Internationaal22 nov '22 05:50Aangepast op 22 nov '22 09:01

China zet nóg meer op slot vanwege corona

Auteur: Mark van Harreveld

China stelt steeds meer beperkingen in nu het coronavirus daar om zich heen grijpt. Vandaag sluit Beijing parken en musea, meer en meer Chinese steden hervatten het massaal testen op corona. China maakte gisteren melding van 28.127 nieuwe lokale gevallen, dat nadert de dagelijkse infectiepiek van april. De zuidelijke stad Guangzhou en de zuidwestelijke gemeente Chongqing zijn goed voor ongeveer de helft van het totaal. Ook in Beijing piekt het aantal nieuwe gevallen.

Inwoners van Beijing staan in de rij voor een coronatest. De opleving van het virus en de nieuwe golf van lockdowns doet China ernstig vrezen voor een economische dip.
Inwoners van Beijing staan in de rij voor een coronatest. De opleving van het virus en de nieuwe golf van lockdowns doet China ernstig vrezen voor een economische dip. (ANP / Associated Press / Ng Han Guan)

Er zijn twee nieuwe sterfgevallen gemeld, in het weekeinde vielen ook al drie doden. Beijing waarschuwde maandag dat het voor de zwaarste uitdaging tot nu toe staat in de bestrijding van de pandemie. De gemeente verscherpte de regels om de stad binnen te komen: nieuwkomers uit andere delen van China moeten drie dagen lang tests ondergaan voordat zij hun accommodatie mogen verlaten.

'Het waren tien fantastische dagen, we konden er kort van genieten', zegt China-correspondent Anouk Eigenraam. 'Het lijkt allemaal te worden teruggedraaid. De cijfers liepen al op, de aankondiging van de versoepeling was dan ook onverwacht. Nu zijn de getallen nog verder opgelopen, dat vindt China eng.'

Lees ook | Beijing en Guangzhou voeren coronabeperkingen in

Veel musea zijn gesloten en op dinsdag meldden locaties als het pretpark Happy Valley en het uitgestrekte Chaoyang Park, een populaire plek voor hardlopers en picknickers, te zullen sluiten vanwege de uitbraak. Beijing meldde 1.438 nieuwe lokale gevallen, tegenover 962 op zondag.

Economische schade

De opleving van het virus en de nieuwe golf van lockdowns doet China ernstig vrezen voor een economische dip. Weliswaar hopen beleggers dat China bij zijn eerdere besluit blijft om een meer gerichte aanpak te hanteren bij de handhaving van het Zero-Covidbeleid, maar veel analisten waarschuwen voor een al te rooskleurig beeld.

'Het vierde kwartaal wordt niet denderend op deze manier', zegt Eigenraam. Afgelopen week bezocht Eigenraam de provincie. 'Mensen die een eigen winkel hebben, konden de eerste klap wel opvangen, maar nu in het derde jaar denken ze failliet te gaan. Het ziet er niet goed uit.'

Lees ook | Chinese markten blijven volatiel door Covid Zero-beleid

Zelfs met een gerichte Zero-Covidaanpak kent China nog steeds een van de strengste Covid-beperkingen ter wereld. De maatregelen in Beijing en andere steden maken beleggers bezorgd, het leidde ertoe dat wereldwijd aandelen en olieprijzen daalden. De Britse krant The Guardian citeert een onderzoeksbureau dat stelt dat nu ongeveer 19,9 procent van het totale bruto binnenlands product van China onder een of andere vorm van blokkade of beperkingen valt, dit tegenover 15,6 procent afgelopen maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen