Internationaal22 nov '22 11:54Aangepast op 22 nov '22 12:32

Erdogan hint op binnenvallen Syrië en Irak

Auteur: Mark van Harreveld

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hint op een mogelijk grondoffensief in Noord-Syrië en Irak. Dit nadat de Turkse luchtmacht doelen buiten Turkije heeft aangevallen waarvan Ankara zegt dat het locaties van Koerdische groeperingen zijn. Turkije beschuldigt de Koerden ervan verantwoordelijk te zijn voor de recente bomaanslag in het centrum van Istanbul.

Gewonden van de Koerdische raketaanval vanuit Syrie oip de Turkse stad Karkamis. Bij de raketaanval kwamen drie Turken om het leven, tien anderen raakten gewond.
Gewonden van de Koerdische raketaanval vanuit Syrie oip de Turkse stad Karkamis. Bij de raketaanval kwamen drie Turken om het leven, tien anderen raakten gewond. (ANP / Associated Press)

Tegen verslaggevers zei Erdogan dat de huidige militaire campagne van Turkije in Noord-Syrië en Noord-Irak 'niet beperkt blijft tot een luchtoperatie' en ook grondtroepen kan omvatten. 'De bevoegde autoriteiten, ons ministerie van Defensie en onze stafchef zullen samen beslissen over het geweldniveau dat door onze grondtroepen moet worden gebruikt. We plegen overleg en dan nemen we onze stappen dienovereenkomstig.'

Lees ook | Turkije: 184 Koerdische militanten gedood

Afgelopen zondag lanceerde Turkije operatie Klauw Zwaard als reactie op de bomaanslag op de Istiklal Avenue in Istanbul waarbij zes mensen omkwamen en 81 gewond raakten. Ankara beschuldigde de Koerdische Arbeidersgroep (PKK) en gelieerde Syrische Koerdische groeperingen van de aanslag, hoewel de Koerden elke betrokkenheid ontkennen. Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn tot nu toe 184 Koerdische strijders gedood en zijn 89 doelen vernietigd, waaronder schuilplaatsen, bunkers, grotten en tunnels.

De-escalatie

Het Turkse staatspersbureau Anadolu maakt melding van raketbeschietingen vanaf Syrisch grondgebied, waarbij maandag twee mensen werden gedood toen projectielen het Turkse grensdistrict Karkamis troffen. De Verenigde Staten, die zwaar op Koerdische milities leunde om IS in Syrië te verslaan, riepen op tot de-escalatie. 'De Verenigde Staten betuigen hun oprechte deelneming voor het verlies van burgerlevens in Syrië en Turkije', aldus een verklaring van woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook | Turkije bombardeert doelwitten in noordelijk Syrië na aanslag

Oproepen

Ook Rusland riep Turkije op af te zien van het gebruik van 'buitensporig' militair geweld. Al Jazeera meldt dat volgens de Russische speciale Syrië-gezant Alexander Lavrentyev Turkije Moskou niet vooraf op de hoogte stelde van zijn invallen in zijn buurlanden. Lavrentyev zei te hopen 'onze Turkse collega's ervan te overtuigen af te zien van het gebruik van buitensporig geweld op Syrisch grondgebied'.

Erdogan dreigt al maanden met een nieuwe grootschalige militaire operatie tegen aan de PKK gelieerde strijdkrachten in Noord-Syrië, maar Rusland, Iran en veel westerse landen hebben gewaarschuwd voor de plannen. Het zou niet de eerste keer zijn; Turkije hakte al eerder met dat bijltje en heeft grote stukken grondgebied van Syrië veroverd.

Lees ook | Lokale autoriteiten: Iran beschiet doelen in Iraaks Koerdistan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen