaakt is en die voorzien is van een lokaal geproduceerde batterij. Volgens het FD 'verkoopt' Joe Biden de IRA dan ook een klimaatwet, terwijl de Europese Commissie vooral protectionisme bespeurt.
Met de wet krijgen Amerikaanse bedrijven ook miljoenen aan belastingkortingen als zij inzetten op duurzame vliegtuigbrandstof, windparken, waterstof, batterijenproductie, zonne-energie en andere vormen van verduurzaming. In totaal trekt Biden 369 miljard dollar uit voor de wet.
Europese angst
De Europese Commissie vreest vooral dat de IRA bedrijven zal stimuleren om de productie vanuit de EU over te hevelen naar de VS, zegt Cats. Volgens Cats bevindt het Europese bedrijfsleven zich al in zwaar weer vanwege de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, en liggen de prijzen in de VS beduidend lager dan hier. Volgens de Europese Unie is de IRA in strijd met de internationale handelsregels.
Europese functionarissen zeggen bezorgd te zijn over 'de manier waarop de financiële prikkels in het kader van de Act zijn ontworpen'. De IRA is wel een hele grote zorg voor Europa dat de maatregelen als discriminatoir bestempelt, zegt Cats.
Lees ook | Waarom de dollar profiteert van zware economische tijden
Tussen de VS en Europa wordt al een tijdlang over de materie gesteggeld in een task force, maar 'dat loopt helemaal niet lekker', zegt Cats. Op 5 december wordt er een soort top gehouden waarop Europa zijn case naar de Amerikanen wil maken, maar of die soelaas biedt is onzeker. Eerder zeiden de Amerikanen dat Europa dan ook maar zijn subsidie aan het bedrijfsleven moet verhogen. Additioneel probleem is ook dat de wet tot stand is gekomen ondanks felle Republikeinse tegenstand, dus Biden heeft maar weinig manoeuvreerruimte om de wet te veranderen.
Lees ook| 'Europa moet handelsafspraken met VS maken'
Op 1 januari wordt de wet van kracht, Europa heeft dus nog zes weken de tijd om een antwoord te formuleren. Brussel zet nu in op een zelfde bevoorrechte positie als Canada en Mexico, maar achter de schermen dreigt Brussel al met hogere importheffingen op Amerikaanse producten.