Internationaal23 nov '22 06:43Aangepast op 23 nov '22 09:09

Belastingaangiftes Trump moeten toch openbaar

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Voormalig president Donald Trump moet toch zijn belastingaangiftes vrijgegeven. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaald. Volgens Amerika-correspondent Jan Postma is dit een gevoelige nederlaag voor Trump die tot nu toe weigerde zijn belastingaangiftes openbaar te maken.

Er werd met spanning uitgekeken naar het oordeel van het hof, zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Het Hooggerechtshof is mede dankzij Trump conservatief.' Trumps advocaten hadden het hof verzocht een besluit van een lagere rechter toegang van de commissie van het Huis van Afgevaardigden tot de belastingpapieren toe te staan te blokkeren, maar het hof oordeelde dus anders. Met de, unanieme, uitspraak kan het ministerie van Financiën zes jaaraangiften van Trump snel overhandigen aan de onderzoekscommissie.

Dat de belastingaangiftes van presidenten openbaar worden gemaakt is een ongeschreven regel in de Verenigde Staten. 'Elke moderne presidentskandidaat heeft ze steeds vrijgegeven maar Trump schuift dat steeds voor zich uit', zegt Postma. Volgens Trump zouden zijn aangiftes te complex zijn en zou het verzoek om ze naar buiten te brengen vooral politiek gemotiveerd zijn.

'De democraten willen onder meer specifiek weten of er sprake is geweest van belangenverstrengeling. Een president met zo'n groot internationaal bedrijf is niet eerder voorgekomen, dus moeten duidelijk worden of beslissingen van Trump gemotiveerd zijn geweest door het bedrijf achter hem.' In de jaren 70 moest Jimmy Carter zijn pindaboerderij afstoten toen hij president werd, uit vrees voor belangenverstrengeling.

Trump toch niet zo selfmade

De vraag is of Trump inderdaad wat te verbergen heeft. 'Dat is wel de hamvraag ja', denkt Postma. 'Hij heeft wel wat te vrezen, dat heeft ook deels met zijn imago te maken.' Uit publicaties van de Amerikaanse krant The New York Times bleek eerder al dat Trump niet de selfmade-man is die hij zegt te zijn. Ook zou hij jarenlang geen belasting hebben betaald in verband met een faillissement.

De juridische strijd rond de aangiften speelt sinds 2019, toen de commissie Trump aanklaagde om ze te kunnen inzien. De Republikein is de eerste president in vier decennia die weigert deze stukken vrij te geven, omdat hij zijn rijkdom en de activiteiten van zijn bedrijf geheim wil houden.

Tijd dringt

De commissie moet wel haast maken. Door de recente verkiezingen krijgen Trumps Republikeinen vanaf januari de macht terug in het Huis van Afgevaardigden. 'Dit wordt echt een soort sprint', zegt Postma. 'Als de Republikeinen het Huis overnemen dan leveren zijn ook de voorzitter en bepalen zij de agenda van het Huis van Afgevaardigden. Dit onderzoek zal op dat moment meteen gestopt worden. De klok tikt.'

Voormalig president Donald Trump moet toch zijn belastingaangiftes vrijgegeven. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaald.
Voormalig president Donald Trump moet toch zijn belastingaangiftes vrijgegeven. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaald. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen