Internationaal22 nov '22 13:36

Duits energiesteunpakket ter waarde van 54 miljard euro

Auteur: ANP

Duitsland wil met een gigantisch steunpakket ter waarde van miljarden euro's bedrijven en huishoudens beschermen tegen de gevolgen van het wegvallen van gasleveranties door Rusland. Het pakket maatregelen, dat op 1 maart in werking moet treden, kost bij elkaar 54 miljard euro.

Lees ook | 'Hoge energieprijs kost Duitsland gemiddeld 36 miljard per jaar'

De subsidies zullen met terugwerkende kracht worden betaald voor januari en februari. Gasverbruikers zullen ook een eenmalige overheidssubsidie ontvangen voor december, aldus regeringsfunctionarissen.

Extra belastingen

Energiebedrijven zullen deels garant staan voor de kosten via hogere belastingen op overwinsten die het gevolg zijn van de hogere energieprijzen. De extra belasting zal naar verluidt 2 miljard euro opleveren voor de Duitse schatkist. Veel bedrijven hebben gewaarschuwd dat de belasting, die met terugwerkende kracht tot september zal worden opgelegd, gevolgen kan hebben voor investeringen in de sector.

Duitsland wil met een gigantisch steunpakket bedrijven en huishoudens beschermen tegen de gevolgen van het wegvallen van gasleveranties door Rusland. Het pakket maatregelen kost bij elkaar 54 miljard euro.
Duitsland wil met een gigantisch steunpakket bedrijven en huishoudens beschermen tegen de gevolgen van het wegvallen van gasleveranties door Rusland. Het pakket maatregelen kost bij elkaar 54 miljard euro. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Duitsland is het epicentrum van de Europese energiecrisis. De sterke Duitse afhankelijkheid van Rusland werd pijnlijk duidelijk toen het Kremlin de gasleveringen verminderde. Dit was een vergelding voor de sancties tegen Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne. De regering van bondskanselier Olaf Scholz heeft een reeks stappen ondernomen om gasleveringen veilig te stellen en zo de winter door te komen.

Lees ook | Duitsland scoort steeds slechter op klimaatgebied

Voor particuliere huishoudens worden de gasprijzen beperkt tot 12 cent per kilowattuur voor 80 procent van het verbruik, op basis van het verbruik van vorig jaar. Voor industriële verbruikers wordt 70 procent van het gasverbruik gesubsidieerd. De elektriciteitsprijzen worden beperkt tot 40 cent per kilowattuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen