Internationaal22 nov '22 11:00

'Oekraïense leger mogelijk verantwoordelijk voor beschietingen kerncentrale'

Auteur: Mark van Harreveld

Het is mogelijk dat de Oekraïense strijdkrachten verantwoordelijk zijn voor de beschietingen van de kerncentrale van Zaporizja. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg over de situatie rond Zaporizja. 'Er wordt geschoten, er zitten kogelgaten in de opslag van het afval, dat is link. Het is een hopeloze en levensgevaarlijke situatie.'

Oekraiense reddingswerkers in de buurt van Zaporizja. De centrale ligt in het door Rusland bezette gebied en volgens Hammelburg 'barricadeert de centrale als het ware het front'. 'Je kunt er niet omheen.'
Oekraiense reddingswerkers in de buurt van Zaporizja. De centrale ligt in het door Rusland bezette gebied en volgens Hammelburg 'barricadeert de centrale als het ware het front'. 'Je kunt er niet omheen.' (ANP / Abaca Press / Dmytro Smolienko)

De centrale ligt in het door Rusland bezette gebied en volgens Hammelburg 'barricadeert de centrale als het ware het front'. 'Je kunt er niet omheen.' Daarom acht Hammelburg het niet uitgesloten dat het 'geschut' vanaf Oekraïense zijde komt. Hij wijst erop dat we een geconditioneerde reflex hebben wanneer Rusland zijn tegenstander ergens van beschuldigt.

Lees ook | Verkiezingen Kazachstan geen opsteker Poetin

Het zou ergens ook onlogisch zijn dat de Russen de centrale beschadigen; volgens Hammelburg hebben de Russen een kabel gelegd naar hun eigen gebied, naar de bezette Krim en zetten ze de centrale in voor hun eigen stroomvoorziening. 'Het bizarre is en blijft dat het personeel dat daar werkt Oekraïens is. Het is een hopeloze en gevaarlijke situatie.'

Kaukasisch crisismanagement

Intussen reist de Russische president Poetin mogelijk naar Armenië. Dat Kaukasische land maakt namelijk weliswaar deel uit van de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid, maar lijkt zich meer op het Westen te willen oriënteren. En daar zal Poetin een stokje voor trachten te steken.

Lees ook | Armenië en Azerbeidzjan weer slaags: tientallen doden

Uiteenvallende club

De Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid is een veiligheidsorganisatie van Armenië, Rusland, Kazachstan, Belarus, Kirgizië en Tadzjikistan. Armenië is volgens Hammelburg nu echter aan het flirten met de VS. Het land is weliswaar een bondgenoot van Rusland, maar het vindt dat Rusland te weinig doet in de oorlog die Armenië uitvecht met buurland Azerbeidzjan.

Lees ook | Tadzjikistan en Kirgizië weer slaags

'Poetin gaat redden wat er nog te redden valt, maar waarschijnlijk zijn de Armeniërs al om. En dat is begrijpelijk. Steun van de VS is niet alleen materieel, maar ook politiek van grote betekenis.' Wat volgens Hammelburg ook speelt is dat Azerbeidzjan gesteund wordt door Turkije, een regionale rivaal van Rusland én het op een na grootste NAVO-lid.

Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen