Internationaal22 nov '22 19:30

Britse treinstakingen rond feestdagen

Auteur: ANP

Tienduizenden medewerkers op het Britse spoor gaan in de dagen rond de kerst en oud en nieuw opnieuw staken om zo hun eis voor een hoger loon kracht bij te zetten. Volgens vakbond RMT zullen circa 40.000 werknemers meermaals 48 uur gaan staken. Dat gebeurt op 13 en 14 december, 16 en 17 december, 3 en 4 januari en 6 en 7 januari.

De acties zullen voor grote verstoringen op het spoor in het Verenigd Koninkrijk zorgen. Volgens secretaris-generaal Mick Lynch van RMT wordt daarmee een duidelijk signaal afgegeven dat spoormedewerkers meer loon willen tegen de hoge inflatie en betere arbeidsvoorwaarden. Leden van RMT stemden vorige week in met de stakingen bij spoorbeheerder Network Rail en veertien vervoersmaatschappijen.

Lees ook | Sunak presenteert begrotingsplannen in economie die op instorten staat

Schade naar verwachting groot

RMT had eerder al gezegd dat werknemers tussen 18 december en 2 januari weigeren over te werken. Werkgeversorganisatie Rail Delivery Group zegt dat de acties grote schade zullen veroorzaken voor de detailhandel en vrijetijdssector in aanloop naar de kerstdagen. De branchevereniging stelt dat er juist vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen en dat er voor het eerst in maanden zicht is op een cao-akkoord. Rail Delivery Group roept RMT dan ook op weer aan de onderhandelingstafel te komen om verder te praten.

Tienduizenden medewerkers op het Britse spoor gaan in de dagen rond de kerst en oud en nieuw opnieuw staken om zo hun eis voor een hoger loon kracht bij te zetten. Volgens vakbond RMT zullen circa 40.000 werknemers meermaals 48 uur gaan staken.
Tienduizenden medewerkers op het Britse spoor gaan in de dagen rond de kerst en oud en nieuw opnieuw staken om zo hun eis voor een hoger loon kracht bij te zetten. Volgens vakbond RMT zullen circa 40.000 werknemers meermaals 48 uur gaan staken. (ANP / Alamy Limited)

Komende zaterdag wordt er ook al gestaakt door Britse treinmachinisten voor een hoger loon. Die staking wordt georganiseerd door de machinistenvakbond Aslef. Er zijn dit jaar al vaker stakingen gehouden op het Britse spoor, waaronder de grootste spoorstaking in decennia afgelopen zomer.

Lees ook | Britse werkgevers: Inzet arbeidsmigranten tegen economische malaise

Door de hoge inflatie en gestegen kosten voor levensonderhoud willen spoormedewerkers meer geld van werkgevers. Ook in andere sectoren van de Britse economie zijn er stakingen geweest, waaronder bij de Londense metro, door postbezorgers en havenarbeiders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen