Internationaal22 nov '22 13:05

'Van opleving Chinese beurzen is niet veel over'

Auteurs: ANP en Matthijs Meerman

In China groeit het aantal coronabesmettingen weer. Dat betekent dat de versoepelingen in het zero-covidbeleid van de Chinese overheid op verschillende plekken weer teruggedraaid worden. Dit heeft volgens sinoloog Boudewijn Poldermans van Netherlands China Business Council veel impact op de Chinese beurzen.

(ANP / Associated Press / Mark Schiefelbein)

'We zagen dat de beurzen vorige maand al kelderden na het partijcongres,' vertelt Poldermans. 'Toen bekend werd dat het coronabeleid versoepeld zou worden, maakten de beurzen weer een opleving. Maar van die opleving is niet veel meer over.'

Lees ook| China zet nóg meer op slot vanwege corona

China is volgens Poldermans nog steeds erg gefocust op het coronabeleid. 'Op dit moment heeft bijvoorbeeld slechts 57 procent van de bevolking een boostervaccin gehad.' Dit leidt volgens de sinoloog tot veel onrust. 'De bevolking is boos en de bedrijfscultuur staat ook op zijn kop. Binnenlands reizen is namelijk een risico, je weet niet wanneer je klem komt te zitten.'

Economische groei

De verwachte economische groei van dit jaar was in China 5,5 procent. Daar is volgens Poldermans weinig van over. Dit komt echter niet alleen door het covid-beleid. 'De productiviteit is in China vier keer lager dan in de VS, ze hebben veel te maken met vergrijzing en afnemende bevolkingsaantallen. De weersomstandigheden zoals overstromingen en extreme droogte hebben ook hun tol geëist,' vertelt hij.

Dit heeft direct repercussies op de wereldeconomie. Maar ondanks alle omstandigheden is de handel vanuit China wel gestegen volgens de sinoloog. 'De import vanuit China is vorig jaar met meer dan twintig procent gestegen, en het ziet er naar uit dat het dit jaar weer zo zal zijn, dat is wel verbazingwekkend.'

Hang Seng

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,3 procent in de min. Dat is het vijfde verlies op rij. Casinobedrijven met activiteiten in het Aziatische gokparadijs Macau hadden last van de vrees voor striktere lockdowns in China. Zo verloor Wynn Macau dik 3 procent. De Chinese zoekmachine Baidu daalde 1,5 procent voorafgaand aan de resultaten van het internetbedrijf.

Shanghai

De beurs in Shanghai werkte een eerder koersverlies weg en toonde wat herstel door speculatie op meer steunmaatregelen van de overheid voor de economie, die dit jaar zwaar te lijden heeft onder de strenge coronamaatregelen. Zo zouden Chinese banken aangemoedigd worden om meer leningen te verstrekken aan bedrijven. De index klom 0,3 procent.

Lees ook | Beijing en Guangzhou voeren coronabeperkingen in

Nikkei

De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent hoger. Autofabrikant Toyota en staalmaker Nippon Steel behoorden tot de sterkste stijgers met winsten van 2,5 en 1,9 procent. Shionogi kreeg er 3 procent, na berichten dat de coronapil van de farmaceut mogelijk zal worden goedgekeurd. Beleggers deden het verder rustig aan voorafgaand aan een nationale feestdag in Japan op woensdag. De Kospi in Seoul daalde 0,5 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,6 procent.

Lees ook | China valt verder in het slot


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen